""
""

Počelo je - 1:0! Košarka je više od Karija i Lebrona, za prsten su potrebni i saigrači (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.06.16. | 08:41

Očajno šutersko večer braće Spleš i skoro pa tripl-dabl učinak Kralja nisu pomogli Klivlendu pored sjajnih rezervista Voriorsa

Posle 12 meseci dva najbolja tima NBA lige su započela novu seriju obračuna za šampionski prsten, a aktuelni vladar je dobio prvi bitku. U velikom finalu najjače lige na svetu, aktuelni prvaci Golden Stejt Voriorsi su poveli u seriji protiv Klivlenda pobedom 104:89.

Izabrane vesti

Na prvi pogled lagano, ali suštinski nije ni bilo toliko teško. Klivlend je u samo pet navrata imao vođstvo, od čega dva puta na poečtlku meča i tri puta po poen prednosti u trećoj četvrtini. Voriorsi su dominirali i na kraju zasluženo udarili prvu recku protiv najboljeg tima Istoka.

Iako se od tandema Stef Kari - Klej Tompson očekivalo da prelomi pitanje pobednika, oni su prošle noći bili epizodisti, a slava je pripala onima koji su bili epizodisti tokom većeg dela sezone. Klupa Ratnika je napravila prevagu i ubacila 45 od 104 poena. Naspram mizernih 10 poena koje su ubacili rezervisti Kavsa... Sa takvim učinkom, Lebron i drugari nisu ni mogli da se nadaju nečem boljem.

Kari i Tompson su imali veče ispod svakog nivoa na koji su nas navikli i zajedno su ubacili samo 20 poena, što se može smatrati očajnim učinkom za njih dvojicu. Ali pokazalo se da Golden Stejt zaista ima šampionski tim i da čak i kada prvim zvezdama ne ide, tu su igrači koji su spremni da uskoče i zablistaju kada je najpotebnije. Kao što je Andre Igudala eksplodirao u finalnoj seriji protiv Klivlenda prošle sezone...

Jutros je junak pobede bio upravo bivši Klivlendov košarkaš Šon Livingston. On je potpuno anulirao loše šutersko večer „braće Spleš“. Ubacio je 20 poena uz sjajan šuti iz igre 8/10. Pridružio mu se brazilski plemejker Leandrinjo Barbosa sa 11 poena uz perfektan šut iz igre 5/5, a opet je Klivlendu život zagorčao Andre Igudala. Rezervista Voriorsa je ubacio 12 poena, ali je odirgao sjajnu odbranu nad Lebronom Džejmsom i doveo ga do nivoa frustracije. Prethodno je Džejms radio šta je hteo Harsionu Barnsu.

Iako su se Kari i Tompson ispucavali, Golden Stejt je od početka meča povećavao prednost i sredinom drugog kvartala vodio sa 14 razlike. Gosti su ipak uspeli da do odlaska na veliki odmor spuste zaostatak ispod 10 razlike i u trećoj četvrtini se potpuno vrate u meč. Čak su u tri navrata uspeli da povedu sa poenom razlike. Mirisalo je na dramu, ali je Delavedova nesportskim potezom i faulom nad Igudalom razbesneo šampione koji su od tog trenutka sa kraja treće četvrtine napravili seriju 17:4 i ptrelomili pitanje pobednika.

Kari je ubacio samo 11 poena uz samo četiri pogođena od 15 upućenih šuteva iz igre. Tompson je takođe pogodio samo četiri šuta iz igre od 11 pokušaja i završio meč sa devet poena. Pored sjajnih rezervista Livingstona, Igudale i Barbose, na svom nivou je bio Drejmond Grin koji je dao 16 poena, imao 11 skokova i sedam asistencija, Barns je dodao 13, a Bogut 10.

Klivlendu nije pomogao ni skoro pa tripl-dabl učinak Lebrona Džejmsa. Kralj je ubacio 23 poena, imao 12 skokova i devet asistencija, ali je promašio 12 od 21 pokušaja iz igre. Kajri Irving je zabeležio 26 poena, od čega je 11 puta pogodio sa linije slobodnih bacanja, dok je Kevin Lav dodao 17 poena. Kavsi su imali samo 28 odsto uspešnosti šuta iz igre i sa tim brojakama nisu ni mogli da se nadaju nečem boljem...

Šampion je poveo i iskoristio prednost domaćeg terena u prvom meču, a sledeća se igra 6. juna u tri ujutro po našem vremenu. Takođe na parketu Voriorsa, posle čeha se serija seli u Ohajo. 

(FOTO: Action images)


tagovi

Stef KariŠon LivingstonNBA ligaLebron DžejmsKlej TompsonAndre Igudala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara