""
""

Lepotica Davida Luiza okončala švajcarsku bajku: Čelsi u finalu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.05.13. | 22:55

Ni gol "egipatskog Mesija" za 0:1 nije pomogao Bazelu da izbegne novi poraz od Plavaca. Dva "otpatka" i bomba Davida Luiza odveli Čelsi na megdan Benfici koja želi osvetu za prošlogodišnju eliminaciju u Ligi šampiona

 

Izabrane vesti

Čelsi je u finalu Lige Evrope i treći je tim u istoriji koji može da u roku od godinu dana objedini titule osvajača Lige šampiona i Lige Evrope. Plavci su okončali švajcarsku bajku. Pobedili su Bazel sa 3:1 u revanšu i na taj način samo potvrdili trijumf iz prvog meča. Zasluženo, nema šta... Čelsi je u dva meča pokazao da je bolji od večitog vladara švajcarskog fudbala. Čestitke i večito kritikovanom Rafi Benitezu. Pokazao je da se u kup takmičenjima snalazi kao "riba u vodi". A, ovaj "izum" sa Davidom Luizom na poziciji zadnjeg veznog zaista zaslužuje sve pohvale.

Bazel, tim koji je najprijatnije iznenađenje evropskog fudbala u ovoj sezoni je završio u polufinalu. Možda i bolje za njih, da mogu da se posvete odbrani titule u domaćem šampionatu. Ne smeju da budu razočarani. I ovo je veliki uspeh. Igrali su fudbal lep za oko, "objašnjavali fudbal" Zenitu i Totenhemu. Svaka im čast na ovome što su uradili. Još jedna dokaz da i "mali" mogu protiv velikih. Da napomenemo da je Bazel letos ostao bez dva najbolja igrača: Džerdana Šaćirija i Granita Džake. I legenda Aleks Frej je okačio kopačke o klin pred finiš sezone. To ni mnogo jači timovi ne bi izdržali. Zato, kapa dole pred Bazelom.  

I večeras je Bazel pokazao karakter i hrabrost. Malo je timova koji bi posle 1:2 na svom terenu u prvom meču protiv Plavaca, izašli na Stamford Bridž sa namerom da pobede favorizovane Plavce. Čak im je dobro krenulo. Posle samo 60 sekundi igre, Marko Štreler je zapretio. Ali, potom je Čelsi preuzeo konce igre. Lampard je pogodio okvir gola. Štreler je uzvratio u stilu Marka Van Bastena, ali nije imao sreće. Uzvratio je Ramires, ali Zomer je odbranio. Nije bilo golova, ali se igrao lep fudbal. I kada se činilo da se na poluvreme odlazi bez pogodaka, zasijao je "egipatski Mesi" Mohamed Salah. Pisali smo vam o ovom dečku nedavno... Štoker je bio arhitekta i asistirao, a Salah je majstorski poslao "plasirku" u Čehovu mrežu.

Izgledalo je da švajcarska bajka može da potraje. Ali, u drugom poluvremenu smo videli strašan Čelsi. Već na početku drugog dela igre, Tores je iskoristio otpadak posle šuta Lamparda i poravnao na 1:1. Na poslednjih šest mečeva kod kuće u evro-kupovima, postigao je sedmi gol. Nije Tores "Mister promašaj". Ovo mu je 20. gol u sezoni u svim takmičenjima. Više od Runija, Teveza, Defoa, Aguera, Čičarita, Džeka... Samo dva minuta kasnije, potpuni preokret. Opet otpadak. Mozes je pogodio iz popravnog i rešio sve dileme.

A, onda je usledio najlepši detalj meča. David Luiz, Rafino "otkriće" na poziciji zadnjeg veznog je postigao evrogol. Namestio je loptu na levicu i "savio kiflu" pod prečku Bazelovog gola. Namestio je Brazilac nišanske sprave u poslednje vreme...

Taj gol je načisto isekao sve nade Švajcaraca. Plavci su lagano priveli meč kraju, navijači Bazela su bakljadom ispratili svoje miljenike i zahvalili im se na sjajnoj sezoni.

Čelsi ide na Benfiku u finalu. Ramires i David Luiz protiv nekadašnjeg kluba. Na drugoj strani, Nemanja Matić željan da dokaže da je Čelsi napravio veliku grešku što ga se lako odrekao. Biće to lepo finale. Prošle godine su igrali jedni protiv drugih u četvrtfinala Lige Šampiona i Čelsi je tada "visio" u poslednjih deset minuta. Dokaz da nema favorita u finalu. 

(FOTO: Action images)


tagovi

BazelČelsiDavid LuizEngleskaEvropafernando toresLiga EvropeMohamed SalahRafa BenitezŠvajcarska 1Viktor Mozes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara