(© OSS)
(© OSS)

Revija stranaca u domaćem prvenstvu: Od evropske i američke do kubanske, afričke i azijske egzotike

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.10.24. | 20:55

Srpski klubovi pojačanja pronašli u Nigeriji, Ukrajini, Kazahstanu, SAD, Egiptu, Iranu...

Superliga Srbije u odbojci ne pripada evropskom kremu. Osim što klubovi računaju na miks mlađih i iskusnijih domaćih aduta, elitni rang postaje i sve popularniji zbog internacionalaca sa različitih kontinenata.

Ukoliko se zanemare stranci iz zemalja koje su činile Jugoslaviju, ukupno je 18 igrača koji su kao privremeno prebivalište izabrali baš Srbiju. Kako je u prethodnom periodu bilo i "peripetija" u vezi sa registracijom, pojedini bi tek u narednom periodu trebalo da debituju.

Izabrane vesti

Zanimljivo je da deo doseljenika može da se smatra i starosedocima. Možda najveću pažnju u konkurenciji dama iz tog razloga privlači korektorka Malgoržata Jacek (29). Popularna Gordana, ili od milja zvana Goscija, već drugu sezonu uzdanica je Crvene zvezde. Poljakinja je u prošlogodišnjem izdanju najjačeg takmičenja bila i najefikasnija sa 398 poena. Verovatno onda i nije iznenađenje zašto je i dalje u čuvenom crveno-belom dresu. Kvalitetom je odskočila i Malina Terel (32). Amerikanka koja pokriva više pozicija bila je ujedno i "zvezda" transfer pijace, prešavši iz lajkovačkog Železničara u obrenovački Tent.

Malgoržata Jasek (© MN Press)Malgoržata Jasek (© MN Press)

Brojne modifikacije obeležile su letnju pauzu i u Jedinstvu. Dvostruke uzastopne šampionke značajno su podmladile igrački kadar. Pazovčanke tako računaju i na Bugarku Darinu Nanevu (15), koja verovatno očekuje da pod nazorom stratega Jova Cakovića dodatno napreduje. Interesantan američki tandem je u Radničkom. Ljubitelji odbojke do sada su se upoznali sa Tarom Sizar (25), dok bi uskoro na terenu trebalo da bude i sveže oporavljena Afedo Menjang (23).

Imaju i Ubljanke u sastavu dve pridošlice. Ako je Kubanka Alfonso Benitez Anet (28) postala prepoznatljiva, pošto je načela i četvrtu godinu u Srbiji, pravo osveženje u redovima nekadašnjih prvakinja je Sana Anarkulova (35) iz Kazahstana. Na kraju, ne i najmanje važno, igru Železničara organizuje Kanađanka Averi Alar (25).

Ivan Lukjanenko (© MN Press)Ivan Lukjanenko (© MN Press)

S druge strane, u muškoj diviziji je deset stranaca. Sudeći po partijama, branilac krune kao da je dobio na premiji prilikom parafa ugovora sa ruskim dizačem Ivanom Lukjanenkom (28). Na taj način je nastavljena adekvatna selekcija, pošto je Egipćanin Ahmed Omar (29), poznatiji i kao Dejo, postao nezamenljivi član startne postave u takmičarskoj 2023/2024. Po broju internacionalaca ističu se i Nišlije. Pored Nigerijca Paskala Ozokoja (20), ostaje da se vidi kada će debi imati Kubanac Brajan Vale Garsija (21). Trenutno je na čekanju zbog vize.

Dugo je trajala i neizvesnosti oko Mohamada Sadehija (30). Nešto duže je Partizan rešavao administrativnu zavrzlamu, ali se šef stručnog štaba Dragan Kobiljski uverio u kvalitet simpatičnog Iranca. Visoke ambicije gaji i Karđorđe. Četa iz Topole baš je procenila da bi na putu do trofeja od pomoći mogao da bude američki korektor Džejkob Stil (24).

Mohamad Sadehi (© OSS)Mohamad Sadehi (© OSS)

Potvrdilo se i da je Spartak ekipa koja zna da pogodi sa inostranim pojačanjima. Subotičani tradicionalno imaju goste van Srbije. Među njima su se izdvojili Pakistanac Murad Kan, Egipćanin Ahmed Omar, Kubanac Roland Flores, Malijac Musa Kone... Dostojan naslednik trebalo bi da bude još jedan Egipćanin, Hazem Rašad Abdala (21).

Takovo je u potencijalnoj borbi za opstanak ili plej-of kaparisao Nigerijca Matijasa Vinsentina (20). Dilema je i da li će Dubočica u realizaciji gotovo identičnog zadatka konačno krenuti sa Kubancem Rikardom Kalvom (28), koji će evidentno biti nedostupan u narednih mesec, a možda čak i dva. Spisak "došljaka", barem privremeno, zaokružio je Ukrajinac Stanislav Lizanec (31) kao karika požarevačkog Mladog radnika.

Džejkob Stil - dres broj 12 (© OK Karađorđe)Džejkob Stil - dres broj 12 (© OK Karađorđe)



tagovi

Superliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara