Printscreen (luca_toni.9)
Printscreen (luca_toni.9)

Večera starih prijatelja: Pep, uništio si fudbal! Četiri godine nisam mogao da nađem klub zbog tebe

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.10.24. | 19:48

Pep Gvardiola, Luka Toni i Roberto Bađo u jednom italijanskom restoranu evocirali uspomene na period iz Breše kada su delili svlačionicu

Nije Pep Gvardiola ostavio dubok trag u italijanskom fudbalu, samo dve godine igračke karijere proveo je tamo, ali je tokom kratkog perioda provedenog na u Seriji A stekao prijatelje sa kojima je i danas u kontaktu, prijatelje za ceo život.

I ovog oktobra, tokom reprezentativne pauze, ukazala mu se prilika da se vrati na Čizmu. Povod je bio gostovanje u emisiji Che tempo che fa, a domaćin Fabio Facio priredio mu je tada i iznenađenje uključivši u razgovor putem video poziva Roberta Bađa, Gvardiolinog bivšeg saigrača iz Breše. I jedan i drugi bili su već na zalasku karijere, Bađo se tamo i penzionisao, dve godine kasnije isto je učinio i Gvardiola.

Izabrane vesti

Pa iako su delili svlačionicu svega godinu i po dana, stvorili su prijateljski odnos pun poštovanja, koje se moglo osetiti i u samom načinu na koji je tokom emisije španski trener govorio o legendarnom italijanskom napadaču.

"Ako zaplačem izvinjavam se, ali postanem emotivan kada pričam o Bađu. Upoznao sam ga tek na zalasku njegove karijere kada je njegovo koleno bilo puno ožiljaka. Jedva da je mogao da se kreće, ali i dalje je bio najbolji, mogu samo da zamislim kakav je bio tokom najboljih godina", vratio se Gvardiola skoro dve i po decenije unazad.

Čak i tada, značajno ‘ograničen‘ zbog silnih povreda, Bađo je mogao ono što drugi nisu mogli.

"Da, ali to jednostavno prihvatite, jer on je bio drugačiji. Razumem to i danas kao trener – ne možeš sve da tretiraš na isti način. Mislio sam da je Bađo veoma ozbiljna osoba, ali i on je zaista bio srce i duša svlačionice. Zaslužio je divljenje širom sveta ne samo zbog svog igračkog talenta, već i svega drugog. Ne postoji osoba u Italiji koja ne voli Bađa, to je nemoguće."

Odlazak u Brešu posle godina provedenih u Barseloni značio je na neki način i ulazak u nepoznatu teritoriju za španskog vezistu.

"Bio sam naviknut na osvajanje trofeja, ali sa Brešom sam proslavljao svaki put kad bismo dobili utakmicu. Uopšte se ne kajem, upoznao sam situaciju koja mi nije bila poznata i to je bio jedan od najboljih perioda u mom životu".

Jak utisak na Gvardiolu ostavio je i tadašnji trener Breše Karlo Macone.

"Prvi put kada sam ga video bio sam na tribinama, kada je posle izjednačenja trčao ka tribini sa Atalantinim navijačima. Bio je trener starog kova, instinktivan. To vam je život, da nisam otišao u Brešu, ne bih upoznao Maconea. Mesta su prelepa, ali ono čega se na kraju sećate su ljudi koje ste upoznali”, poentirao je Gvardiola.

A, Pep je za kratko vreme u Breši upoznao veliki broj ljudi, između ostalog i Luku Tonija, pa se dan koji dan nakon emitovanja emisije sastao sa njim i Bađom u jednom italijanskom restoranu kako bi evocirali uspomene na period tokom kojeg su delili svlačionicu. Prijateljska večera uz po koju čašu vina, tek da dodatno opusti atmosferu, a delić iste Toni je putem društvenih mreža pokušao da prenese otkrivši jedan od razgovora u kojem je kroz šalu ‘optužio’ Pepa kako zbog njegovih inovacija koje je uneo u fudbal nakon što je postao trener nije mogao da pronađe klub.

Tek da dočaramo onima koji ne znaju ili su možda samo zaboravili da su Toni i Gvardiola bili na suprotnim krajevima igračkih karijera kada su im se putevi ukrstili u Breši. Toniju je ona bila samo usputna stanica na putu ka mnogo većim klubovima, dok je Gvardiola po odlasku iz italijanskog kluba imao još kratke epizode u katarskom Al Ahliju i meksičkom Doradosu pre nego što je odsvirao kraj.

A, onda godinu dana pekao trenerski zanat u Barseloni B pre nego što je preuzeo prvi tim i pokorio svet, izmenivši značajno fudbal kao igru. A, neke od njegovih promena uticale su i na Tonijevu karijeru koji je u tom periodu često menjao klubove. Roma, Đenova, Juventus, Al Nasr i Fjorentina, pet timova promenio je Toni u razmaku od tri i po godine – pre nego što je eksplodirao u Veroni – kako u šali kaže delom i zbog Gvardiole.

"Pep, uništio si fudbal. Zbog tvojih lažnih devetki nisam mogao da nađem tim četiri godine! Ozbiljno", našalio se Toni sa Gvardiolom."Možeš da kažeš da si koristio lažnu devetku samo sa Mesijem? Da li uopšte voliš klasične napadače?", upitao ga je Toni.

Gvardiola se lako odbranio, istakavši da trenutno u Mančester Sitiju ima Erlinga Halanda kao ‘predstavnika’ klasičnih napadača.

"Imam ga, Haland, 60 golova. Osvojili smi triplu krunu sa centarforom, ali centarfor mora da bude dobar! Razumeš?", uzvratio je Gvardiola.

"Okej, ali prestani više sa lažnim devetkama. Veliki napadači su bolji", konstatovao je Toni.

I to je samo delić višečasovnog razgovora koji je Toni podelio.



tagovi

Luka ToniRoberto BađoPep Gvardiola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara