""
""

PREDSTAVLJAMO NBA - divizija Pacifik: Voriorsima igra samo titula, Klipersi sanjaju status prve pratilje. A šta je sa Divčevim Kraljevima?!

Vreme čitanja: 8min | pon. 24.10.16. | 16:40

Ipak glavno pitanje je - može li iko da zaustavi moćne Ratnike?

Golden Stejt Voriorsi su dva puta zaredom bili u finalu, prošle sezone imali i najbolji odnos pobeda i poraza u istoriji NBA lige, a sada su doveli Kevina Duranta. Jasno je da su automatski postali glavni favoriti cele lige, a glavni konkurenti na Zapadu mogli bi da im budu košarkaši Klipersa.

Ove dve ekipe će verovatno biti jedine iz divizije Pacifik koje će nastupiti u plej-ofu jer su Lakersi i Sunsi u stvaranju mladih ekipa za budućnost, a Kingsi su Kingsi – niko ne zna gdje su oni.

Izabrane vesti

PRETHODNE MOZZART ANALIZZE PRED NOVU NBA SEZONU AtlantikCentral, Jugoistok, Severozapad

(NAPOMENA: brojke iza draftovanih igrača su njihova pozicija na draftu; kod igrača potpisanih kao slobodni agenti označavaju broj godina i iznos ugovora, a oznake kod igrača kojima ističe ugovor označavaju njihov status: RFA - ograničen slobodan igrač, UFA - neograničen slobodan igrač)

Sezona 2015./16.: 73-9, 1. na Zapadu, finale NBA lige

Draft: Demijan Džouns (30.), Patrik Mekou (38.)

Slobodni agenti: Kevin Durant (2/54,5), Šon Livingston (1/5,8), Zaza Pačulija (1/2,9), Dejvid Vest (1/1,55), Ijan Klark (1/1) Džejms Makadu (1/1), Anderson Varežao (1/1)

Otišli: Andrju Bogut (Dalas), Harison Barns (Dalas), Brandon Raš (Minesota), Leandro Barbosa (Finiks), Festus Ezeli (Portland), Maris Spits (LA Klipers)

Istek ugovora: Andre Igudala (UFA), Stefon Kari (UFA), Šon Livingston (UFA), Zaza Pačulija (UFA), Dejvid Vest (UFA), Anderson Varežao (UFA), Džaval Mekgi (UFA), Ijan Klark (UFA), Džejms Makadu (UFA)

Imali su najbolji odnos pobeda i poraza u istoriji NBA lige, izgubili veliko finale od Klivlenda nakon što su vodili s 3:1, a sada su doveli jednog od najboljih igrača na svetu. Što očekivati od Voriorsa ove sezone? Sve osim naslova biće razočaranje, u to nema sumnje, a samo je pitanje znaju li se u Oaklandu nositi sa takvim pritiskom. I lane su bili favoriti, ali im se 'dozvolilo' da izgube. Sada to ne smeju.

Ovi Ratnici bi uistinu trebali biti jedna od najboljih ekipa koja je šetala kuglom zemaljskom. U petorci sada imaju četiri nominalna Ol-star igrača, s time da su dvojica među pet najboljih košarkaša na svetu, a petorka je zaokružena solidnim centrom u vidu Zaze Pačulije koji bi mogao da ima i bolji učinak od Boguta na kojeg su u Golden Stejtu prošle sezone bili pomalo ljuti jer nije spreman ušao u takmičenje pa se mučio u odbrani. Bogutov izostanak, kao i onaj Herisona Barnsa, neće se osetiti, a možda će više patiti klupa jer su Voriorsi izgubili nekoliko korisnih igrača (Leandro Barbosa, Festus Ezeli, Brendon Raš, Maris Spit). Ali, dvojica najvažnijih igrača druge postave su ostala (Andre Iguodala i Šon Livingston), Dejvid Vest je došao sa prstenom, a "klinci" Mkadu, Mekou i Luni izgledaju kao da bi mogli da pomognu već ove sezone.

Iako će klupa sigurno imati ulogu, pažnja će ipak biti usmerena prema prvoj petorci, a skeptični će odmah postaviti pitanje - gde će se naći sve te lopte koje Kari, Durant, Tompson i Grin moraju da potroše. Da su se ti skeptični potrudili, videli bi da je Barns lane imao 10-ak lopti u proseku – pošaljite to Durantu, dodajte mu po dve Karijeve i Tompsonove te nekih 3-4 od klupe i eto vas na 17-18 šuteva u proseku. On ih je prošle sezone u Tanderu imao 19,2 po utakmici…

Što se ostalih stvari tiče, ne vjrujemo da će 'Splash Brothersima' biti problem da se uklope sa Durantom. Možda će malo patiti Grin, ali s obzirom koliko različitih novih opcija nudi igra s Durantom umesto Barnsa, računamo da će Stiv Ker nekako naći način da umiri krilnog centra. Ali i Grinu je valjda jasno da se u Ouklandu stvara nešto o čemu bi generacije mogle dugo pričati…

Sezona 2015./16.: 53-29, 4. na Zapadu, prvi krug plej-ofa

Draft: Bris Džonson (25.), David Mišino (39.), Dajmond Stoun (40.)

Slobodni agenti: Džamal Kroford (3/42), Ostin Rivers (3/35), Vesli Džonson (3/18), Luk Ričard Mbah a Moute (2/4,5), Maris Spits (2/3), Rejmond Felton (1/2), Brandon Bas (1/2), Alan Anderson (1/1)

Trejd: Devin Marbl (Orlando)

Otišli: Džef Grin (Orlando), Pablo Priđoni (Hjuston), Kol Oldrič (Minesota), Si Džej Vilkoks (Orlando)

Istek ugovora: Blejk Grifin (UFA), Džej Džejk Redik (UFA), Brendon Bas (UFA), Rejmond Felton (UFA), Alan Anderson (UFA)

Da li Je ovo poslednja sezona ovih Klipersa koje ni Dok Rivers nije uspeo da dovede do titule? Kris Pol je u Gradu Anđela od 2011. godine, a u tom razdoblju Klipersi nisu došli dalje do drugog kruga plej-ofa. Ove sezone možda ne traže titulu, ali bi finale Zapada trebala biti "moguća misija". Ako to ne ostvare, možda bi im se moglo dogoditi rasipanje ekipe s obzirom da Grifinu sledećeg leta ističe ugovor, a zainteresovanih, kao i onih s prostorom na "salary capu" biće puno.

Verojatno je i Klipersima jasno da je ovo poslednja prilika da se napravi nešto ozbiljnije. Ovog leta nisu imali problema s isticanjem ugovora važnijim igračima pa su se koncentrisali na zadržavanje svojih igrača iz rotacije i potpisivanje dodatnih veterana koji bi mogli pomoći na putu do vrha Zapada. Ostali su  Kroford, Mbah a Moute i Džonson, a naravno da je novi ugovor dobio i Dokov sin Ostin. Uz njih, došli su Spits, Felton, Bas i Alan Anderson, solidni igrači, ali niti jedan od njih sigurno neće napraviti nešto više.

Stoga će još jednom sve pasti na leđa Poa i Grifina uz pomoć Deandre Džordana i Redicka koji se sve više okušava i kao novinar. Na trojci će startovati Mbah a Moute, a s klupe će ulaziti Pol Pirse. Uz sve nabrojene igrače iz rotacije, Klipersi izgledaju dovoljno opasni da budu odmah uz rame Voriorsima. Naravno, ako ih zaobiđu povrede i ne naprave neku glupost koja bi ih izbacila iz ozbiljne trke.

Sezona 2015./16.: 17-65, 15. na Zapadu

Draft: Brandon Ingram (2.), Ivica Zubac (32.)

Slobodni agenti: Luol Deng (4/72), Timofej Mozgov (4/64), Džordan Klarkson (4/50), Tarik Blek (2/12,5), Marselo Uertas (2/3), Tomas Robinson (1/1)

Trejd: Hoze Kalderon (Čikago)

Otišli: Kobe Brajant (penzija), Roj Hibert (Šarlot), Brendon Bas (LA Klipers)

Istek ugovora: Hoze Kalderon (UFA), Meta Vorld Pis (UFA), Tomas Robinson (UFA)

Nema više Kobea. Neće biti lako navijačima Lejkersa da naviknu da u njihovom dresu neće više gledati Crnu mambu, ali s obzirom na to šta je Brajant pružao na parketima proteklih nekoliko sezona, neće puno izgubiti s njegovim odlaskom. Iako znamo da će nas većina navijača Lejkersa 'napasti' nakon ove izjave, ali bez Bajanta oni bi ove godine napokon mogli izgledati zanimljivo, svakako puno zanimljivije nego u posljednje vreme.

Daleko od toga da će Lejkersi imati neku konkurentnu sezonu u kojoj bi mogli da jure bilo šta, pa čak i ulazak u plejof, ali biće ih zanimljivo pratiti jer u ekipi imaju dosta zanimljivih mladih igrača, a na klupu je došao Luk Volton koji je briljirao kao pomoćnik Stivu Keru u Voriorsima.

Lejkersi su ovog leta imali prostor na "salary capu", mogli su se u svoem stilu kockati i krenuti na nekog superstara, ali su se odlučili da lovu potroše na par korisnih veterana (Luol Deng, Timofej Mozgov) kojima su dali (pre)velike ugovore, posebno što se tiče trajanja. Malo koji klub odlučio bi daDengu, pa i Mozgovu, da čak četiri godine.

No, nije to veliki problem, posebno ako će se klinci razvijati kako treba. Ove sezone se puno očekuje od Danđela Rasela koji je prošao sezonu adaptacije na NBA. Tu je i drugi pik ovogodišnjeg drafta Brendon Ingram, a u petorci bi trebali biti i Džulijus Rendl te Džordan Klarkson osim ako Volton ne ostvari pomalo blesavu najavu da starta s Lou Villijamsom na poziciji dvojke.

Među mnogim klincima nalazi se i Hrvat Ivica Zubac koji je doveden u drugoj rundi drafta, a koji je oduševio na Letnoj ligi u Las Vegasu, Ali, Zubac ipak nije dobio puno prilike u pripremnim utakmicama pa je jasno da u sezonu ulazi s pozicije trećeg centra i potencijalno ograničenom minutažom. No, Mozgov je sklon povredama pa bi Zubac mogao veću priliku da dobije već ove sezone.

Sezona 2015./16.: 23-29, 14. na Zapadu

Draft: Dragan Bender (4.), Markiz Kris (8.), Tajler Julis (34.)

Slobodni agenti: Džared Dadli (3/30), Leandro Barbosa (2/8)

Otišli: Mirza Teletović (Milvoki), Džon Lojer (Detroit)

Istek ugovora: Pi Džej Taker (UFA), Aleks Len (RFA), Arči Gudvin (RFA)

Feniks je pre nekoliko godina bio hit NBA lige. Potpuno neočekivano je pre dve godine došao do borbe za plej-of pa je izgledalo kao da su stvoreni temelji za dugoročni razvoj jedne dobre ekipe. Međutim, sve se okrenulo. Usledili su porazi, iz tima su otišli Goran Dragić, braća Markus i Mark Moris, Čening Fraj i Majls Plamli i na kraju i trener Hornasek. Sansi su lane imali sezonu "čišćenja", a sada kreću s potpuno novim temeljima.

Na draftu su se u Finiksu odlučili da uzmu dva jako mlada igrača, Hrvata Dragana Bendera i Markiza Krisa, od kojih ne očekuju doprinos već ove godine nego na njih gledaju kao na dugoročni projekt. U klub su vratili veterani Džared Dadli i Leandro Barbosa, a trener Votson u sezonu ulazi s dosta mladom ekipom.

Na rosteru Finiks ima 11 igrača rođenih 1990. i kasnije, a glavnu igrač, Erik Bledso, tek je nešto stariji – '89. godište. S njim će "dvoglavu aždaju" na poziciji pleja činiti Brandon Najt, a u Finiksu dosta očekuju od mladog beka šutera Devina Bukera. Aleks Len će dobiti dosta minuta pored i uz veterana Tajsona Čendlera, isto kao i Ti Džej Voren pored korisnog Pi Džej Takera, a, uz sve spomenute klince, tu su još i Arči Gudvin, Džon Dženkins, Derik Džouns, Tajller Julis i Alan Vilijams.

Mlada ekipa koja će sigurno iznedriti nekoliko odličnih igrača, a ako Feniks dobije dobre učinke od Bendera i Krisa, već za godinu-dve ovo bi mogla biti nova hit-ekipa na Zapadu.

Sezona 2015./16.: 33.39, 10. na Zapadu

Draft: Jorgos Papajanis (13.), Malaki Ričardson (22.), Skal Labisiere (28.), Ajzea Kazins (59.)

Slobodni agenti: Eron Aflalo (2/25), Met Barns (2/12), Entoni Toliver (2/16), Garet Templ (3/24), Taj Loson (1/1)

Otišli: Radžon Rondo (Čikago), Set Kari (Dalas), Kinsi Ejsi (Dalas)

Istek ugovora: Daren Kolison (UFA), Ben Meklemor (RFA), Omri Kaspi (UFA), Taj Loson (UFA)

Teško je iz godine u godinu pronaći reči kojim bi se opisala sva besmislenost rostera i igara Sakramenta. Kingsi jednostavno kao da se svake godine trkaju sami sa sobom u nelogičnim potezima, a prilično "ludo"' vlasniku Viveku Ranadiveu ne pomaže preterano ni Vlade Divac koji je očigledno bio puno bolji igrač nego što je "dži-em".  Da nije tolika igračka legenda i(li) da je u nekom drugom klubu, Divac bi verovatno već odavno bio u problemu.

Kralejvi ipak u ovu sezonu ulaze s nešto više nade u odnosu na ranije.  Pre svega jer je na klupu došao Dejv Džerger koji je uradio odličan posao u Memfisu, bilo kao pomoćni, bilo kao glavni trener. On bi trebao Sakramentu da donese puno čvrstine u fazi odbrane, a sigurno je da neće trpeti nezalaganja kakvih smo se proteklih godina nagledali od igrača Kingsa.

Dolazak Džergera je valjda posljednji voz u pokušaju spašavanja budućnosti Demarkusa Kazinsa u Sakramentu. Njemu ugovor ističe u leto 2018., a u ovih šest godina nije se ni približio plaej-ofu. Deo krivice nosi i sam, ali puno je veća na upravi koja nikada nije uspela oko njega da složi konkurentan roster pa nije čudno što je jedan od najboljih centara lige prilično isfrustriran.

Ovogodišnji roster nije ništa bolji u odnosu na lanjski. Stigli su, doduše, iskusni i zahvalni igrači u vidu Erona Afala, Meta Barnsa, pa i Tolivera, ali ni jedan od njih neće doneti prevagu. Što se tiče "unutrašnjih snaga", problem Sakramentu je što su mu najtalentovaniji igrači (Koli-Stajn, pa i ovogodišnji 13. pik Papajanis) redom centri pa se pored Cazinsa i nemaju pravu priliku da se razviju. Kingsi nikako ne mogu da naprave balans u ekipi, a ni ovogodišnji roster, bez obzira što će ga voditi Džeerger, ne daje pravo za nadu u neki važniji rezultat pa nam ostaje samo pitanje: gde će sledećeg leta otići Kazins? Ili možda ode već tekom ove sezone?

(foto: Action Images, grafika: Mozzart Sport)


tagovi

Vlade DivacStefon KariSakramento KingsNBA ligaLos Anđeles LejkersKobe BrajantKevin DurantFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara