(©Reuters)
(©Reuters)

Čudo broj 2: Viljareal izbacio Bajern iz jednog šuta u gol (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.04.22. | 22:55

Posle Juventusa, Žuta podmornica torpedovala jednog od glavnih favorita za titulu prvaka Evrope

Muk u Minhenu! Muk na kakav Alijanc arena nije navikla, a sve kao proizvod šoka u 88. minutu! Prvi put na utakmici Viljareal je ozbiljno i organizovano krenuo u kontru, napao sa više od tri igrača i to je bilo dovoljno da se lopta nađe iza leđa Manuela Nojera. Nešto što se definitivno ne viđa tako često: Do tada nijedan udarac u okvir gola, nijedan korner, maltene nijedan opasan udarac. Bajern je vodio sa 1:0 i tražio drugi pogodak, tražio put do polufinala, a doživeo je eliminaciju koja će mu obeležiti sezonu.

Nakon 180 minuta velike bitke: Bajern - Viljareal 1:2.

Izabrane vesti

Uloga heroja ide rezervisti Samjuelu Čukvuezeu, strelcu izjednačujućeg pogotka, nepuna četiri minuta pošto je kročio na teren. Ali sve čestitke i taktičkom magu Unaiju Emeriju. Ono što nije uspeo sa značajno jačim, ili ekipama s većim pedigreom (Pari Sen Žermen, Arsenal), uspeo je sa Viljarealom. Ne igraju lepo za oko, danas ih je posebno teško bilo gledati, međutim malo je sve to sada važno. Žuta podmornica ponovila je najveći uspeh u klupskoj istoriji - kao 2006. godine preko Intera, ponovo se plasirala među četiri najbolja evropska tima.

Bajernu ostaje pun kofer problema, a u tamošnjoj javnosti verovatno i velika debata: da li je uprava bavarskog giganta povukla pravi potez kada je najbolji nemački fudbalski proizvod dala u ruke neiskusnog Julijana Nagelsmana?

Mladi stručnjak još jednom je ostao dosledan sebi i konstantnom menjanju formacije, zbog čega je često kritikovan ove sezone. Taman što je dve utakmice svezao u Bajernovoj uobičajenoj 4-2-3-1, za najvažniju utakmicu sezone vratio se na postavku sa trojicom igrača pozadi, te sa Saneom i Komanom gotovo kao ving bekovima. Nije to bila klasična 3-5-2 (pre 3-2-4-1, ili 3-4-2-1), ali i jedan i drugi imali su ozbiljnih obaveza u defanzivi. I dok je Francuz imao striktnu markaciju tokom čitavog susreta, Unai Emeri odlučio je da nemačkom reprezentativcu ostavi podosta prostora. Probao je Sane jednom da probije - nije uspeo. Probao drugi put, treći i četvrti - uvek bi mu najmanje dvojica momaka u žutom spustila rampu. Tako je počela da se uvlači nervoza u redove Bavaraca. Onda se loša energija sa Sanea prenela na Levandovskog (žuti karton zbog preoštrog starta na Albiolu), pa na Leona Gorecku (ozbiljno koketirao sa crvenim kartonom u smiraj prvog poluvremena zbog udaranja laktom u predelu vrata). Ništa nije funkcionisalo kod nemačkog šampiona. Tranzicija spora, kreativci bez prave ideje.

Zanimljiva je bila i odluka gostiju da brzanjci poput Jeremija Pina ili Samjuela Čukvuezea ostanu na klupi. Viljareal je time jasno stavio do znanja da nema preteranu ambiciju da ugrozi gol rivala iz kontre, ali očito je dobio na čvrstini i homogenosti svog dvostrukog bloka. 

Tako je Bajern potrošio prvih 45 minuta u kruženju oko šesnaesterca, bezidejno šetajući loptu s jednog boka na drugi, vrlo često primoran da je podiže sa trave. To je u jednom momentu čak počelo da iritira publiku... Osim poseda i bezopasnih pokušaja ubacivanja iz dubine, te centaršuteva sa boka, domaćin ni na koji način nije uspevao da dođe u zonu šuta. Robert Levandovski odsečen, bez kontakta s loptom u šesnaestercu, Miler izgubljen u međuprostoru, Musijala fizički inferioran...

Po povratku sa pauze videli smo drukčiji Bajern. Uspeo je Nagelsman da razdrma svoje momke. Pas je išao brže, Koman je urnisao Fojta po levoj strani, razigrao se i Sane...

Gol Roberta Levandovskog u ranoj fazi drugog dela - iz prvog kontakta s loptom u šesnaestercu - nagovestio je da stvari dolaze na svoje mesto. Kad međutim... Mic po mic Viljareal je ponovo uspeo da umrtvi igru. Bajern u 70. minutu preko Tomasa Milera ima zicer, lopta ide pored gola nakon njegovog udarca glavom, a gosti kao da dobijaju neku novu, ludačku energiju da se brane.

I onda u finišu ključna izmena. Minut 84: Kokelan ide napolje, u igru ulazi Nigerijac Čukvueze. Prvi put na utakmici Emeri je pokazao želju da zaista ugrozi gol Bajerna. Rizikovao je tom izmenom, Bavarci su spremali uraganske napade, ali hrabrost se isplatila.

Taj udarac na pas Đerara Morena čak je bio daleko od savršenog, no lopta je uz dosta sreće dobila čudan luk i prevarila Nojera.

Konačan zbir udaraca na gol: 24:4 za domaćina?! A rezultat 1:1.

Ali koga to sad zanima? Špance sigurno ne.

Oni se već merače na Liverpul...

BAJERN MINHEN - VILJAREAL 1:1 /prvi meč 0:1/

/Levandovski 52 - Čukvueze 88/

Stadion: Alijanc arena.

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija).

Žuti karton: Levandovski (Bajern), Fojt, Lo Selso (Viljareal).


BAJERN MINHEN (3-4-2-1): Nojer – Pavar, Upamekano, Ernandez (od 87. Dejvis) – Sane, Kimih, Gorecka, Koman - Musijala (od 82. Gnabri), Miler (od 90. Čupo-Moting) – Levandovski

VILJAREAL (4-3-3): Rulji – Fojt, Albiol, Tores, Estupinjan – Kokelan (od 84. Čukvueze) , Kapue, Pareho (od 90+3 Pareho) – Moreno, Danžuma (od 84. Pedraza), Lo Selso.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara