Od evropskog trona u junu 2023. godine do gašenja u oktobru 2024. (©AFP)
Od evropskog trona u junu 2023. godine do gašenja u oktobru 2024. (©AFP)

Gotovo je, bankrot: Trostruki šampion Evrope zbrisan sa lica zemlje

Vreme čitanja: 5min | pon. 21.10.24. | 11:45

Norveški Vajpers Kristijanstad odlazi u istoriju. Klub nije prikupio nešto više od 2.000.000 evra, pa je prestao da postoji. U subotu su rukometašice ovog kluba pobedile u Ligi šampiona podgoričku Budućnost sa 32:23 što je bio poslednji meč za najbolji tim Starog kontinenta 2021, 2022 i 2023. godine

Tako je to u ozbiljnim zemljama, tržište diktira, ne možete da trošite više nego što zarađujete. Norveška je za većinu zemlja izobilja, visokog standarda, prirodnih bogastava, ali se nema novca za bacanje. Država ne interveniše da spasava klubove, čak i kada se radi o brendu, o jednom od najpopularnijih sportova u ovoj skandinavskoj državi – rukometu.

Ono što se najaviljivalo dugo, postalo je stvarnost. Trostruki šampion Evrope u konkurenciji rukometašica, i to uzastopno 2021, 2022 i 2023. godine, Vajpers Kristijanstad, zbrisan je s lica zemlje.

Izabrane vesti

Velikan norveškog rukometa je proglasio bankrot jer nije uspeo da sakupi nešto više od 2.000.000 evra, tačnije 2.120.000, pa će svi rezultati ovog kluba u šampionatu Vikinga i Lige šampiona da budu izbrisani. Katrin Lunde i kompanija u subotu su igrale poslednji put u dresovima ovog kluba. Pobedile su ubedljvo podgoričku Budućnost sa 32:23 i tako se dostojno oprostile i Vajpers poslale u istoriju. Zanimljivo da su letos i Podgoričanke, još jedne bivše šampionke Starog kontinenta bile na pragu gašenja, ali je grad preuzeo klub od glavnog sponzora Bemaksa i sa 500.000 evra dao "veštačko disanje", tako je zasad spasio plavo-bele propasti. U Norveškoj toga nema, ne može novac poreskih obveznika da budu na ovaj način potrošen.

Prvobitni rok za prikljupljenje novca je bio petak, ali se prolongirao do nedelje uveče. Pojavio se tračak nade tokom vikenda, ali to je bila fatamorgana. Suma od 2.120.000 evra ili 25.000.000 norveških kruna je bila nemoguća misija za tako kratak rok.

Norveška je u šoku. Rukomet je nacionalni sport, dame su proteklog leta u Parizu osvojile zlatnu olimpijsku medalju. Na tržištu su sada velika imena svetskog rukometa, kao što je srpska snajka Katrin Lunde, najtrofejnija igračica svih vremena (izabranica srca trenera Mladosti iz Lučana Nikole Trajkovića), zatim Silje Solberg, Čehinja Jana Knedlikova, Holanđanka Luis Abinng, Šveđanka Jamina Roberts, Hrvatica Ana Debelić...

Predsenik kluba Peter Gitmark je pred novinare izašao u suzama, svestan da je ovo kraj.

Vajpers Kristijansand je odigrao poslednju utakmicu kod kuće u subotu u Ligi šampiona. Izraz mog lica pokazuje da je ovo neverovatno bolno. Dali smo sve od sebe da sačuvamo klub, ali nismo uspeli. Velika većina u Upravnom odboru je donela zaključak da se zatraži bankrot“, rekao je Gitmark, prenosi Tv2.no.

Odluka je saopštena igračicama.

Sa nevericom i sa popriličnim stepenom emocija su primile ovu vest", istakao je Gitmark.

Rukometni svet je u šoku.

Veoma je tužno, zaista“, rekla je reprezentativka Norveške Kamila Herem i dodala:

Nisam mislila da će se ovo desiti. Neverovatno je tužno za rukometni svet, ali ne samo za norveški sport“.

Katrin Lunde (©AFP)Katrin Lunde (©AFP)

Bivša zvezda norveškog šampiona Ana Vjahirjeva takođe je potresena vestima. Ona je letos morala da bude prodata za oko 180.000 evra francuskom Brestu kako bi klub lakše funkcionisao, ali je očigledno taj novac bio samo kap u moru.

Ne znam šta da kažem. To je užasno. Zaista saosećam za devojkama“, istakla je Ruskinja za TV2.

Kako je došlo do bankrota?

U 2021. godini Vajpers je imao troškove od 14.600.000 kruna, što je negde oko 1.250.000 evra. U 2023. to je bilo 24.000.000, što je nešto više od 2.000.000 evra. Povećanje troškova za dve godine je bilo 64 odsto. U 2022. i 2023. godini, Vajpers je imao operativni gubitak od ukupno 9.900.000 kruna, što je 850.000 evra.

U 2021. godini troškovi za plate su bili 17.300.000 kruna (1.460.000 evra), a u 2023. to je bilo do 28.800.000 (2.430.000 evra). Povećanje od čak 66 odsto, precizni su podaci u zemlji gde svako može jednim klikom da vidi troškove i prihode.

Jedan od akcionara Morten Jergensen rekao je za norveške medije da je klub mogao da bude spasen.

Potresen sam. Nije moralo da dođe do bankrota. Koliko znam, odluka uprave kluba je bila da se nastavi s radom i da su cifre dale osnovu za to. Ali, predsedavajućeg i generalnog direktora je odbacila većinu u odboru. Tamo sede ljudi koji veruju da klub ne može da prikupi dovoljno prihoda“, istakao je Jergensen.

Vajpers je vratio u zemlju najbolje norveške rukometašice, bio je veliki projekat, i to uspešan svetske supersile kada je ovaj sport u pitanju. Do pre dve sezone je tu igrala i levoruka Nora Merk, zatim pomenuta Ruskinja Ana Vjahirjeva, uz legendarnu Katrin Lunde. Tri krune šampiona Evrope su osvojene na finalnim turnirima u Budimpešti. Prošle sezone ekipa sa juga Norveške nije stigla do završnice u glavnom gradu Mađarske, a sada je zbrisana sa lica zemlje.

Prošle sezone je krah doživeo i muški rukometni projekat Kolstad iz Trondhajma, učesnik Lige šampiona. Igrači su morali da se odreknu dobrog dela plata. Prethodnih godina u problemima je bio poljski Kjelce, nekadašnji šampion Evrope, vicešampion Starog kontinenta u sezonama 2021/2022 i 2022/2023. Poljski velikan je pre više od godinu dana bio prinuđen da proda najboljeg igrača, Francuza Nedima Remilija Vespremu za, spekulisalo se, 900.000 evra, dok je letos za milionsku odštetu ostao i bez Nemca Andreasa Volfa koji se vratio u Kil.

U ovom milenijumu mnogi evropski rukometni velikani su ugašeni. Najveći je španski Sjudad Real. Prestao je da postoji i Atletiko Madrid kao sekcija fudbalskog kluba. Nemački Hamburg je posle titule prvaka Evrope 2013. godine doživeo bankrot. Vardar je dva puta bio najbolji na Starom kontienentu, 2017. i 2019, ali je posle odlaska ruskog biznismena Sergeja Samsonenka doživeo propast i sada se tek oporavlja, ali daleko je od stare slave.

Nema više ni čuvenog Portland San Antonija iz Pamplone za koji su igrali Ivano Balić, Nedeljko Jovanović i Ratko Nikolić, zatim Kopenhagen koji je pre više od decenije gostovao u Vršcu u Ligi šampiona i igrao protiv Partizana. Tada je za ovaj klub igrao veliki Mikel Hansen koji se proteklog leta oprostio od rukometa.

Naravoučenije – ne troši više nego što imaš, obiće ti se o glavu. To je zakonitost kapitalizma, nema državnog intervencionizma.


tagovi

ŽRK VajpersKatrin LundeEHF Liga šampionaLiga šampiona za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara