Zarema Salihova
Zarema Salihova

Stankovića kritikuju i žene: Videćemo u kom krugu pakla će Spartak da završi sa njim

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.10.24. | 10:38

Nižu se kritike na račun srpskog stručnjaka na klupi Spartaka

Ruski fudbal je izolovan i prepušten sam sebi, nema evropskih utakmica pa je domaće prvenstvo još više dobilo na značaju jer je jedini pokazatelj kvaliteta.

Deluje da će trka u tamošnjoj Premijer ligi biti jako uzbudljiva iako se pitanje šampiona i prošle sezone rešilo u poslednjem kolu. Trenutno kolo vodi Krasnodar sa bodom više od Zenita, tri više od Lokomotive, sedam više od Dinama i CSKA… Svi su tu negde. Osim Spartaka.

Izabrane vesti

Najveći i najpopularniji ruski klub drma teška kriza, a trener Dejan Stanković je pod paljbom kritika tamošnje fudbalske javnosti. Spartak za liderom kasni čak 11 bodova, nije dobio nijedan od četiri derbija (Zenit, Krasnodar, Dinamo, Lokomotiva), a u minulom kolu je na svom terenu doživeo debakl protiv lidera (0:3).

Stanković je došao letos kao trenerska zvezda, Spartak je posle Zenita potrošio najviše novca na pojačanja (preko 27.000.000 evra), ispunjena mu je i želja da dovede dvojicu bivših igrača iz Ferencvaroša (Markinjos i Abena), ali rezultata nema...

U ruskoj javnosti je sve više kritika na Stankovićev račun, mada neke dolaze i sa manje relevantnih adresa. Ili tako deluje na prvi pogled.

“Vreme će pokazati u kojem krugu pakla će da završi Spartak sa Stankovićem. Očigledno je da ne može među tri najbolje plasirana. I da ne može bolje od ovoga. Trener je dozvolio ovakav pad, igrači ne napreduju… Navijačima se sviđa taj Stankovićev imidž pošto izgleda moćno, grli se i bratimi sa igračima… On harizmom nadoknađuje trenerske nedostatke. Ali to što je legendaran igrač i bivša zvezda Intera ne garantuje da je i dobar trener. Nadam se da rukovodstvo kluba ima plan B ili će navijači morati mentalno da se spreme za plan G”, rekla je za Sport Ekspres Zarema Salihova, supruga dugogodišnjeg Spartakovog vlasnika i predsednika Leonida Feduna, za kojeg se i dalje spekuliše da ima ogroman uticaj u klubu.

U najuticajnijem sportskom mediju Rusije se oglasio i bivši Spartakov igrač i ruski reprezentativac Sergej Juran.

“Već sam rekao mnogo puta i ponoviću, sviđalo se nekome ili ne: Ne znam zašto se naši najveći klubovi oslanjaju na strance. Nemam ništa lično protiv ljudi iz inostranstva i njihovih ljudskih kvaliteta, reč je o dobrim ljudima, ali i mi imamo trenere. Razumem kada dovedemo trenera koji je nešto uradio u Evropi. Ali ovo… Moramo da pokažemo nivo samopoštovanja! Šta je to Stanković uradio pre Spartaka? Srpska liga?! Pa, tamo postoje samo dva kluba. Šta je uradio u Italiji? Njegovi rezultati govore za sebe. A setite se i Abaskala. Bio je u Spartaku, otišao u Grandu i dobio otkaz posle šest utakmica. Sa dužnim poštovanjem prema Krasnodaru, Spartak ne sme sebi da dopusti da izgleda onako na svom terenu”, rekao je Juran.

Oglasio se i nekadašnji idol Spartakovih navijača Jegor Titov.

“Stankovića su dizali bacali u nebesa da će ga sada teško uhvatiti kada bude padao. Naša sezona traje osam meseci i ekipa može da bude na vrhuncu forme oko mesec ili mesec i po dana. Potom je pad neminovan, a umeće trenera je da taj pad ublaži i balansira”.

Stankovićev tim u narednom kolu gostuje Nižnjem, a potom sledi okršaj sa gradskim rivalom CSKA koji predvodi Marko Nikolić. Biće to i poslednja prilika za Stankovića da u prvom delu prvenstva pobedi neki od bitnijih derbija. Ako ne pobedi, priče o otkazu će postati glasnije. Navijači već pominju ime bivše kluspke legende Andreja Tihonova.

“Spartak je bliži granici plej-auta nego šprvom mestu. Daleko je od mesta na kojem bi trebalo da bude uz sve velike investicije i podršku navijača. Poraz od direktnog rivala 0:3 je neprihvatljiv. Uprava kluba će morati da pokaže hrabrost. Imamo dobar trend ruskih trenera i nadam se da ćemo prekinuti sa modom dovođenja stranaca koji sve znaju najbolje i najpametniji su. Treba obratiti pažnju na naše trenere, a Tihonov mi deluje najinteresantnije. Ali stvari nisu tako jednostavne. Jedna od prepreka je prevelika odšteta za Stankovića u slučaju otkaza”, rekao je bivši ruski golman Ruslan Nigmatulin.

Stanković je letos sa Spartakom potpisao ugovor do leta 2026. godine.


tagovi

Dejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara