Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

GOAT jeste, ali kralj Rijada – nije! Siner drugi put u pet dana dobio Đokovića

Vreme čitanja: 3min | čet. 17.10.24. | 21:09

Italijan polako ulazi u glavu najvećem svih vremena

Rodžera Federera odavno nema, uskoro neće biti ni Rafaela Nadala na teniskim terenima. Ali, kako reče španski as, sve dok je Novak Đoković tu, era velike trojke neće biti gotova. Ipak, godine sustižu najvećeg svih vremena, stigla je i nova generacija, zaista sposobna da mu se suprotstavi i rani ga. Ne i u potpunosti potisne u drugi plan, ali sitnim koracima idu ka tome.

Tamo gde mu je bilo važno, tamo je bio najbolji – na Olimpijskim igrama u Parizu. Okitio se zlatom Novak Đoković, osvojio ono što mu nedostaje i samo na osnovu toga može da kaže da je imao uspešnu godinu. Niko ne može ni da porekne da je GOAT, toliko argumenata može da se ispali, međutim, neće mu biti prišivena i titula 'kralj Rijada'. Jer, drugi put u pet dana dobio ga je Janik Siner i zatvorio prolaz koji vodi do trona – 2:1 (6:2, 6:7, 6:4).

Izabrane vesti

Italijan polako ulazi u glavu najvećem svih vremena. Na mastersu u Šangaju trijumfovao je u velikom finalu, pre toga zaustavio je Novaka Đokovića u polufinalu njegovog omiljenog grend slema – Australijan opena, a proteklu godinu krunisao je osvajanjem Dejvis kupa sa državnim timom, na putu do trofeja ostvario je prvu od četiri vezane pobede protiv srpskog asa.

Još malo biće punih godinu dana otkako nije izašao kao poražen iz duela sa Novakom Đokovićem. Četiri puta napuštao je teren sa osmehom na licu, pride preuzeo prvo mesto na ATP rang listi. Pile je počelo da kljuca petla. Zapravo više od jednog, pošto je Karlos Alkaras dve godine uzastopce uspeo da nadigra Srbina u finalima Vimbldona.

(©Reuters)(©Reuters)

Od svih pomenutih poraza od predvodnika novog talasa, današnji na egzibiciji je još i najmanje bolan i štetan po Novaka Đokovića. Ali, nije beznačajan, jer će italijanski teniser sa sve manje straha i bojazni ubuduće ulaziti u duele sa čovekom koji je obeležio i obojio bezmalo dve decenije belog sporta.

Sve manje zadrške ima Janik Siner kada stane pred srpskog asa, mada je i danas pokazao da ne odiše sigurnošću, da ne puca od samopouzdanja ni kada vodi, uprkos tome što je svezao nekoliko pobeda i sprečio ga da u Šangaju osvoji 100. pehar na ATP turu. Ali, i kada su kola krenula nizbrdo, ipak je ostao priseban i iščupao treći set.

Kako god da se završilo, publika u Rijadu bi bila zadovoljna. Jer, na egzibiciji Šest kraljeva dobila je tačno ono što je želela u prvom polufinalu – spektakl! Bitku kao da je reč o mastersu ili grend slemu, kao da ima bodovanja za rang-listu. Nisu otaljavali posao, nisu se štedeli, igrao je Novak Đoković sa povredom ramena – između dva seta mu ukazana lekarska pomoć – i na momente je, u drugom i pogotovo trećem setu, bio blizu da Italijana baci u nokdaun.

(©Reuters)(©Reuters)

Vratio se, izbegao ponor i dobio taj-brejk drugog seta sa 7:0! I to posle izgubljenog prvog posle manje od pola časa borbe. Pa i da se izbori sa bolnim ramenom, podigne nivo igre, no jednu stvar nikako nije mogao – da pronađe dobar servis. Morio ga je tokom celog meča, od prvog gema, koji je izgubio. I kada bi napravio brejk, brzo bi prosuo sve dobro što je uradio. Nekarakteristično loše je izvodio početni udarac…

Servis ga je koštao velikog preokreta, tri puta mu ga je Janik Siner oduzimao. A, kada mu se ukazala prilika da trijumfuje, da završi meč – odservirao je as.

ŠEST KRALJEVA - POLUFINALE

Janik Siner - Novak Đoković 2:1 (6:2, 6:7, 6:4)

20.00: (1.12) Karlos Alkaras (5.30) Rafael Nadal


tagovi

ATPNovak ĐokovićJanik Siner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara