Crveno-beli u seriji (©Starsport)
Crveno-beli u seriji (©Starsport)

Ne, nije fatamorgana: Divan pogled na tabelu i Zvezda na plej-of kursu

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.10.24. | 12:36

Ekipa Janisa Sferopulosa je lider posle tri kola elitnog takmičenja, a u Istanbulu protiv Fenerbahčea je pokazala da ima sve što je potrebno za velike stvari

Crvena zvezda je lider Evrolige. Ne, nije fatamorgana već slatka realnost posle tri odigrana kola elitnog takmičenja. Jeste mali uzorak, ali je onaj koji definitivno pokazuje da crveno-beli brod plovi dobrim kursom, sa vetrom u jedrima i ka vodama u kojima nije bio osam godina, a za kojima toliko žudi.

Između ostalog, perfekcijom u Istanbulu protiv Fenerbahčea (57:76), jednim od favorita za ovogodišnji Fajnal for, četa kormilara Janisa Sferopulosa je demonstrirala sve odlike velikog tima. Odvažnost, zajedništvo, smirenost, zrelost i hrabrost. Uz neverovatnu širinu rostera kakvu nije imala možda i nikada.

Izabrane vesti

Džoel Bolomboj sa devet od prvih 14 postignutih poena, onda Nemanja Nedović sa trojkaškom paljbom, pa Majk Daum sa serijom poena i ofanzivnih skokova uz odlične sekvence Luke Mitrovića, Kodija Milera-Mekintajera i Nikole Kalinića, crveno-beli su na razne načine ranjavali favorizovanog protivnika u njegovoj kući i na kraju ga u njoj i osramotili.

Pritom, ostavili su ga na samo 57 postignutih poena. Drugi put u dve sezone! Dobro je u sećanju ostala prošlogodišnja utakmica između dva tima odigrana u beogradskoj Areni kada su crveno-beli savladali Kanarince sa 87:56, da bi toliko malo poena oni ubacili jos samo u sudaru sa Panatinaikosom (57:73). U polufinalu završnog turnira. I to protiv ekipe koja je kasnije postala šampion.

Više od dve godine, turski gigant ne zna za pobedu nad beogradskim sastavom kojem je on postao omiljena igračka za razonodu i iskazivanje snage. Poslednji put je Fener slavio 10. oktobra 2022. Od tada, Zvezda je nanizala četiri trijumfa i postala svojevrsni kriptonit za ekipu iz Istanbula.

Međutim, mnogo bitnije od tih pukih brojki jeste sveopšti utisak koji Sferopulosovi momci ostavljaju iza sebe. A on je mnogo dobar. Pakleno dobar. Da se uštineš u obraz kako bi potvrdio da je stvaran.

Mora se reći da je u tome na neki način i pomogao neočekivano loš start u ABA ligi i dva poraza u četiri kola. Pod paljbom kritika su tada crveno-beli bili, ali ih je to izgleda samo osnažilo da nastave po istom kursu. Znao je dobro Sferopulos da to što ne vide odmah kopno, ne znači da do njega neće stići. Samo treba biti spreman na strpljenje i veru u svoj sud.

Svejedno, još je daleko Zvezda od kopna namenjenom samo najboljim ekipama. Čeka je još mnogo talasa, struja i pesma sirena koje će hteti da je pomere sa pravca plovidbe. I na tom putu, crveno-beli moraju ostati dosledni postulatima igre iz Istanbula. Kako na ofanzivnom, tako i defanzivnom kraju.

"Svi smo ostali zajedno i u teškim trenucima. Saigrači su mi dali samopozdanje, želja za pobedom i poštovanje koje imam prema treneru i igračima su mi motiv, to mi pomaže. Ovi momci su sjajni i uživam u njihovom društvu", istakao je Daum posle pobede.

Prevelika euforija u trenucima kada su pređena tek tri kilometra nije poželjna, ali je zaslužena. Više nego zaslužena pošto Zvezda osamljena sa vrha gleda na ostatak konkurencije. Međutim, ne sme to da joj zamagli pogled ka pučini i bude skretač pažnje. Nikako da je ove trenutne mirne vode ne uljuljkaju jer to posledično može da dovede do nasukavanja.

Imala je Zvezda pre dve sezone i onu čudesnu, istorijsku seriju od šest uzastopnih evroligaških pobeda po dolasku Duška Ivanovića, pa to na kraju ipak nije pozlaćeno ulaskom u plej-of.

I to treba da ima na umu u trenucima slavlja. Zna to i Sferopulos.

"Prerano je još komentarisati za celu sezonu, odigrali smo samo tri utakmice, ali moram da kažem da je sve zasluga igrača. Radi se o njihovom trudu, ovo je njihov tim i oni igraju timski što je najvažnije", apostrofirao je Sferopulos.

"Samo neka lije", kaže Nemanja Nedović, a ta mantra vredi da prođe kroz usta i svih drugih zvezdinih moreplovaca.

Pa da se konačno dođe do kovčega za zlatom.

EVROLIGA - 3.kolo

Utorak

Alba - Asvel 84:79

/Hermanson 18 - Maledon 17/

Fenerbahče - Crvena zvezda 57:76

/Hejs Dejvis 20 - Bolomboj 18/

Olimpijakos - Olimpija Milano 89:68

/Mekisik 22 - Ledej 16/

Makabi Tel Aviv - Efes 93:91

/Li 23 - Poarje 22/

Virtus Bolonja - Žalgiris 68:71

/Klajburn 16 - Gedraitis 15/

Baskonija - Real Madrid 76:72

/Hauard 15 - Musa 17/

Pariz - Panatinaikos 84:80

/Hifi 20 - Lesor 19/

Partizan Mozzart Bet - Bajern Minhen 86:78

/Braun 22 - Obst 15/

Sreda

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara