""
""

Na današnji dan: Prva Zvezdina zvezda se preselila u legendu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 29.03.16. | 13:06

Pre tačno osam godina u Beogradu preminuo Rajko Mitić

Dok je sveta i veka među zvezdašima će se voditi konstantna polemika o tome ko je bolji: Piksi ili Pižon? Džaja ili Šeki? Nabrojane Zvezdine zvezde najvećem srpskom klubu su darivale glamuroznost, majstorstvo, pregršt antologijskih međunarodnih utakmica, najvrednije svetske trofeje... Ali samo je prva Zvezdina zvezda postavila postulate na kojima je uspešna Crvena zvezda počivala – Rajko Mitić.

Mnogi ga i danas smatraju za personifikaciju velike Crvene zvezde, utemeljivača svih kasnijih uspeha... Otuda bi današnji dan za sve one kojima srce kuca u ritmu Zvezdine himne trebalo da bude poseban. Pre tačno osam godina u Beogradu je preminuo Rajko Mitić i preselio se u legendu.

Izabrane vesti

Kao kapiten, Mitić je pet puta predvodio crveno-bele kad su osvajali titulu prvaka Jugoslavije: 1951, 1953, 1956, 1957. i 1959. godine. Prvu od ovih pet titula Crvena zvezda je osvojila u dramatičnoj borbi sa zagrebačkim Dinamom, koji je tri kola pre kraja vodio sa pet bodova prednosti, da bi ipak izgubio prvo mesto za slabiji količnik od 0,018 golova. I u Fudbalskom kupu Jugoslavije Mitić je sa Crvenom zvezdom četiri puta osvajao trofej: 1948, 1949, 1950. i 1958. godine.

Osim rehabilitacije posle operacije meniskusa 1947, Mitić je retko odsustvovao iz tima. Posle 13 godina aktivnog igranja, od dresa Crvene zvezde oprostio se 29. novembra 1958. u finalu Kupa protiv mostarskog Veleža (4:0) u Beogradu.

Kao kapiten Crvene zvezde Mitić je imao i dva doživljaja koji su u svoje vreme podelili javnost. Prvi put kad je zbog nedoličnog ponašanja isključio iz igre svog najboljeg prijatelja Branka Stankovića, kad se čak i u Crvenoj zvezdi vodila diskusija da li i ovo spada u pravo kapitena tima, dok je drugi slučaj izazvao pravu buru među navijačima. Tada, 7. aprila 1958. u prvenstvenom susretu protiv ekipe Splita u Splitu, u 72. minutu utakmice, kod rezultata 1:1, pošto je bačeni kamen iz gledališta pogodio u glavu Boru Kostića, Mitić je izveo ekipu sa terena. Disciplinski sud FSJ kaznio je sve igrače Crvene zvezde (izuzev Kostića i Beare) sa po mesec dana neigranja.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 572 utakmice i postigao 262 gola. 

 

(Foto Star Sport, MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaRajko MitićEvropaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara