Karl Entoni Tauns (AFP)
Karl Entoni Tauns (AFP)

Niksi na sve ili ništa: Došlo je vreme da se ponovo sanja u Njujorku

Vreme čitanja: 8min | pon. 21.10.24. | 17:17

Napad dobija utakmice, odbrana osvaja titule

Kada pogledamo navijačku bazu NBA timova u Srbiji i ako iz nje izuzmemo Denver Nagetse koje mnogi simpatišu zbog Nikole Jokića, lako ćemo doći do zaključka da većina tvrdokornih NBA fanova, pogotovo onih koji su počeli da prate devedesetih godina prošlog veka, navija za Njujork Nikse. Naravno, tu su i oni kojima su u srcu ostali Sakramento Kingsi iz vremena Vlada Divca i Predraga Stojakovića, doživotni ljubitelji Boston Seltiksa i Los Anđeles Lejkersa iz mnogih razloga - počevši od Birda i Medžika preko Pirsa i Kobija do Tejtuma i Lebrona - ali nekako se uvek ističu Njujork Niksi, što zbog vremena batinjanja sa Petom Rajlijem i plesa Patrika Juinga, što zbog ere takođe jednog od najomiljenijih igrača na ovim prostorima - Karmela Entonija.

Načekali su se navijači Njujork Niksa da se nešto desi u poslednjih deset godina, preživeli razne karikature koje su nosile dres slavne franšize i dočekali svog prvog spasioca još od popularnog Mela - Džejlena Bransona. Do ne tako davno, pomoćnik Luke Dončića u bekovskom tandemu u Dalasu, stigao je pre dve godine u Nikse na četvorogodišnji ugovor vredan 104.000.000 dolara kao slobodan agent, samo mesec i kusur dana posle dolaska njegovog oca Rika Bransona u stručni štab Toma Tibodoa.

Dobio je Branson tim u kome je postao glava kuće. Vrlo brzo je od solidnog i pouzdanog beka postao čovek koji može da vam ubaci 30 poena kako hoćete, uz šest do sedam laganih asistencija. Što je najvažnije za Nikse, to može da uradi u plej-ofu. Vreme je došlo da se ponovo priča o Njujorku kao legitimnom kandidatu za titulu, što realno nisu bili još od vremena vrhunca Patrika Juinga. A znate kad je to bilo...

Tom Tibodo je čovek koji je sve ovo lepo posložio. Postoji veliki broj ljubitelja NBA lige, pogotovo navijača Čikago Bulsa, koji ne mogu da mu oproste što nije izveo Dereka Rouza kada je utakmica bila rešena protiv Siksersa i kada se plejmejker prvi put ozbiljnije povredio, ali to nije do njega. Odličan posao je radio u Čikago Bulsima i kasnije u Minesota Timbervulvsima. Jeste malo čudan i jeste da ima neke posebne metode, ali upravo ga to izdvaja od ostalih. NBA šampion kao asistent sa Boston Seltiksima iz 2008. godine je u prvoj sezoni u Niksima proglašen za trenera godine u NBA ligi, drugi put u karijeri, posle sezone 2010/11 u Bulsima. To govori koliko je odmah okrenuo ekipu ka velikim stvarima.

Pre tačno 27 dana od izlaska ovog teksta, delovalo je da je tim Njujork Niksa za ovu sezonu zaključan. Tibodo je dobio sve ono što je hteo. O-Dži Anunobi, pravi igrač po njegovom ukusu, stigao je u trejdu prošle sezone i posle njega su Niksi izvukli još jedan veliki plus, kada su poslali čak pet pikova prve runde i Bojana Bogdanovića za odličnog Mikala Bridžisa, još jednog igrača kakve iskusni stručnjak obožava. Sve je napravio kako on voli - superstar plejmejker poenter, bek sa poenima u rukama i odličnom odbranom, dva krila sa primarnom defanzivom od kojih jedan ima laganih 15 poena u rukama i radnici koji će ispunjavati sve zadatke kako bi rasteretili svoje glavne zvezde.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Tako smo dobili momenat da bivši saigrači sa univerziteta Vilanova - Džejlen Branson, Donte Divićenco, Džoš Hart i Mikal Bridžis - budu zajedno u istoj ekipi. Hemija u timu je i pred početak sezone probijala plafon na merenju. Gledali smo ovu ekipu zajedno u podkastu koji imaju Džejlen Branson i Džoš Hart, viđali smo ih zajedno na raznim događajima i po društvenim mrežama kako "luduju", pa čak se i dobronamerno vređaju, zbog čega su dobili nadimak "Nova Knicks and power of friendship". Ipak, to nije potrajalo dugo jer su Niksi niotkuda trejdovali Dontea Divićenca. Mnogi su se pitali šta će biti sa Džulijusom Rendlom, koji je propustio drugi deo sezone i plej-of. Na papiru se nikako nije uklapao u nove zamisli Tibodoa jer je neko ko mnogo voli da igra sa loptom u rukama, ne mari previše za odbranu i nekako igra u svom ritmu i neku svoju košarku. Nije nam dugo trebalo da saznamo šta će biti, jer kao što je i napomenuto na početku prethodnog pasusa, samo 27 dana posle dolaska Mikala Bridžisa i osnivanja Vilanova Niksa, poslali su Dontea Divićenca zajedno sa Džulijusom Rendlom za Karla Entonija Taunsa, u trejdu koji je uzdrmao NBA ligu.

NJUJORK NIKSI ŠAMPIONI NBA LIGE

Bolje nisu mogli da prođu. Bio im je potreban centar, s obzirom da je Mičel Robinson povređen na duži period, pa iako je on igrač kojeg Tibodo takođe voli zbog svojih defanzivnih sposobnosti i sjajnog atleticizma koji donosi novu energiju ekipi, nije moglo da se čeka i da se krene sezona sa Prešusom Ačuvom ili nekim drugim na centru, pogotovo što su izgubili važan šraf ekipe u liku Ajzee Hartenštajna. Došao je kraj jedne "ere", doduše reči koja se upotrebljava stvarno za bilo šta u današnje vreme u NBA ligi, ali je stvarno bio momenat gde su Beret i Rendl bili glavni. Rendl je čak bio i druga najbolja petorka NBA lige, Ol-star i glavni igrač ove ekipe, što je bilo u sezoni kada je Tibodo bio trener godine i kada su neočekivano Niksi bili jaki i ušli u plej-of. Iz te ekipe nije ostao niko, a kada biste videli ko je igrao tu...


Više nijedan igrač nije u Niksima, a osim košarkaša koji imaju ime u NBA ligi kao što su Rendl, Beret, Kvikli i Obi Topin, niko više iz tog tima koji je sa skorom 41-31 bio četvrti na Istoku, nije više ni u ligi. Tadašnji treći najbolji defanzivni tim lige i doduše 23. ofanzivni, imao je Frenka Nilikinu koji sada igra za Partizan Mozzart Bet, Ignasa Brazdeikisa iz Žalgirisa, Dereka Rouza, Ostina Riversa i Taža Gibsona koji su završili karijeru, Elfrida Pejtona, Denisa Smita Džuniora, Kevina Noksa, Redžija Buloka, Tea Pinsona, Nerlensa Noela, Norvela Pelea... Igrače koji ne mogu trenutno da nađu mesto u NBA ligi, neki čak ni u razvojnoj ligi.

Za toliko malo vremena sve se okrenulo i Niksi su postali sila. Rastali su se od svih igrača koji su pokrenuli novu eru u Njujorku, a sada je vreme da se napadne titula jer su dali sve što su imali za budućnost kako bi sa Vilanova momcima i Karlom Entonijem Taunsom bili u samom vrhu. Za to su morali da povuku ogromne poteze. Da zaborave na budućnost što se tiče drafta i da ulože ozbiljan novac i dobro se preračunaju koliko će ih sve ovo koštati u narednim godinama.

Gledali su dugo Niksi gde da pošalju Džulijusa Rendla, sa kojim je Donte Divićenco morao da ide u paketu, iako ekipa dosta gubi odlaskom sjajnog šutera koji može da pokrije i deo oko organizacije igre. Potreban je bio centar i postojale su dve opcije. Deluje da je prva bio Bem Adebajo, ali Pet Rajli bi ga pustio možda u Njujork za udeo vlasništva u franšizi, znajući koliko voli ovog igrača i koliko je tvrd orah čovek koji je osvojio devet titula kao igrač, asistent, glavni trener i rukovodilac. Zato su se okrenuli drugoj opciji i Minesota je raširenih ruku prihvatila njih dvojicu i svog dugogodišnjeg franšiznog igrača poslala na Istok. Kakva je zamisao Vukova sa Rendlom ostaje da se vidi jer deluje da će spejsing biti blago rečeno užasan, ali to je priča za drugo vreme i drugo mesto.

Dobili su Niksi šta su hteli. Centra koji je spreman i koji voli da igra peticu za razliku od krilnog centra što je morao u Minesoti da igra pored Gobera, i čoveka koji voli da širi i da šutira trojke. Neki bi možda rekli i da je najbolji šuter od visokih igrača kojeg smo videli na parketima najjače lige uz sveta, uz naravno Dirka Novickog. Pun pogodak je trejd za igrača koji pogađa 2,2 trojke na 41,6 odsto, sa kojim je već Tibodo sarađivao i popravio odbranu tada mladog Dominikanca, koji nikada nije bio poznat po tom segmentu igre. Nije sad ništa posebno napredovao u defanzivnom segmentu, ali kako je bilo u ranijim godinama, sada je odlično. I tek će morati da popravi taj deo igre još više u defanzivnoj sili u koju je došao.

Solidan je na skoku, ali i to će morati da se koriguje zbog loših odluka, nekada prosto previše srlja u odbrani, iskače i ostavlja dosta prostora za ofanzivni skok ekipama, što je i najveći problem ovog tima. Otkako nema Mičela Robinsona, a pogotovo sada kada nema Ajzee Hartenštajna, na skoku se pitao Džoš Hart, koji je odličan skakač, ali ne može baš da se bori sa visokim igračima konstantno. Kada se vrati Mičel Robinson, verovatno ćemo gledati njega i Taunsa u isto vreme na parketu, pa će se bivši igrač Vukova spuštati na četiri, ali do tada ima vremena i o tome će Tibodo razmišljati kada bude trenutak.


Ono što je bio najveći problem Niksa je uklapanje plata i šta će biti sa prostorom za iste, kako su to Amerikanci patentirali - za "seleri kep". Minesota je potpisala maksimalne ugovore sa Taunsom, Edvardsom i Goberom, uz dobar ugovor Džejdena Mekdenijelsa, pa je morao da se otvori prostor jer je porez na luksuz bio preveliki. Da su zadržali Taunsa, morali bi da se otarase Naza Rida i još jednog igrača, pa su doneli odluku da više veruju aktuelnom najboljem šestom čoveku NBA lige, nego centru koji je bio franšizni igrač. Rendl ima igračku opciju za sledeću sezonu i ako je prihvati, "zakopaće" Minesotu sa još 30.000.000, a ako ne odluči da je prihvati, može da ode kao slobodan agent.

Kako bi se očistio prostor za plate u trejdu Niksa i Minesote, uključio se Šarlot koji je dobio tri pika druge runde, dva od Njujorka i jedan od Vulvsa i uz to su dobili Dakvana Džefrisa, Čarlija Brauna i Dvejna Vašingtona, koji je na kraju otpušten i vratio se u Partizan. Sada su i jedni i drugi u dubokom minusu što se tiče prostora za plate i za budućnost su se rešili, jer teško da će moći da se prave neke promene u godinama koje dolaze. Imaju mlade igrače, vrhunske košarkaše i oba tima će sigurno želeti da napadnu titulu, za sada je realnije da će to biti Niksi.

Staviti ozbiljnu zvezdicu na slavnu franšizu ove sezone jer su realno u vrhu kandidata za titulu i čelo Istoka iza Boston Seltiksa.

Tom Tibodo nije uzeo šampionski prsten kao glavni trener, ali vodi se onom starom krilaticom: "Napad dobija utakmice, odbrana osvaja titule".


tagovi

Njujork Niks

Obaveštavaj me

NBA

Ostale vesti


Najviše komentara