©Reuters
©Reuters

Uzalud provokacije i podsećanje na '97: PSŽ nije morao da zapinje, Olimpik se samoubio za pola sata

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.10.24. | 22:42

Parižani upisali šesti uzastopni trijumf protiv ljutog rivala

Francuzi ga nazivaju Klasikom, međutim, godinama unazad utakmice između Marselja i Pari Sen Žermena uglavnom ne opravdavaju istorijski status najvećih u tamošnjem fudbalu. Krivi su za to i jedni i drugi, Marselj jer već dugo narodski rečeno ne može da se sastavi, Pari Sen Žermen jer u Ligi 1 praktično nema konkurenciju.

Dolaskom Roberta de Zerbija na kormilo Olimpika ovog leta na Velodrom se ponovo uselila nada, ako ništa da onda makar mogu da prekinu iživljavanje Parižana, međutim, u derbiju devetog kola francuskog šampionata na istom tom Velodromu opet ista priča. Od derbija ni 'd', umesto toga još jedna, šesta uzastopna pobeda pariskog kluba, rutinska i ubedljiva kao i većina prethodnih – 3:0 (3:0).

Izabrane vesti

A, navijači Marselja su se baš ponadali da bi moglo da bude drugačije, pa su spremili i koreografiju sa Fabriciom Ravanelijem i Pjerom Dukrokom koji se jedan drugome unose u lice u glavnoj ulozi. Kultna je to fotografija sa Klasika iz 1997. godine kada je Olimpik slavio na Parku prinčeva zahvaljujući penalu koji je simuliranjem kontakta sa Erikom Rabesandratanom ‘izvukao‘ upravo Ravaneli. Pokušale su pristalice Marselja da na taj način možda i isprovociraju gostujuće navijače, ali prvenstveno da svojim ljubimcima pošalju poruku da ne ustuknu pred moćnijim rivalom. Uostalom, otud i natpis 'Borite se za OM' ispod same slike.

Međutim, nada domaćih navijača da bi mogli do ligaške pobede nad Pari Sen Žermenom na svom terenu koju čekaju još od 2011. godine nije trajala ni punih pola sata. Već tada fudbaleri Marselja su se samoubili, ostavši pristalice kluba da bez ikakvih očekivanja prate preostalih šezdesetak minuta.

A, ni u uvodnih tridesetak nisu mogli da uživaju. Štaviše, ne bi bilo preterano reći da su patili. Već u sedmom minutu Žoao Neves je odbitak spakovao u nebranjenu mrežu i prvencem u dresu Pari Sen Žermena najavio košmarno veče De Zerbijeve čete. Doduše, i devetostruki prvak Francuske se svojski potrudio da ljutitom rivalu olakša posao. Amin Arit je sredinom prvog poluvremena otvorenim đonom krenuo na Markinjosa i saigrače ostavio na cedilu (četvrti crveni karton koji fudbaleri Marselja dobijaju u poslednjih šest utakmica), na isteku pola sata igre je Leonardo Balerdi nespretnom i potpuno bespotrebnom intervencijom prevario Heronima Ruljija i duplirao prednost gostiju.

Znali su protiv Liona fudbaleri Olimpika da se sa igračem manje vrate iz rezultatskog zaostatka i izvuku pobedu pre nešto više od mesec dana, ali kada se u takvoj situaciji bilo koji tim Lige 1 nađe protiv Pari Sen Žermena samo jedan ishod moguć - poraz. I već do kraja poluvremena fudbalere Marselja pogurao je Bredli Barkola.

Jasno vam je da je Pari Sen Žermen do kraja mogao da slavi i mnogo ubedljivije. Već na startu drugog poluvremena zicer je promašio Usman Dembele, do kraja pokušavali u strelce da se upišu i rezervisti Dezire Due i Marko Asensio, ali je sa nekoliko odbrana Rulji uspeo da sačuva obraz svom timu...


FRANCUSKA 1 – 9. KOLO

Petak

Ren - Avr 1:0 (0:0)

/Gomez 55/

Subota

Anže - Sent Etjen 4:2 (2:1)

/Abideli 7, Aholu 39, Nijane 69pen, Dijeng 90+3 - Davitašvili 16, 57/

Rems - Brest 1:2 (1:2)

/Okumu 29 - Favr 4, Balde 18/

Lans - Lil 0:2

/Dejvid pen 90+6, Bajo 90+11/

Nedelja

Olimpik Lion - Okser 2:2 (1:0)

/Mikautadze 45+5 pen, 62 - Diomande 47, Traore 72/

Monpelje - Tuluz 0:3

/Abuhlal 5,8, King 27/

Nica - Monako 2:1

/Gesan 45 - Embolo 39/

Strazbur - Nant 3:1

/Santos 17, 57, Bakva 73 - Girasi 83/

Olimpik Marselj - Pari Sen Žermen 0:3 (0:3)

/Neves 7, Balerdi 29ag, Barkola 40/



tagovi

Olimpik MarseljPari Sen ŽermenLiga 1

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara