Udes Ferstapena i Hamiltona (Reuters)
Udes Ferstapena i Hamiltona (Reuters)

Za Hamiltona i Ferstapena 24. krug poslednji u Monci: Rikardu prva pobeda od 2018. godine

Vreme čitanja: 2min | ned. 12.09.21. | 17:03

Meklarenu prva pobeda od 2012. godine

Trka za Veliku nagradu Italije pripala je vozaču Meklarena Danijelu Rikardu koji se domogao prve pobede od 2018. godine (Monako), a istovremeno britanskom timu doneo prvi trijumf od 2012 (Brazil). Pitanje je ipak, kako bi se trka u Monci odvijala da u 24. krugu nije došlo do incidenta i sudara nakon kojeg su iz konkurencije ispala dva glavna favorita za titulu Maks Ferstapen i Luis Hamilton.

Ferstapen je trku otvorio sa pol pozicije, ali ju je vrlo brzo oduzeo upravo Rikardo, koji je većim delom trke održavao primat na čelu karavana. Uz odličnu vožnju, Holanđanin mu je dodatno pomogao da se domogne pobede, eliminisavši sebe i Hamiltona iz trke. U 24. krugu, Hamilton se po izlasku iz boksa našao iza Landa Norisa, a ispred Ferstapena, koji je agresivnom vožnom želeo da prestigne glavnog konkurenta za titulu. Epilog je bilo penjanje na Hamiltonov bolid, nakon čega jje trka bila gotova za obojicu.

Izabrane vesti

Nakon ovog incidenta, ne možemo da se ne prisetimo ovogodišnje Velike nagrade Velike Britanje kada je Hamilton u nameri da pretekne Ferstapena zakačio njegov bolid i izbacio ga iz trke. Nakon toga ga kazna od deset sekundi nije sprečila da trijumfuje u domovini. Tenzija je nastavljena nakon trke izjavama Holanđanina da nije u redu što Britanac slavi dok je on u bolnici, odnosno rečima Hamilotna da ne oseća krivicu, niti da se slaže sa kaznom.

Osim Danijela Rikarda, na podijumu su se još našli njegov timski kolega Lando Noris, a pridružio im se Valteri Botas koji je odvezao i najbrži krug trke u vremenu 1:24.827. Zanimljivo, Botas nije prošao kroz cilj kao treći, već je to učinio Serhio Perez, ali je Meksikanac vukao kaznu od pet sekundi iz sredine trke kada je prilikom preticanja Norisa isekao šikanu. Podsetimo i da je ovo poslednja sezona koju Botas vozi u ekipi Mercedesa pošto se od 2022. seli u Alfa Romeo.

U vrhu generalnog plasmana nije bilo pomeranja u odnosu na jučerašnji dan, pa je Ferstapen ostao lider sa 226.5 bodova, dok ga Hamilton prati sa 221.5. Botas čuva treću poziciju sa 141, a približio mu se Lando Noris koji ima 132. Od vozača koji imaju preko 100 tu su još Serhio Perez sa 118, odnosno Šarl Leklerk sa 104. Današnjom pobedom Rikardo je preskočio Pjera Gaslija i došao na osmo mesto sa 83 boda.

Naredna, 15. trka Formule 1 voziće se 26. oktobra na stazi u Sočiju za Veliku nagradu Rusije.


tagovi

Luis HamiltonMaks FerstapenMoncaVelika nagrada Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara