Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novak urezao ime na još jedan rekord: Đoković sedmi put najbolji teniser godine

Vreme čitanja: 2min | sub. 06.11.21. | 16:29

Srpski as u finalu mastersa u Parizu pobedio Poljaka Hurkača 2:1

Gotovo je! Novak Đoković je na još jedan antologijski teniski rekord urezao svoje ime. Stigao je tamo gde niko pre njega nikad nije.

Pobedom nad Hubertom Hurkačom u polufinalu mastersa u Parizu 2:1 (3:6, 6:0, 7:6) najbolji teniser sveta je i matematički osigurao prvo mesto na ATP listi na kraju 2021. godine. I to mu je sedmi put u karijeri sezonu završava kao broj jedan, što je istorijsko dostignuće.

Izabrane vesti

Do danas je taj rekord, šest puta najbolji u godini, Đoković delio sa Pitom Samprasom, ali kao što je poobarao sve rekorde nekadašnjeg idola, tako je i sada Novak čuvenog Amerikanca potisnuo u zaborav. A, sebi je dodao još jedan veliki adut za raspravu ko je Najveći teniser svih vremena. Ako je to uopšte više upitno...

Nadao se Hubert Hurkač da bi mogao da spreči Novaka da danas dosegne do tog rekorda, čak je dobio prvi set protiv pomalo nervoznog Đokovića, kojeg je nerviralo što ne uspeva onoliko koliko bi želeo da ukroti servis Poljaka. Hurkač je sa 6:3 dobio prvi set, ali kao u izreci, samo je naljutio ranjenog lava.

Kao što to često čine majstori ove igre, Novak se razmahao kada mu je postalo vrelo pod nogama. Drugi set je bio poezija belog sporta. Hurkač je oduvan sa nulom (6:0) i psihološka prednost je pred finalni set potpuno bila na strani najboljeg igrača planete.

Brejk u četvrtom gemu, pa siguran servis doneli su Đokoviću prednost 4:1, ali je Poljak uspeo da se trgne i vrati neizvesnost. I to prilično veliku. Izjednačio je na 4:4, zatim u desetom gemu spasao meč loptu, a u taj-brejku vodio 3:2 i 4:3. Nije to, ipak, poremetilo svetskog "broja jedan". Malo kasnije nego što se mislilo, ali stigao je do očekivanog trijumfa - 3:6, 6:0, 7:6 (7:5). Čelendž je presudio da je 17 minuta nakon prve Novakove meč lopte loptica posle Hurkačevog izlaska na mrežu pala u aut i označio kraj meča. Istorijskog!

Tri grend slema, tri seta do kalendarskog Slema, što nikom nije uspelo 50 i kusur godina, oboren rekord po broju nedelja na tronu, a onda i današnji rekord – sedma godina na tronu na kraju sezone. Velika, velika godina u karijeri Novaka Đokovića. A, još nije kraj...

U borbi za trofej mastersa u Parizu Novak će se sastati sa boljim iz meča Aleksander Zverev - Danil Medvedev.


tagovi

Novak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara