Napoli (©Reuters)
Napoli (©Reuters)

Subota u Seriji A: Napoli spreman za beg, Atalanta za novu goleadu

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.10.24. | 11:42

Danko Lazović na stadionu koji mu prija

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima) 

Meč Bolonja - Milan se neće igrati zbog vremenskih nepogoda koje su zadesile Emiliju, to jest zbog odluke gradonačelnika Bolonje da zabrani njegovo odigravanje iz razloga predostrožnosti. Utakmica će biti nadoknađena u ferbuaru, a precizan datum zavisi od učinka dva tima u Ligi šampiona jer su u februaru predviđeni mečevi plej-ofa za osminu finala elitnog takmičenja. 

Izabrane vesti

Napoli večeras sprema mini beg u odnosu na Inter i Juventus koji će sutra ukrstiti koplja i trlja ruke jer će u utorak igrati protiv Milana koji neće moći da računa na Tea Ernandeza i Rejndersa zbog kartona. 

U Bergamu bi Lazar Samardžić trebalo da zaigra od prvog minuta u dresu Atalante dok će Veronu predvoditi Darko Lazović koji je na poslednja dva meča na Gevis stadionu oba put zatresao mrežu domaćina. 

ATALANTA - VERONA (20.45)

Seltik je prekinuo pobedničku seriju Atalante u Seriji A i Ligi šampiona pokazujući da Boginja ne pronalazi lako put do gola kada pred sobom ima tim koji aplikuje “katenačo” i pored toga što je najefikasniji tim Serije A sa 18 golova u osam kola. 

Verona je nakon odličnog starta, dve pobede u prva tri meča, ostvarila samo jednu pobedu i četiri poraza, poslednji protiv Monce je posebno bolan budući da je tim iz Brijance direktan konkurent u borbi za opstanak. 

Atalanta je imala mnogo bolji učinak u međusobnim duelima sa Veronom u poslednje dve godine: tri pobede i jedan remi. Upravo je poslednji duel okončan bez pobednika a bergamaski i veronezi nisu vezali dva nerešena rezultata od 1992. godine. Valja naglasiti i da je Verona na prethodna četiri gostovanja u Bergamu izgubila samo jednom, uz dve pobede i remi. Pomenuti remi 2-2 prošlog aprila je jedini nerešenni ishod zabeležen u Bergamu u prethodnih godinu dana, pored 13 pobeda Dee i pet poraza. 

Kuriozitet je da je Verona tim koji dobija najviše žutih kartona, više od tri po meču, a Duda je “najžući” sa pet javnih opomena u osam kola.

Darko Lazović je uvek posebno inspirisan kada igra u Bergamu. Bivši srpski reprezentativac je tri puta zatresao mrežu Atalante, a dva od tri pomenuta gola su realizovana upravo na poslednja dva gostovanja. Takođe, od kada je došao u Veronu, pre pet godina, Lazović je postigao 15 golova i realizovao 31 asistenciju, odnosno 46 golova nosi njegov potpis. Nijedan igrač Verone se nije ni približio tom učinku od 2019. godine.  

Ademola Lukman je ušao u najuži krug kandidata za “Zlatnu loptu” Afrike. Laskavo priznanje će biti dodeljeno u Marakešu 16. decembra i Gasperini vidi Lukmana u velikom usponu. Postoji mogućnost da Gasp pruži mali predah Mateu Retegiju i ostavi ga na klupi. Po tom scenariju Lazar Samardžić bi igrao u ulozi defanzivnog pleja dok bi De Ketelar bio partner Lukmanu u napadu. 

Retegi je dosada postigao osam golova i ako bi večeras postigao jedan ili više golova ušao bi u društvo sa Vinčencom Montelom i Lukom Tonijem koji su jedini u debitantskim sezona u Sampdoriji i Fjorentini postigli devet odnosno 11 golova. 

ATALANTA 3-4-1-2: Karneseki - Đimšiti, Hijen, Kolašinac - Belanova, Ederson, De Ron, Ruđeri (Zapakosta) - Samardžić (Retegi) - De Ketelar, Lukman.

VERONA 4-2-3-1: Montipo - Čačaua, Gilardi, Manjani, Bradarić - Belahjan, Serdar - Kastanos, Tengštedt, Lazović - Sar.

NAPOLI - LEĆE (15.00) 

Antonio Konte je dete Lećea. U tom klubu je sa samo 16 godina i 249 dana debitovao u Seriji A u proleće 1986. godine protiv Pize. Kuriozitet je i da je jedini gol u dresu tima sa Salenta postigao protiv Napolija u Napulju, taj meč je završen pobedom azura 3-2. 

Gledajući snagu dva tima i poslednje rezultata, na “Maradoni” ne bi trebalo da bude mnogo neduomica oko ishoda meča. Ali, lopta je varljiva i tri uzastopne pobede Napolija kao i tri vezana poraza Lećea, uključujući i debakl protiv Fjorentine 0-6 nisu garancija Antoniju Konteu za tri boda i mini beg na tabeli u iščekivanju Derbija Italije sutra na San Siru.

Naime, Leće je odnelo bodove sa sva tri poslednja gostovanja na “Maradoni”, dva remija i jedna pobeda. Takođe, Napoli nije primio gol u poslednja dva susreta sa đalorosima iz Pulje i nikada u istoriji nije uspeo da veže tri meča protiv Lećea u kojima je sačuvao mrežu. 

Napoli je u poslednjih pet kola primio samo jedan gol, od Koma, uz gol razliku 10-1. U pet najjačih liga u Evorpi samo je Lajpcig imao bolji defanzivni učinak u istom periodu budući da Saksonci nisu primili gol u Bundesligi. 

Na drugoj strani Leće je tim koji je postigao najmanje golova u elitnim evorpskim ligama, samo tri a primio je 18. Samo Monpelje u Ligue 1 ima težu gol razliku - 18.

Pažnja na Romelua Lukaku. Big Rom je postigao tri gola na šest mečeve protiv Lećea, ali su svi oni stigli u jesenjim delovima šampionata. Nikola Krstović je postigao dva od tri gola Lećea i morao bi da popravi svoju realizaciju budući da je igrač koji najviše šutira ka protivničkom golu u Seriji A (35 puta). 

U tim domaćina se vraća prvi golman Meret, van stroja je i dalje Lobotka tako da će Gilmur biti potvrđen u ulozi režisera dok se najavljuje da bi Konte mogao da ostavi na klupi Kvarcheliju i Politana imajući u vidu da azuri igraju sa Milanom u utorak na San Siru. 

Leće je doputovalo u Napulj bez sedmorice igrača. Galo je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Fjorentine dok su na listi povređenih Gilbert, Beriša, Bonifaci, Burnet, Hasa i Marčvinski

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Bonđorno, Olivera - Angisa, Gilmur, Mektomini - Engonge, Lukaku, Nereš.

LEĆE 4-3-3: Falkone - Pelmard, Gaspar, Baskiroto, Dorgu - Ramadani, Pjeret, Kulibali - Morente, Krstović, Banda.

SERIJA A – 9. KOLO

Petak

Udineze - Kaljari 2:0 (1:0)

/Luka 38, Dejvis 78/

Torino - Komo 1:0 (0:0)

/Enži 75/

Subota

15.00: (1,30) Napoli (5,20) Leče (11,0)

20.45: (1,40) Atalanta (4,80) Verona (7,75)

Nedelja

12.30: (2,25) Parma (3,50) Empoli (3,40)

15.00: (1,50) Lacio (4,20) Đenova (6,75)

15.00: (2,15) Monca (3,25) Venecija (3,60)

18.00: (1,80) Inter (3,65) Juventus (5,00)

20.45: (2,55) Fjorentina (3,25) Roma (2,85)

Odloženo

Bolonja - Milan

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ANapoliAtalanta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara