"Ser Bredli Vigins u Riju je osvojio peto olimpijsko zlato"
"Ser Bredli Vigins u Riju je osvojio peto olimpijsko zlato"

Steroid u venama najnagrađenijeg britanskog sportiste

Vreme čitanja: 2min | sub. 17.09.16. | 16:48

Biciklista i ser Bredli Vigins mogao bi da zbog hakovanog materijala Svetske antidoping agencije doživi sudbinu Lensa Armstronga

Ser Bredli Vigins u Riju je osvojio peto olimpijsko zlatoIako su se zapadni mediji, kao i institucije, pa i sama WADA odmah nakon odbjavljivanja dokumenata od strane hakerske grupe Fancy Bears o „dozvoljenom dopingovanju“, odmah rastrubili o navodnoj ruskoj državnoj osveti za zabranu učešća njihovh paraolimpijaca i atletičara na OI u Riju, deluje da su promašili metu.

Možda je to u početku tako i izgledalo, da se traži bilo koji način za urušavanje integriteta Svetske antidopiung agencije, kao i mnogih sportista, ali je sada priča sasvim drugačija. Glasovi razuma počinju da se javljaju, naročito u Velikoj Britaniji nakon što su objavljena imena njihova 53 učesnika na OI u Riju koji su imali lekarsku dozvolu za uzimanje nedozvoljenih sredstava.

Izabrane vesti

Najsumnjiviji je ser Bredli Vigins, čuveni biciklista, najnajgrađeniji britanski sportista, pobednik Tur De Fransa 2012, koji je, npr. u autobiografiji tvrdio da nikada nije koristi injekcije, osim za vakcinisanje. I sada se ispostavilo da je lagao jer se vidi u hakovanim dokumentima da je imao tretmane injekcijama izuzetno snažnim kortikosteroidom Kenacourt-A40, i to baš pred krucijalne uspehe u karijeri, kao što je i taj Tur de Frans 2012. Naravno, kao tretman zbog (navodne) bolesti, to jest astme. Povrh svega, u njegovom timu je u to vreme bio i prokuženi doktor Gert Leinders, koji je zbog učešća u organizovanom dopingovanju, između ostalih i Lensa Armstronga, prošle godine izbačen doživotno iz sporta. Vigins, inače osvajač pet olimpijskih zlata, kao i njegov Skaj tim do sada se nisu oglasili povodom ovih optužbi, ali je svoje mišljenje dao jedan od čuvenih osramoćenih biciklista i bivši „pacijent“ dr Leindersa, Mikel Rasmunsen.

- Steroid koji je on uzimao je užasno jak i bukvalno te promeni začas. Za njega nije, kao kod EPO (zašta je između ostalog pao Lens Armstrog prim. ur) potrebno dugo da se uzima, već samo jednom pred takmičenje i odmah osetite neverovatno povećanje snage i izdržljivosti, kao i gubitak na težini, što je veoma važno u našem sportu – jasan je Danac, koji se sigurno dobro razume u doping.

Inače, lek Kenacourt-A40 je ustvari veoma snažni kortikosteroid triamcinolon acetonid, koji je čak osam puta snažniji od perdnisona koji je, po hakovanim dokumentima, npr. koristila Venus Vilijams.

WADA MOLI RUSIJU DA POMOGNE

Svetska antidoping agencija je podnela zahtev Moskvi da pomogne oko hakerske grupe Fancy Bears i da zaustvi izlivanje ukradenih dokumenata na internet. Naravno, ističe se da su u pitanju privatni podaci sportista, od kojih mnogi mogu biti kompromitrujući,. pošto su neki npr. dobili dozvole za uzimanje medikamenata za potenciju ili čak mentalne bolesti.I nače, hakerski upad je osudio i ruski predsednik, Vladimir Putin

(foto: Action Images)


tagovi

Venus VilijamsVelika BritanijaRusijaOI2016Bredli Viginsbiciklizam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara