Katrin Lunde (©Reuters)
Katrin Lunde (©Reuters)

Crni dani trostrukog šampiona Evrope - do petka 2.120.00 evra ili stečaj

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.10.24. | 13:03

„Tresem se, to je moj život“, rekla je uznemirena Katrin Lunde, legendarna ikona Vajpers Kristijansanda i norveškog rukometa

Norveška je jedna od najbogatijih zemalja Evrope, ali sport ne služi za rasipanje novca. Tržište je surovo, nema države da rešava probleme kad je minus u klupskoj kasi. Vajpers Kristijanstad je bio veliki projekat Vikinga u ženskom rukometu, zemlji olimpijskog šampiona u ovom sportu, države velikih igračica Katrin Lunde, Heni Rejstad, Nora Merk, sada već penzionerka Stine Oftedal.

Klub sa juga Norveške je tri puta u nizu bio šampion Evrope, 2021, 2022 i 2023. godine na finalnom turniru evro-elite u Budimpešti, skinuo vladavinu Đera, ali problemi sa finansijama traju već godinu dana.

Izabrane vesti

Nekoliko puta je zvonio alarm za uzbunu, da je klub pret bankrotom, a sada je u najtežoj, skoro bezizlaznoj situaciji, pa bi u ponedeljak moglo da dođe do stečaja, izbacivanje ekipe iz Kiristijanstada iz norveške elite, ali i iz Lige šampiona.

18.45: (1,90) Olborg (8,00) Seged (2,20)

Tim za koji brani legendarni srpska snajka Katrin Lunde (izabranica srca Nikole Trajkovića) do petka mora da prihoduje 25.000.000 norveških kruna, što je oko 2.120.000 evra kako bi klub opstao. Predsednik kluba Peter Gitmark u utorak je zakazao konferenciju za medije gde je izneo alarmantne podatke.

Vajpers je dugo imao lošu, a ponekad veoma lošu ekonomiju. Već duži period nije bilo poklapanja prihoda i rashoda, pa je klub živeo od vanrednih prihoda. Ne može ovako da se nastavi. Kao rezultat toga, moramo da prikupimo 25.000.000 kruna (prim. aut. 2.120.000 evra) kako bi postojao osnova za dalje poslovanje kluba“, rekao je Gitmark, prenosi TV2.no.

Vreme curi.

Sada smo u situaciji da do petka nećemo moći da isplatimo plate. To je razlog zašto je Upravni odbor odredio ovaj dan kao rok“.

Vajpers traži pomoć od sponzora.

Znamo da ćemo doći do novih priohoda ako dobijemo 25.000.000 kruna. Klub će da opstane i ide napred kao novi subjekt oslobođen svega što nas je opterećivalo ranije. Ako ne možemo, nema više osnova za Vajpers Kristijanstad. Onda je alternativa stečaj u ponedeljak“.

Klub je letos bio primoran da proda najbolju igračicu, desnog beka Anu Vjahirjevu francuskom Brestu, saniran je dug od 5.000.000 kruna, ali sada je suma pet puta veća. Čini se kao nemoguća misija.

Borili smo se da donesemo pet miliona kruna tokom mnogo nedelja. Kako sada da stignemo do 25.000.000 za nekoliko dana?“, pita se predsednik kluba.

Ikona kluba, velika Katrin Lunde, koja je pre nešto više od dva meseca predvodila Norvešku do zlata u Parizu na Olimpijskim igrama u 44. godini, šokirana je poslednjim vestima.

Veoma mi je žao. Ovo mnogo utiče na mene, na sve igračice. Tresem se, nije zabavno uopšte. Ovo je moj život. Postajem veoma razočarana iako smo dobijale informacije. Ispostavilo se da je to mnogo drugačije u odnosu na ono što sam zamišljala“, rekla je Lunde.

Predsednik je obavestio rukometašice o teškoj situaciji. Igračice iz Kristijansanda nisu trenirale u utorak.

Prošle sezone je krah doživeo i muški rukometni projekat Kolstad iz Trondhajma, učesnik Lige šampiona. Igrači su morali da se odreknu dobrog dela plata. Prethodnih godina u problemima je bio poljski Kjelce, nekadašnji šampion Evrope, vicešampion Starog kontinenta u sezonama 2021/2022 i 2022/2023. Poljski velikan je pre više od godinu dana bio prinuđen da proda najboljeg igrača, Francuza Nedima Remilija Vespremu za, spekulisalo se, 900.000 evra, dok je letos za milionsku odštetu ostao i bez Nemca Andreasa Volfa koji se vratio u Kil.

Letos je umalo došlo do gašenje podgoričke Budućnosti, još jednog bivšeg vladara Starog kontinenta. Grad Podgorica je priskočio sa 500.000 evra posle povlačenja generalnog sponzora, kompanije Bemaks. Ovaj novac je samo ugasio požar u Podgorici, ali je tim Bojane Popović sada skromnog kvaliteta, daleko od najjačih evropskih ekipa.


tagovi

ŽRK VajpersKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara