(©Reuters)
(©Reuters)

Nezapamćen festival golova u Derbiju Italije! Inter i Juve se dizali iz pepela, Jildizova levica zaledila Meacu

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.10.24. | 20:07

Inter vodio, gubio, pa preokrenuo i na kraju nije pobedio…

Očekivao se tvrd, dosadan i šahovski meč... Tako je to poslednjih godina kada se u Derbiju Italije sastanu Inter i Juventus. Na poslednjih 10 međusobnih duela je samo dva puta viđeno više od dva gola. Uglavnom je jedan pogodak rešavao sve… S obzirom da bi poraz večeras boleo mnogo više nego što bi značila pobeda, za očekivati je bilo još jedno taktičko nadmudrivanje i čekanje greške protivnika.

Ali, ništa od toga što se očekivalo se večeras nije desilo na Đuzepe Meaci. Desila se istorija, viđen je jedan od najboljih derbija velikana italijanskog fudbala. Možda i najluđi meč Serije A u ovom veku. Inter – Juventus 4:4!

Izabrane vesti

Tek tamo krajem prošlog veka su odigrana dva slična derbija za pamćenje: Inter – Roma 4:5 u sezoni 98/99 i Lacio - Milan 4:4 godinu kasnije. Možda kvalitet fudbala i umeće večerašnjih aktera nisu na nivou tadašnjhih majstora Ronalda, Bađa, Totija, Ševčenka, Verona… Ali, ovo večeras je zaista bio fudbalski vrhunac koji Serija A i italijanski fudbal mogu da ponude.

Ceo meč je bio otvoren, neizvestan, tenzičan… Inter je poveo, pa gubio. I preokrenuo! Imao je Juventusovu glavu na panju, a onda je ušao Kenan Jildiz, posejao paniku među 80.000 ljudi na tribinama i digao Juventus iz pepela. Bjankonerima je bod svakako slađi jer su bili na rubu poraza. Ipak je ovo nov i mlad tim koji će imati mnogo sličnih oscilacija. I koji u ovom momentu još nema taj šampionski instinkt kao iskusniji Inter, ali je večeras pokazao zube da se izdigne iz teških situacija.

Proces je u pitanju. I on zahteva žrtve i ovakve lekcije. Tijago Mota je večeras izveo najmlađu postavu Juventusa u prvenstvenim derbijima protiv Intera u poslednjih 30 godina. Prosečna starost – 25 godina i 212 dana. Bio je i prinuđen na tako nešto jer su mu zbog povreda nedostajali Bremer, velika pojačanja Ten Kopmejners i Nikolas Gonzaels, a na zagrevanju se povredilo najveće razočaranje od letnjih pojačanja Daglas Luiz. Dodajte odranije povređenog rezervistu Milika i to je već prilično sužen izbor. Pogotovo u štoperskoj liniji gde je iznenađenje bio start Danila pre Gatija. Na klupi je ostao Kenan Jildiz, a šansu po krilima su dobili oporavljeni Konseisao i Vea.

Imao je i Inter problema sa povredama, ali ni približno kao Juventus. Nedostajao je plejmejker Čalhanoglu umesto kojeg je startovao Zjelinski, a izostali su i Aćerbi i Augusto koji se ipak ne mogu smatrati nosiocima igre. Važna stvar za Inter je što su napadački starteri Lautaro i Tiram bili odmorni jer tokom nedelje nisu bili starteri u Ligi šampiona i mogli su da na prave muke stave odbranu Juventusa.

Kada se Danilo u trećem minutu uhvatio za koleno, delovalo je da Juventus odmah ulazi u probleme, ali je Brazilac stisnuo zube i izdržao do kraja. Možda bi bilo bolje da je izašao jer je desetak minuta kasnije napravio penal nad Tiramom. Zjelinski je maksimalno preuzeo Čalhanogluov posao na sebe, pa i izvođenje penala. Bez problema je pogodio za 1:0 u 15. minutu.

Ali, Juventus je imao odgovor nakon samo pet minuta. Ili je Interova odbrana zaspala ili im je propala ofsajd zamka, ali kapitulirali su. Mekeni je sjajno reagovao na Kabalovu loptu preko zadnje linije i spustio za Dušana Vlahovića kojem je ostao lakši deo posla da iz peterca matira Zomera.

Prošlo je još pet minuta i usledio je potpuni preokret. Mnogo je nezgodan igrač omaleni Fransisko Konseisao… Izradio je Mhitarjana i kao na tacni servirao gol još jednom slavnom fudbalskom sinu – Timotiju Vei. Imao je Konseisao potom još jedan opasan pokušaj…

Ali, i Mhitarjan je imao plan osvete. Odirgao je dupli pas sa Markusom Tiramom, Mekeni ga nije ispratio, namestio se na šut i pored trojice pogodio u sam ugao. Inter je oživeo i samo minut kasnije preokrenuo!

Denzel Damfris je iznudio penal Kalulua, a Zjelinski opet bio nepogrešiv sa bele tačke. Dva preokreta za poluvreme i prvi put u istoriji Derbija Italije pet golova u prvih 45 minuta. A moglo je da ih bude još jer su odlične šanse imali slavni sinovi Markus Tiram i Timoti Vea čiji sjajan šut je zakačio prečku.

Drugo poluvreme je bilo siromašije golovima, ali ne i manje sadržajno fudbalom. Prštalo je na obe strane. Dimarko i Damfris su na početku imali šanse, da bi Holanđanin sjajnu partiju krunisao golom za 4:2 u 53. minutu nakon kornera i loše intervencije kompletne odbrane Juventusa.

Ni to nije bilo dovoljno da se reši luda utakmica. Mota je ispravio grešku i pola sata pre kraja poslao Kenana Jildiza na teren. Turčin mu je na poverenje uzvratio sa kamatom i digao Juve iz pepela. Debelo se Inter ispromašivao do tada. Tačnije, golman Di Gregorio je ostavio Juventus u životu. Skinuo je strašne šuteve Dimarka i Barele, a zicer je propustio i Lautaro Martinez. I stigla je kazna sa potpisom Kenana Jildiza. Turčin je za pola sata na terenu uradio više nego svi ostali ofanzivci Juventusa zajedno…

Skoro sa centra je povukao kontru, zaleteo se na trojicu i elegenatno u maniru idola Del Pjera pogodio levicom suprotan ugao.

Mota je potom izveo umorne Vlahovića i Danila, Inzagiju je propao plan da sa Fratezijem i Bisekom zatvori utakmicu i počelo je da se lomi. Jildiz je u 80. minutu propustio sjajnu šansu za 4:4, ali dva minuta kasnije im nije oprostio.

Bisek nije dobro očistio Konseisaov centaršut, lopta je pala Jildizu na nogu i opet je sevnula moćna levica. Morao je i Zomer bolje da reaguje… Uhvatili su se domaći igrači za glavu shvatajući da su ispustili pobedu. Uzalud je bilo ubacivanje Taremija…Inter je četiri boda iza Napolija, Juventus pet. Najsrećniji večerašnjim vatrometom golova na Meaci je bio njihov bivpi trener Antonio Konte.

SERIJA A – 9. KOLO

Petak

Udineze - Kaljari 2:0 (1:0)

/Luka 38, Dejvis 78/

Torino - Komo 1:0 (0:0)

/Enži 75/

Subota

Napoli - Leče 1:0 (0:0)

/Di Lorenzo 73/

Atalanta - Verona 6:1 (5:1)

/De Ron 6, De Ketelare 14, Retegi 9, 58, Lukman 29, 34 - Sar 42/

Nedelja

Parma - Empoli 1:1 (0:1)

/Šarpentije 80 - Kulibali 35ag/

Lacio - Đenova 3:0 (1:0)

/Noslin 21, Pedro 86, Vesino 90+5/

Monca - Venecija 2:2 (2:2)

/Kirijakopulos 23, Đurić 44 - Elertson 15, Svoboda 39/

Inter - Juventus 4:4 (3:2)

/Zjelinski 15pen, 37pen, Mhitarjan 35, Damfris 53 - Vlahović 20, Vea 27, Jildiz 71, 82/

20.45: (2,55) Fjorentina (3,25) Roma (2,85)



tagovi

Serija AInterJuventusKenan JildizDušan VlahovićTimoti VeaPjotr ZjelinskiHenrik MhitarijanDenzel DamfrisSimone InzagiTijago Mota

Obaveštavaj me

Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara