Kevin Durent (Reuters)
Kevin Durent (Reuters)

Spektakl u Los Anđelesu: Durent izvukao produžetak, Harden tragičar

Vreme čitanja: 4min | čet. 24.10.24. | 06:41

Sjajna utakmica Sansa i Klipersa

Umalo da se super-tim saplete u Los Anđelesu. I to su se jedva izvukli, na čemu mogu da zahvale Kevinu Durentu. Zaustavili su nekako Hardena i Zupca, najbolji igrač odigrao je na najvišem nivou kada je bilo najpotrebnije i slavili su Sansi protiv Klipersa rezultatom 116:113 posle produžetka. U prvom poluvremenu nije delovalo da će ova utakmica uopšte biti lepa za oko.

Još od početka druge decenije 21. veka postalo je normalno da se skoro svaka utakmica najjače košarkaške lige sveta završava sa velikim brojem poena, pogotovo od trojkaške revolucije u NBA ligi. Zato je bilo čudno kada smo u Los Anđelesu gledati jednu veoma tvrdu utakmicu između Klipersa i Sansa - makar u prvom poluvremenu. Loši procenti, mali broj trojki... Sve smo to videli u prvom poluvremenu ovog duela.

Izabrane vesti

Kompletni Sansi sa Kevinom Durentom, Bredlijem Bilom i Devinom Bukerom, uz ostalo pomoćno osoblje, nazvani su super-timom od kada su se skupili. Prošle sezone obrukani su u prvom kolu plej-ofa od strane Minesota Timbervulvsa koji su ih ometlali, pa se ove sezone očekivalo da to bude dosta bolje. Ali šta reći o timu koji ima takve igrače u rosteru i za poluvreme pogodi samo pet šuteva za dva poena. Pet šuteva za dva poena za 24 minuta... Doduše, pogodili su 10 trojki iz 23 pokušaja, za razliku od Klipersa kojima kao da su Monstarsi iz filma "Svemirski basket" ukrali talenat, pa su šutirali 2/16 za tri poena. I zato je Finiks na poluvremenu imao prednost od osam poena.


Sve se to promenilo u trećoj četvrtini. Stao je šut za tri poena Sanse, pa su rešili da nadoknade to preko dvojki, dok je Klipersima sve išlo od ruke. Dirigovao je Džejms Harden, priključio mu se Ivica Zubac kojeg je Jusuf Nurkić mogao samo da čuva pogledom i na krilima ovog tandema su Klipersi neočekivano napravili preokret i u poslednjih 12 minuta ušli sa dva poena prednosti.

Zubac je dominirao u reketu i na sve to počeo da asistira saigračima, čime je domaćin otišao na +9 i upalio se alarm u ekipi Majka Budenholzera. Devin Buker je preuzeo odgovornost i uspeo da prepolovi dvocifreni zaostatak, da bi mu Amir Kofi odmah vratio trojku za svoj deseti poen u završnom kvartalu. Kombinacija Harden - Zubac izgledala je kao lično Džeri Vest - Vilt Čemberlen pored odbrane Finiks Sansa, ali je u jednom trenutku i to moralo da stane.

Harden je promašio tri šuta zaredom, zatim izgubio loptu i Sansi su stigli na poen zaostatka na dva i po minuta do kraja preko Durenta i Bukera. Ušlo se u neizvesnu završnicu i videli smo dva čelendža Sansa, jedan uspešan kada su sudije poništile faul Tajusa Džonsa i jedan neuspešan za ofanzivni faul Rojsa O'Nila. Upravo posle tog uspešnog čelendža, Durent je probio na ulazu i poentirao uz faul Hardena, čime je doveo Finiks na dva poena prednosti. Kada se lomilo, znalo se da lopta ide kod Hardena, koji je doneo izjednačenje na nešto više od jednog minuta pre kraja. Zlatnu šansu imali su Klipersi kada je Grejson Alen promašio trojku i na 41 sekundu do kraja Durent faulira Hardena, nakon čega Brada donosi vođsto sa dva penala. Na 21 sekundu do kraja, Durent je pogodio težak šut i flouter za pobedu u poslednjoj sekundi promašio je Harden, pa se otišlo u produžetak.

Durent i Bil uzeli su stvari u svoje ruke u produžetku i brzo odveli Sanse na sigurnih +4. Ugasila se mašina Hardena i hrvatskog centra, koji kao da su ostali bez snage u dodatnih pet minuta. Stegla se ruka i jednima i drugima u poslednjem minutu. Durent i Pauel su promašivali, da bi Harden izvukao dva penala posle faula Alena na četiri sekunde do kraja i imao priliku da donese novo izjednačenje i eventualno novi produžetak. Međutim, promašio je drugo slobodno bacanje, ali su imali poslednju šansu jer su faulirali Jusufa Nurkića. Reprezentativac BiH je hladnokrvno pogodio oba, iako u proseku šutira 64% sa linije penala. Ostale su tri sekunde uz poslednji tajm-aut za tim Tajrona Lua, za koje nisu ni uspeli da upute šut i Sansi su došli do pobede.

Kevin Durent bio je najbolji sa 25 poena. Bredli Bil ubacio je 24, Devin Buker 25 i po 11 poena Nurkić i Tajus Džons. Kod Klipersa su se istakli Džejms Harden sa 29 poena, 12 skokova i osam asistencija i Ivica Zubac sa 21 poenom i devet skokova.

NBA (noć sreda na četvrtak)

Detroit – Indijana 109:115

/Kaningem 28 – Tarner 20/

Majami – Orlando 97:116

/Rozir 19 – Bankero 33/

Filadelfija – Milvoki 109:24

/Meksi 26 – Lilard 30/

Toronto – Klivlend 136:106

/Buše 18 – Mobli 25/

Atlanta – Bruklin 120:116

/Jang 30 – Tomas 36/

Nju Orleans – Čikago 123:111

/Ingram 33 – Lavin 27/

Hjuston – Šarlot 105:110

/Grin 28 – Bol 34/

Juta – Memfis 124:126

/Markanen 35 – Aldama 27/

Portland – Golden Stejt Voriors 104:139

/Henderson 22 – Hild 22/

LA Klipers – Finiks 113:116

/Harden 29 – Durent 25/



tagovi

Los Anđeles KlipersFiniks Sans

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara