Košarkaši Crvene zvezde (ABA liga)
Košarkaši Crvene zvezde (ABA liga)

Zvezda sa nakupljenim umorom iz duplog kola Evrolige, u obavezi da zablista u derbiju ABA lige

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.10.24. | 09:09

Izabranici Janisa Sferopulosa gostuju podgoričkoj Budućnosti u petom kolu regionalnog takmičenja (19.00)

Najlakši način da zaboravite bolni poraz od Barselone, inače prvi u ovogodišnjoj Evroligi, jeste radovati se novoj pobedi u ABA ligi. Pa još ako se ona upiše na tradicionalnom teškom gostovanju, protiv velikog rivala i trenutno neporaženog tima u derbiju kola, tim više. Košarkaši Crvene zvezde na zatvaranju pete runde regionalnog takmičenja danas (19.00) gostuju podgoričkoj Budućnosti i žele da poprave utisak posle nešto mršavijeg početka na Jadranu.

Crnogorski tim je odlično započeo novu takmičarsku godinu. U Jadranskoj ligi je uz Partizan Mozzart Bet još uvek jedini tim koji ne zna za poraz pošto je dosada pobeđivao Mornar, Split, Igokeu i Zadar, dok je u Evrokup na bilansu 2-2. Tokom leta su napravili zanimljivu konfiguraciju rostera dovođenjem pojačanja poput Đorđija Jovanovića, Džuvana Morgana, Matea Drežnjaka, Udoka Azubuke, Nikole Tanaskovića, Alena Omića i Rašida Sulejmona koji je očas posla postao lider ekipe. Uz ostanak Flečera Megija, Mekinlija Rajta, Kenana Kamenjaša i Jogija Ferela, stvarno se može reći da je napravljen kvalitetan posao. I stvarno se može reći da Zvezdi neće nimalo lako biti večeras, a pogotovo zbog činjenica da iza sebe još vuče umor iz duplog kola Evrolige i okršaja sa Fenerbahčeom i Barselonom.

Izabrane vesti

"Igramo protiv tima koji je do sada neporažen u ABA ligi. Ta činjenica pokazuje njihov kvalitet uz dobru košarku koju igraju. Mi zato moramo da budemo potpuno spremni da odgovorimo na njihovu energiju i da odigramo vrlo pametnu utakmicu", rekao je trener crveno-belih Janis Sferopulos koji će imati sve igrače na raspolaganju za ovaj meč.

Dobro je poznato da "Morača" nije jedno od omiljenijih mesta za beogradsaki tim. Mnogo puta je odande izlazio pognute glave, između ostalog i prošle sezone kada je pretrpljen veliki poraz (84:62). To i stavlja dodatni pritisak pred srpskog i regionalnog šampiona koji već više nije u mogućnosti za grešku pošto ima dva poraza iz četiri kola i u dovoljnom je minusu.

Rokas Gedraitis je spreman za veliku borbu u Morači, svestan da je pobeda imperativ.

"Dobro poznajemo ekipu Budućnosti, igraju na domaćem terenu, i na startu ove sezone igraju jako dobro o čemu govori i rezultat, bez poraza su. Očekuje nas težak posao, igraju izuzetno agresivno sa puno energije, imaće svoje navijače iza sebe. Međutim, mi želimo pobedu, ali ćemo morati da odigramo dobru utakmicu, da se pridržavamo dogovora iz svlačionice, da uvedemo meč u naš ritam".

Budućnost je trenutno ekipa sa najboljim indeksnim rejtingom u ligi. Ujedno je druga po proseku postignutih poena na meču kao i po skokovima i asistencijama. Sulajmon je sa 14,3 poena ubedljivo najbolji strelac ekipe, dok ozbiljan skakački potencijal imaju od Kamenjaša i Omića. Što bi se reklo, kompaktan ekipa bez previše mana. I naravno, uvek motivisana kada joj na crtu dolazi crveno-beli sastav.

"Dolazi nam ekipa iz Evrolige i prva stvar koju treba naglasiti je da sigurno moramo biti veoma motivisani. Druga stvar, ja mislim da će Zvezda doći spremna, jesu imali težak raspored, duplo kolo protiv Fenerbahčea i Barselone ali oni svakako žele da budu u vrhu ABA lige i igraće na pobedu. Međutim, to važi i za nas, mi moramo naći način da njihove dobre strane eliminišemo i da iskoristimo stvari u kojima smo mi dobri. Radi se sigurno o teškom protivniku, biće sigurno fizički veoma zahtevan meč, ali ćemo učiniti sve da uz pomoć naših sjajnih navijača izvučemo pozitivan rezultat", istakao je trener domaćina Andrej Žakelj.

Podgoričani će pokušati da iskoriste Zvezdin naporan ritam i upišu novu pobedu u takmičenju, dok je na srpskog timu da to osujeti i uhvati zamajac pred nove izuzetno teške izazove u Evropi i obračuna prvo sa Realom ove nedelje pa onda i sa Panatinaikosom naredne.

"Moja očekivanja za utakmicu su da u dvorani bude veoma glasno, sa dosta navijanja od strane naših navijača sa kojima želimo da proslavimo pobedu. Moramo izaći na teren, igrati izuzetno čvrsto jer nas očekuje fizički jako zahtevna utakmica. Samo tako možemo doći do pobede. Ključna stvar će biti defanziva. Ukoliko zaustavimo njihova najjača 'oružja' možemo očekivati dobar ishod po nas. Moramo ih naterati da dosta trče kako bi došli do svojih šuteva ili kako bi nas zaustavili. Defanziva i trčanje vode ka velikoj potrošnji. Oni su sigurno dobar tim, evroligaški tim koji ima dosta iskustva i igrača koji su sada veterani, ali mi smo spremni za izazov. Veoma smo uzbuđeni, jedva čekamo utakmicu i želimo da ponovimo pobedu iz prošle sezone", podvukao je Meklinli Rajt.

ABA LIGA – 5. KOLO

Petak

Igokea – Cedevita 91:78

/Simanić 22 – Robinson 19/

FMP – Cibona 89:84

/Rebec 23 – Bundović 26/

Subota

Mornar – Borac Mozzart Bet 90:98

/Dženkins 22 – Jošilo 23/

Split – Mega 90:80

/Šorter 22 – Kondić 19/

Nedelja

Dubai - Spartak 80:79

/Bertans 17 - Kadžami-Kin 16/

Zadar - Partizan Mozzart Bet 71:75

/Mihailović 29 - Bonga 16/

Krka - SC Derbi 97:91

/Garsija 19 - Nikolić 21/

Ponedeljak

19:00 (2.25) Budućnost (15.0) Crvena zvezda (1.80)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara