Kispert, Šengun, Sags i Marfi (©AFP)
Kispert, Šengun, Sags i Marfi (©AFP)

Novi ugovori u pucanj: 'Baby Jokić' dobio 185.000.000, defanzivnom specijalisti 150.500.000 dolara!

Vreme čitanja: 4min | uto. 22.10.24. | 00:35

Strašan potpis za nekadašnjeg petog pika na draftu, dok je krilo Pelikansa dobilo nagradu posle dobre sezone

Završena je predsezona, klubovi su došli i maltene prošli tačku kada mogu da sklapaju timove, sada ostaje da se igrači vezuju novim ugovorima! U ponoć po srednjoevropskom vremenu istekao je rok za produženje ugovora po ruki skali i nije bilo dosadno.

Odmah su zablistali NBA insajderi Šams Čaranija i društvo, jer su ljubiteljima najbolje svetske košarke doneli potvrde nekoliko velikih poslova. Najveći novac zaradiće Alperen Šengun, precizno 185.000.000 dolara za pet godina.

Momak koga od milošte zovu ’Baby Jokić’ zbog svoje košarkaške inteligencije, ali i sličnosti u igri sa najboljim igračem sveta, dobio je nagradu za odličnu sezonu u Hjuston Roketsima čime je samo još jednom potvrđeno da će biti jedna od centralnih, ako ne i glavna figura franšize iz Teksasa u narednim godinama.

POGLEDAJTE KVOTE ZA 14 UTAKMICA NA STARTU NBA LIGE

Vest je objavio poznati novinar Bobi Marks, a dodaje da će u ugovori biti ubačena opciona godina za igrača, pred poslednju sezonu važenja istog.

Šengun je bio jedna od retkih svetlih tačaka Hjustona u prošloj sezoni, tokom koje je beležio 21,1 poen, 9,3 skoka i pet asistencija, uz 1,2 ukradene lopte. Iz tog razloga Turčin se našao u konkurenciji za igrača koji je najviše napredovao u sezoni.

Ipak, nije sve prošlo tako glatko tokom pregovora. Naime, isti su krenuli još od početka leta, dve strane su se natezale oko detalja ugovora, a uprava Roketsa nadala se da će se Šengunovi agenti vratiti za pregovarački sto što se i desilo, pa je konačni dogovor postignut pre isteka roka.

Ipak, zaključavanjem Šenguna i Džejlena Grina, Hjuston je izgubio dobar deo prostora u seleri kepu za naredno leto. Sa Šengunom je postojao prostor od 16.300.000 dolara, što je moglo franšizi da otvori dodatni prostor za rad narednog leta. No, sada će tu sumu zameniti njegova prva plata novog ugovora.

Orlando Medžik je bacio džak para na sto i vezao Džejlena Sagsa ugovorom na još pet godina. Defanzivni specijalista od Medžika dobija 150.500.000 dolara.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA ŠAMPIONA NBA LIGE

I Sags je poput Šenguna iskočio za svoj tim i njegova treća sezona bila je jako dobra. Pre svega, Sags je pomogao Orlandu da se nađe na trećem mestu po defanzivnoj efikasnosti. Postao je tako tek treći igrač Medžika koji je ušao u najbolju defanzivnu petorku, posle Horasa Grenta i Dvajta Hauarda.

Nije odbrana jedino Sagsovo oružje, pošto je prošle sezone pokazao i sve bolji šuterski kvalitet. Šutirao je za tri sa skoro 40 odsto uspešnosti na 5,1 pokušaju. Ubacivao je 12,6 poena uz 1,4 ukradene lopte za 27 minuta prosečno na parketu.

Sags se pridružio Francu Vagneru u krugu igrača kojima je Orlando dao dugoročne ugovore. Podsetimo, letos je Franc potpisao na 224.000.000 dolara.

Nju Orleans je sa Trejem Marfijem III potpisao na četiri godine u vrednosti od 112.000.000 evra. Kako je naglašeno, saradnja nema nikakve klauzule, niti opcije za igrača ili klub.

Marfi je u protekloj sezoni imao 14,8 poena i 4,9 skokova, čime je bio najkorisniji igrač Pelikansa sa klupe, a pozicionirao se u ligi kao jedan od boljih ’3&D’ krila, što znači da dobro šutira trojke i igra odbranu. Karijerno je na 39,2 odsto sa distance, prošle sezone je bio na 38 procenata, uz 7,8 ispaljenih šuteva za tri. Prema naprednim statističkim podacima, on i Si Džej Mekolum su jedini igrač u istoriji franšize sa bar 150 pogođenih trojki u više sezona.

Ipak, Marfi će verovatno propustiti start nove sezone zbog povrede zadnje lože.


Vašington Vizardsi dali su novi ugovor Koriju Kispertu. Njemu će za četiri godine pripasti 54.000.000 dolara. On je u protekloj godini igrao vrlo dobro za Vizardse i beležio 13,4 poena uz 38,4 odsto sa distance na šest ispaljenih lopti. Sezonu je završio sa 19 uzastopnih mečeva u kojima je bio starter i tokom kojih je ubacivao 17,2 poena uz 50,8 odsto iz igre i gotovo 44 odsto za tri!

Paraf na nastavak saradnje stavio je i Džejden Hardi iz Dalasa, kome je pripalo 18.000.000 dolara za tri godine. U protekle dve sezone imao je 7,9 poena za Mavse.

Dok su se neki potpisi nizali, Golden Stejt i Džonatan Kuminga nisu našli dogovor oko produžetka saradnje po ruki skali. Pregovori između kluba i Kuminginih agenata trajali su mesecima, ali bez uspeha. 

Navodno, Kuminga smatra da ima talenat i šansu da izraste u jednu od zvezda NBA lige, a Voriorsi su navodno videli određene statističke analize koje mu predviđaju rast do visina Kavaja Lenarda tokom ranih godina u Los Anđeles Klipersima, te Paskala Sjakama u Indijani i Džejlena Brauna u Bostonu.

Ipak, dogovor nije postignut jer klub želi da vidi kako će igrač da reaguje na odgovornost u ovoj sezoni. Stiv Ker planira da mu poveća ulogu, pa će se onda doneti odluka o eventualnom produžetku saradnje. Jer, uprkos tome što će biti slobodan igrač sledećeg leta, Golden Stejt i dalje ima prava na Kumingu.

Golden Stejt je ranije produžio ugovor sa Mozesom Mudijem na 39.000.000 dolara za tri godine. Kuminga je prošle sezone ubacivao 16,1 poen, uz 4,8 skokova i 2,2 asistencije.


tagovi

Golden Stejt VoriorsDžonatan KumingaDžejlen SagsOrlando MedžikNBA ligaAlperen ŠengunKori KispertTrej Marfi IIINju Orleans PelikansHjuston RoketsVašington VizardsDžejden HardiDalas Maveriks

Obaveštavaj me

NBA

Ostale vesti


Najviše komentara