(©MN Press)
(©MN Press)

SRBIJA - OCENE: Slučajni prolaznici na času fudbala, Rajković sprečio katastrofu

Vreme čitanja: 1min | uto. 15.10.24. | 23:03

Lazar sazreo za tuš pre poluvremena, nema igrača Srbije koji nije patio

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Kordobe)

Izabrane vesti

Predrag RajkovićGolman
Da ne beše njegovih odbrana, Španija bi zatvorila utakmicu već do kraja prvog poluvremena. Greške saigrača na sredini terena koje su se u panici izazvanoj španskim osicama prečesto ponavljale, maskirao je u 15, 34 i 42. minutu. Prvo je podigao samopouzdanje skinuvši pokušaj Ojarsabala, pa zaustavio levonogog napadača Sosijedada sa kapice šesnaesterca, da bi u finišu poluvremena, izdržao i sudar sa Erakovićem van gol linije na koju je uspeo da se vrati i sa "krive" noge, upak uštopuje Moratin već viđen gol u Kordobi. Do kraja je još dva puta kapitulirao, ne svojom krivicom, a sprečio je i ubedljiviji poraz.
Ocena
7
Strahinja ErakovićOdbrana
U bermudskom trouglu između njega, Nikole Maksimovića i Koste Nedeljkovića, izgubila se iz njihovog vidokruga lopta posle centaršuta Pedra Pora. Situacioni trio je slabo iskomunicirao i Srbija je primila pogodak već u petom minutu. Tada je već nagovešteno da će ovo biti andaluzijska noć puta patnja za Orlove, ispostavilo se slučajne prolaznike na času fudbala najboljeg tima Evrope. Čistim startom ukrotio je Ruisa sredinom poluvremena, čak hrabro probao da probije uz faul u napadu. Nervoza ga je stigla u 38. kada je potpuno nepotrebno srušio Aleša Baenu na zemlju i požuteo.
Ocena
5
Nikola MilenkovićOdbrana
Nije baš neka uteha biti najsvetlija tačka odbrane koja je primila tri, a mogla makar još toliko golova. Imao je Bleki svojih karakterističnih građenja, duela, hapšenja rivala kada mu se popne na leđa, a sve su to zanemarljivi detalji u utakmici u kojoj Orlovi nisu imali ni promil šanse. Možda je vera postojala samo pre nego što se lopta zakotrljala na stadionu „Novi Arhangel“. Čak i kada je pred poslednju četvrtinu utakmice timove razdvajao samo jedan gol, svima koji su gledali meč bilo je jasno šta sledi.
Ocena
5.5
Strahinja PavlovićOdbrana
Poljubac i zagrljaj sa Moratom pre meča. Jedini trenutak večeras koji je izmamo osmeh na lice Strahinje Pavlovića. Bio je prezauzet izbacivanjem lopti iz šesnaesterca, a priličan broj je počistio. Pri rezultatu 1:0 za domaćina delovao kao svetla tačka Srbije, a onda je sa srpske kuće počeo da pada deo po deo... Fasada, crep... Strahinja je kasnio da blokira Moratu kod drugog gola, a desetak minuta kasnije morao na prevremeno tuširanje. Start na ivici šesnaesterca nakon gledanja VAR-a, koštao ga je isključenja i suspenzije.
Ocena
5
Kosta NedeljkovićOdbrana
(do 64. minuta) Duvala je promaja na oba boka srpske odbrane, a na vetrometini se našao i bek Aston Vile. Prečesto su mu se hitronogi Španci zavlačili iza leđa, jurio je da ih stigne dugim nogama i imao sreće da nijednom nisu pogodili nakon što im je gledao u leđa. Potez iz prvog poluvremena kada je gurnuo loptu i protrčao oko Kukurelje... To ipak nije donelo mnogo Srbiji u nastavku akcije. Da je poslao za nijansu tačniju loptu i da je Mitar bolje reagovao, bio bi asistent kod izjednačenja koje se nije dogodilo.
Ocena
5.5
Saša ZdjelarVezni
(do 64. minuta) Petnaestak minuta bezuspešno je pokušavao da kidiše na Fabijana Ruisa, Martina Subimendija i Mikela Merina. Iz minuta u minut sve više je izgledao kao igrači iz prvenstava koji ne pripadaju petici pa dođu u Premijer ligu. Tu je, učestvuje, ali jednostavno ne može da prati tu brzinu. Ako je Španija Premijer liga Engleske među reprezentacijama, Zdjelar je večeras takođe bio Premijer liga, ali ruska. Vidi se velika razlika. Od dobrih poteza izdvajamo blok prvog španskog udarca na meču koji je sigurno išao u okvir gola i idejni projekat najbolje šanse za Srbiju. Pas pre Kostinog završnog dodavanja za Mitrovića.
Ocena
5.5
Nemanja MaksimovićVezni
Trudio se da drži liniju veznog reda, da disciplinovano prati pomeranje i promene pravca španske reprezentacije, ali brzo je postalo jasno kakva utakmica očekuje ne samo Maksu, već čitavu ekipu Srbije. Vrlo brzo smo shvatili da nema mnogo razlike da li počinje Pedri ili Merino, kao i da je Martin Subimendi savršeno dostojna zamena za Rodrija, a Fabijan Ruis leptir čije je korake uživanje gledati, a mučno posmatrati iz prvog lica, kada ste mu rival.
Ocena
5
Veljko BirmančevićVezni
Jedan od onih koji su nešto pokušali u napadačkoj igri Srbije u Kordobi. Ako tu sintagmu uošte smemo da upotrebimo. Centrirao je iz kornera, iz igre, ali lopte nisu pronašle put do Mitrovića, Pavlovića. Davao se stoprocentno u defanzivi, ali nije isto protiv Švajcarske pred svojim navijačima i protiv Španije u njenoj košnici. A onda i on ušao u špansku centrifugu u drugom poluvremenu. Kao i svi reprezentativci Srbije napušta Kordobu izujedan.
Ocena
5.5
Lazar SamardžićVezni
(do 45. minuta) Kako je ispao u 10. minutu kada ga je Fabijan Ruis okrenuo na ivici šesnaesterca kao partner balerinu, tako je izgledao do kraja svog boravka na terenu. Izgubljeno, nesnađeno, dezorijentisano. Nebrojeno puta je presporim reakcijama i nepotrebnim davljenjem lopte uveo Srbiju u problem i isprovocirao nekolicinu kontri Furije. Ima selektora koji bi ga izveli iz igre već posle pola sata fudbala. Možda ga je do poluvremena sačuvao samo Piksijev manjak alternativa.
Ocena
5
Aleksandar MitrovićNapad
(do 78. minuta) Uz Rajkovića jedna od retkih svetlih tačaka Srbije u teškoj andaluzijskoj noći. Završio je poluvreme bez kontakta sa loptom u protivničkom šesnaestercu za šta apsolutno nije odgovoran. Pokušavao je da se spušta do centra igrališta, pomaže u nepostojećoj kreaciji. Glavom je spuštao lopte i nije izgubio duel u prvom poluvremenu. Čak je čistom upornošću u 35. minutu uspeo da otme loptu Vivijanu na 35 metara od gola i iznudi faul. Povremeno se raspravljao sa sudijom Stepanskim. Rizikovao je žuti karton, ali je promućurno prigovarao, da umrtvi ritam lepršavih, za Srbiju supersoničnih Španaca. U drugom poluvremenu u kom Srbija nije videla loptu, bio je još odsečeniji od ostatka ekipe.
Ocena
5.5
Dejan JoveljićNapad
(do 45. minuta) Akter verovatno najopasnije situacije po gol Španije u prvom poluvremenu. I to ne zato što je udarcem bacio na muke Raju. Šansa te vrste nije bila ni na vidiku. Joveljić je presingom bacio golmana Arsenala u nevolje, uklizao i umalo napravio velike probleme domaćinu. Osim toga, prilično prazno poluvreme golgetera Galaksija za kojeg, kao ni za Mitra nije bilo lopti. Šta god da je Piksi zamislio sa njim u startnoj postavi, nije uspelo.
Ocena
5
Marko GrujićVezni
(od 45. minuta) Kao igrač koji je od starta sezone proveo premalo minuta na terenu morao je da čeka šansu u drugom delu. Tada se Španija još surovije razmahala i malo je toga mogao da uradi u grupnoj nesnađenosti i inferiornosti. Teško da bi bilo bolje i da je u punom takmičarskom ritmu. Španija jednostavno igra fudbal sa na nekon drugoj talasnoj dužini od Orlova.
Ocena
5
Luka JovićNapad
(od 45. minuta) Zamenio Dejana Joveljića na poluvremenu, nije pomogao Srbiji za kakav-takav napadački impuls, ali je zato odbrana postala ranjivija. Veljko Birmančević je manje patio dok mu je pomagao napadač Galaksija. Luka jednostavno nema tu hitrinu potrebnu da za defanzivu protiv Španije i igranje duplog beka.
Ocena
5
Andrija MaksimovićVezni
(od 64. minuta) U potpunoj kontroli utakmice najboljeg tima Evrope, nije bilo ni prstohvata šanse da najtalentovaniji srpski tinejdžer pokaže svoj dar.
Ocena
-
Nikola ČumićVezni
(od 64. minuta) Isto kao u slučaju Maksimovića. I on, kao i čitav tim Srbije bio je puki protagonista.
Ocena
-
Jan Karlo SimićOdbrana
(od 78. minuta) Premalo vremena na terenu za bilo kakav utisak.
Ocena
-
Dragan StojkovićTrener
Teško da bi se i kvalitetniji evropski selektori u postojećem odnosu snaga bolje proveli u Kordobi. Za sve su se večeras pitali puleni njegovog kolege iz suparničkog tima. Kada se mreža onako rano zatresla, verovatno je i Piksiju bilo jasno šta ga čeka. Jednosmerna ulica. Tunel na čijem kraju svetla nema. Izmenama nije mogao da promeni tok utakmice, a i da je počeo sa tri zadnja vezna kao što smo najavili, teško da bi se drugačije završilo.
Ocena
5



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijePredrag RajkovićLiga nacijaDragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara