Karlsen (levo) i Karuana
Karlsen (levo) i Karuana

Taj-brejk odlučuje o šahovskom kralju

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.11.18. | 09:49

Prvi put u istoriji, nakon 12 partija i isto toliko remija u Londonu Karlsena i Karuanu očekuju ubzani mečevi u borbi za prestiž i milion dolara

Nikada u 132 godine dugoj istoriji borbi za najboljeg šahistu planete nije se dogodilo da i branilac titule i izazivač nisu uspeli da pobede niti jednu od 12 partija. Magnus Karlsen i Fabio Karuana su upravo to ostvarili u Londonu, tako da će se o novom ili pak starom šampionu odlučivati u taj-brejku.

Od srede, Norvežanin i Amerikanac će se odmeriti u ubrzanom šahu, a pobednik će biti onaj koji je bolji nakon četiri partije gde će igrači po meču imati po 25 minuta i 10 sekundi za potez. Karlson je beli. Ako ni to ne bude dovoljno, igraće pet mini brzopoteznih partija (pet minuta za svakog igrača i tri sekunde za potez), a ako pak ni to ne bude odlučilo i opet nastave sa remijima konačnu odluku će dati "armagedon" meč gde beli ima pet minuta, crni četiri, a posle 60. poteza stupa na snagu pravilo o tri sekunde. Ako i taj meč bude završen bez pobednika, šampion je igrač koji je igrao sa crnim figurama.

Izabrane vesti

Mnogi stručnjaci, među kojima je i legendarni Gari Kasparov smatraju da je 27-godišnjak iz Tenzberga time što je posle samo 31 poteza ponudio remi u poslednjoj "normalnoj" partiji, iako je imao bolju poziciju i vreme, pokazao slabost i nervozu.

"U svetlu šokantnog remija koji je ponudio Karlsen i to kada je imao bolju poziciju i više vremena, moraću da razmotrim moju procenu da je on favorit u ubrzanoj igri. Taj-brejkovi traže debele živce, a čini se da su se njegovi istanjili", napisao je po mnogima najbolji šahista svih vremena.

Norvežanin je nakon remija delovao opušteno, rekavši da nije bilo potrebe da pritiska i da će sve rešiti u nastavku partije za svetskog prvaka. Aktuelni šampion, kome je tek 27 godina je inače veliki majstor ubrzanog i brzopoteznog šaha, za razliku od rivala, tako da slovi za velikog favorita.

Karlsonu je ovo treća odbrana krune koji je 2013. šokantno preuzeo od Indijca Višvatana Ananada, da bi je odbranio pre dve godine, takođe u taj-brejku u sudaru sa Rusem Sergejem Karjakinom.

Šampionu sledi milion dolara novčane nagrade.

FOTO: Reuters


tagovi

Magnus KarlsenFabio Karuana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara