Botafogo (AFP)
Botafogo (AFP)

Puče petarda u Riju! Karbonerosi na streljani, Botafogo otvorio vrata istorijskog finala

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.10.24. | 05:14

Botafogo u drugom poluvremenu pregazio Penjarol i zakoračio u finale

Kako stvari stoje - gledaćemo brazilsko finale Kopa Libertadoresa. Nakon što je u noći između utorka i srede Atletiko Mineiro razbio River (3:0) u prvom polufinalnom meču, dan kasnije su još jedni brazilski crno-beli pokazali silu, pošto je Botafogo savladao Penjarol rezultatom 5:0 (0:0) i revanš praktično ne mora ni da se igra.

Botafogo će tako gotovo sigurno u svoje prvo finale Kopa Libertadoresa u istoriji kluba, pošto su do sada stizali dva puta samo do polufinala, 1963. i 1973. godine. Deluje da je trener Artur Žorž opravdao ulaganja multimilijardera Džona Tekstora i da je Botafogo stvarno postao sila u Južnoj Americi, što će lider Brazileira imati priliku da pokaže i u finalu kontinentalnog takmičenja, osim ako se baš ne desi neko van vremensko čudo.

Izabrane vesti

Karbonerosi iz Urugvaja su bili autsajderi na ovom meču, ali se petostruki šampion Južne Amerike dobro držao u prvom poluvremenu na stadionu Nilton Santos. Prvi deo igre nije bio preterano zanimljiv jer je Botafogo dominirao, ali nije imao nijednu pravu šansu da ugrozi 31-godišnjeg Vašingtona Agvera na golu gostujuće ekipe. Zato je u drugom poluvremenu morao pet puta da vadi loptu iz mreže.

Raspodija crno-belih počela je u 51. minutu. Savarino je pobegao čuvaru, lepo se iskrao i dobio perfektnu loptu od Luisa Enrikea koju smešta pored golmana u donji levi ugao.

Samo četiri minuta kasnije, domaćin je duplirao prednost. Posle kornera sa leve strane i gužve u šesnaestercu, snažni Barboza je "otresao" čuvara i snažnim udarcem sa pet metara smestio loptu u malu mrežicu za "eksploziju" na stadionu.

Savarino je drugi gol postigao u 59. minutu. Posle sjajnih driblinga na sredini terena, otvorio se brz napad, koji se nastavio po desnoj strani. Ponovo je kretnja strelca gola bila perfektna. Sačekao je da se Vitinjo namesti, utrčao na penal, dobio loptu na tacnu i zakucao je u mrežu.

A onda magija asistenta kod prvog gola. Luiz Enrike postigao je prelep pogodak. Dobio je dobar pas od Žesusa, delovalo je da mu lopta beži, a on je podigao glavu i video golmana da je izašao pa ga je samo "bocnuo".

Žesus je asistirao kod četvrtog gola i postigao je peti čime je stavio tačku na meč. Posle još jednog brzog napada, Igor Žesus probio je po desnoj strani, odložio saigraču loptu na penal, kojem golman brani udarac, ali na odbitak ubacuje loptu glavom u mrežu tako što je lobovao Agvera.

Revanš u Urugvaju je na programu 31. oktobra. Dan ranije će River Plejt dočekati Atletiko Mineiro.


Sreda

Atletiko Mineiro - River Plej 3:0 (1:0)

/Dejverson 22, 70, Paulinjo 74/

Četvrtak

Botafogo – Penjarol 5:0 (0:0)

/Savarino 51, 59, Barboza 55, Enrike 73, Žesus 79/


tagovi

Kopa LibertadoresBotafogoPenjarol

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara