Kek objavio spisak Slovenije: Povratak Iličića posle dve i po godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.05.24. | 13:01

Iskusni napadač na širem spisku igrača za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj

Posle Dragana Stojkovića na red su došli selektori rivala Srbije u grupi predstojećeg Evropskog prvenstva sa objavljivanjem spiskova igrača koji će se naći u konkurenciji za turnir u Nemačkoj. Sa velikom pažnjom čeka se oglašavanje Engleza Gereta Sautgejta u toku dana, a pre njega javio se Matjaž Kek.

Selektor Slovenije saopštio je 30 imena od kojih će izabrati konačnih 26, a najveće iznenađenje je pojavljivanje 36-godišnjeg Josipa Iličića. Iskusni napadač je proteklih godina imao problem sa depresijom, oktobra 2022. vratio se iz Atalante u Maribor da karijeru privede kraju, ali evo ga i on među igračima koji će konkurisati za put u Nemačku iako je poslednji nastup za nacionalni tim imao pre dve i po godine, protiv Kipra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Izabrane vesti

Nema dileme da Iličićevo iskustvo ima veliki značaj za slovenačku selekciju, što pokazuje i njegov učinak ove sezone za Maribor. U 36 utakmica u svim takmičenjima dao je devet i asistirao za 12 golova.

Pored Iličića, od napadača su pozvani još Benjamin Šeško, Andraž Šporar, Žan Vipotnik, Žan Celar i Luka Zahović, čije ime takođe privlači pažnju s obzirom na skroman učinak u dresu Pogona prethodnih meseci. Sin nekadašnjeg golgetera Zlatka odigrao je tek 601 minut u poljskom prvenstvu i dao jedan gol, uz dve asistencije. Očekivalo se da prednost u odnosu na njega dobije Aljoša Matko iz Celja, najbolji strelac slovenačke lige sa 18 golova, plus šest asistencija. Moraće 24-godišnji napadač da sačeka na neku drugu priliku za debi u A reprezentaciji iako je redovno bio pozivan u mlađim selekcijama, a iza sebe ima uspešnu sezonu.

Među igračima za koje se takođe mislilo da bi mogli da dobiju selektorov poziv su još Domen Črnigoj (Ređana), David Zec (Celje), Andres Vombergar (Itihad Kalba), Martin Turk (Parma) i Aljaž Ivačić (Nju Ingland).

Svakako, uz povratnika Iličića, najveća opasnost po gol rivala predstoji od Lajcpigovog Šeška i Panatinaikosovog Šporara.

Slovenci će Evropsko prvenstvo početi utakmicom sa Danskom, 16. juna, potom igraju protiv Srbije četiri dana kasnije, a onda i Engleske u poslednjem kolu grupne faze, 25. juna. Pre toga, Kek će svoje igrače proveriti u prijateljskim mečevima sa Jermenijom i Bugarskom, 4. i 6. juna.

Širi spisak Slovenije za EURO 2024:

golmani: Jan Oblak (Atletiko Madrid), Vid Belec (Apoel Nikozija), Igor Vekić (Vejle), Matevž Vidovšek (Olimpija),

odbrana: Jure Balkovec (Alanjaspor), Jaka Bijol (Udineze), Miha Blažič (Leh Poznanj), David Brekalo (Orlando Siti), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornjik Zabrzje), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Sampdorija), Žan Zaletel (Viborg),

vezni red: Timi Maks Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Panatinaikos), Jon Gorenc Stanković (Šturm Grac), Tomi Horvat (Šturm Grac), Jasmin Kurtić (Sudtirol), Sandi Lovrić (Udineze), Benjamin Verbič (Panatinaikos), Miha Zajc (Fenerbahče), Adrijan Zeljković (Spartak Trnava), Nino Žugelj (Bode Glimt),

napad: Žan Celar (Lugano), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Piza), Benjamin Šeško (RB Lajpcig), Andraž Šporar (Panatinaikos), Žan Vipotnik (Bordo), Luka Zahović (Pogon Šćećin).



tagovi

Fudbalska reprezentacija SlovenijeMatjaž KekJan OblakEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara