Rukometaši Vojvodine (©Starsport)
Rukometaši Vojvodine (©Starsport)

Stiže Kil, strašni Kil: Vošin meč za slavu, istoriju kluba i grada, a zašto ne i za čudo

Vreme čitanja: 7min | uto. 15.10.24. | 09:03

„Ako ne budemo razbranili Volfa, ako naši golmani budu imali dan, postoje šanse“, rekao je trener Novosađana Rojević pred današnji duel (18.45, Arena Premijum 2) protiv četvorostrukog šampiona Starog kontinenta u drugom kolu Lige Evrope

Najveća utakmica u istoriju Vojvodine, meč milenijuma, tako su u taboru jedanaestostrukog uzastopnog šampiona Srbije najavili meč drugog kola Lige Evrope i duel sa četvorostrukim prvakom Starog kontinenta Kilom. Možda po važnosti nije meč biti ili ne biti, ali po renomeu kluba, tradiciji, rukometni zaljubljenici u Srbiji danas (18.45, Arena Premijum 2) u SPENS-u videće, uz slavnu Barselonu, sinonim za ovaj sport, Zebre sa Baltika.

Možda nije Kil u igračkom smislu ono što je bio, posle loše sezone u Bundesligi nije izborio Ligu šampiona, ali tim sa severa Nemačke je uvek velikan. Slavu ovog kluba pronosili su i srpski igrači, Nenad Peruničić, Goran Beli Stojanović, Momir Ilić, Marko Vujin i Milutin Dragićević. Pobeda čete Borisa Rojevića pre sedam dana u Našicama protiv Nekse širom je otvorila vrata druge runde ovog takmičenja koje je iz godinu u godinu sve jače.

Izabrane vesti

Kil dolazi u Srbiju posle skoro 13 godine. Tog 23. novembra 2011. Partizan je u Pioniru dočekao velikana sa severa Nemačke. Na parketu tada je bio Filip Jiha, sadašnji kormilar tim s Baltika, a tu su bili još Tijeri Omeje, Momir Ilić, Kim Anderson, Dominik Klajn, Aron Palmarson, Danijel Narsis, Šapčanin Milutin Dragićević. Zebre su slavile lako sa 35:24 protiv crno-belih koje je s klupe vodio Aleksandar Brković, a na terenu su bili Vlada Mandić, Nenad Maksić, Ivan Dimitrijević, Savo Mešter, Miloš Kostadinović, Nemanja i Vanja Ilić, Bogdan Radivojević, Strahinja Milić....

Kil je u tranziciji, došlo je do podmlađivanja ekipe. Letos je vratio iz poljskog Kjelcea Andreasa Volfa, veliko ime svetskog rukometa, godinama jednog od najboljih čuvara mreže današnjice. Dugo je stub tima Domagoj Duvnjak, proslavljeni hrvatski repezentativac. Od iskusnijih ostali su pivotmeni Hendrik Pekeler i Patrik Vinček.

18.45: (5,20) Vojvodina (11,0) Kil (1,22)

Ovog leta je otišlo dugogodišnje desno krilo, Šveđanin Niklas Ekberg. Vratio se u otadžbinu, u Istad da završi karijeru. Nema više ni levorukih Štefana Vajnholda i španskog veterana Eduarda Gurbinda koga ćemo na jesen da gledamo u Pančevu kada Bešiktaš bude igrao protiv Dinama u drugom kolu EHF kupa. Nova krv u Kilu je Mađar iz Ferencvaroša Bence Imre koj će zameniti Ekberga. Novajlije su i Lukas Zerbe na desnom krilu i danski desni bek Emil Madsen iz GOG Gudmea.

Na bekovskim pozicijama su Šveđani Erik Johanson i Karl Valinijus, sjajni šuteri, ali daleko od toga da su top igrači. Kil u Novi Sad dolazi bez trojice bekova, levorukog Norvežanina Haralda Rajnkinda, lucidnog Faranina Elijasa Elefsena Skipagotua, kao i Austrijanca Nikole Biika. Na levom krilu su odlični Danac Magnus Landin Jakobsen i nemački reprezentativac Rune Damke.

U Novom Sadu je sve spremno za spektakl kakva je rukometna Srbija dugo čekala. Kontingent od 6.000 ulaznica je podeljen (doći će dani kada će moći i da se naplaćuju karte). Vojvodina je odlučila su se za proširivanje kapaciteta velike dvorane SPENS-a ubacivanjem montažnih tribina na parteru iza gola, što je dodatnih 720 mesta, pa se očekuje bar 7.000 gledalaca i vatrena podrška za najuspešniji klub u gradu koji dugo dominira srpskim parketima.

Trofejni stručnjak Boris Rojević očekuje spektakl pred punim tribinama.

Dolazi Kil, to je uz Barselonu, najveće ime u svetu rukometa. I za mene je ovo najveći rival protiv koga sam igrao. Svi sanjamo da dobijemo priliku da se odmerimo protiv ovakvog kluba. Očekuje nas pravi rukometni praznik, više od 6.000 ljudi“, rekao je Rojević za Mozzart Sport.

20.45: (1,95) Torelevega (8,00) Neksa (2,15)

Prošle godine protiv Flensburga niste imali ni promil šanse da iznenadite, dva lagana trijumfa nemačkog tima. Sada ambicije rastu, može li da se iznenadi Kil?

Zaista je teško očekivati da pobedimo Kil, ali sam rekao igračima na treningu da moraju svi da veruju u to. Mora mnogo toga da se poklopi da bismo ušli ravnopravno u priču s njima. Pre svega, ne smemo da razbranimo Andreasa Volfa. Radi se o jednom od najboljih golmana na svetu. S druge strane, ako naši čuvari mreže Trnavac i Lučin budu imali dan, onda postoje šanse, mogli bismo nešto više da uradimo“.

Kil dolazi bez trojice bekova, Bilika, Elefsena Skipagotua i Rajnkinda. Vidite li tu šansu?

Mislim da im to neće biti problem. Johanson šutira sa 10 metara, ovaj Emil Madsen što je došao ove sezone je na desnom beku možda i bolji od Rajnkinda. Videli smo prošle sezone u duelima sa Flensburgom kolika je to razlika, kakve su to timovi, koliko su fizički dominantni. Njihovi pivotmenni su snažni, dobro grade. Pokušaćemo da im pariramo. Ekipa koja pobedi Magdeburg u gostima, koja ima budžet 15.000.000 evra je sigurno favorit, ali verujemo u čudo. Čuda se događaju“, istakao je trener Lala.

Vukašin Vorkapić (©Starsport)Vukašin Vorkapić (©Starsport)

Snaga Novosađana ove sezone su krila. U odličnoj formi je Egipćanin Ahmed Sesa, a na desnoj strani Rojevićev oslonac je reprezentativac Srbije Vukašin Vorkapić. Igrao je u Francuskoj za Ivri protiv Pari Sen Žermena, Nanta i Monpeljea.

U dresu Vojvodine ovo mi je sigurno najveća utakmica. Nisam igrao prošle sezone dvomeč sa Flensburgom jer sam imao povredu lakta. Svi znamo šta Kil predstavlja u svetskom rukometu. Svaki igrač sanja o ovakvim utakmicama. Idemo na pobedu, nema druge. Svesni smo da je naš rival favorit, ali motiva sigurno neće da nam nedostaje“, rekao je Vorkapić za Mozzart Sport.

Od koga preti najveća opasnost?

Za mene je tu najveće ime Duvnjak koji toliko dugo traje i igra na takvom nivou. Naravno, i na ostalim pozicijama su velika imena, ali je meni Duvnjak zvezda Kila. Ne mogu da se kažem da se njega najviše plašim, ali on im uživa moje najveće poštovanje. Naravno, tu je golman Volf“.

Prošla sezona, mnogo problema sa povredama, ove sve je krenulo kako treba. Stigle su i dobre partije, golovi sa krila, kontre...

Mnogo se bolje osećam ove sezone, zdrav sam. Samo tako da potraje, da me mimoiđu povrede. Prošle sezone je bilo dobro sve to do toga meča sa Partizanom u februaru. Polomio sam lakat, dugo odsustvovao. Kada sam se vratio, opet je bilo problema. Sada je sve odlično“.

Kakav je osećaj SPENS u odnosu na Slanu baru, dvoranu gde trenirate, gde se osećate kao riba u vodi?

Meni je super SPENS, navikao sam tu da igram i u dresu reprezentacije. Jeste Slana bara naša kuća, tu treniramo, ali je odlično za klub, srpski rukomet i za nas igrače da dođe mnogo veći broj navijača. Ne sumnjam da nas očekuje sjajna atmosfera. Na nama je da se odužimo dobrom partijom“.

Pobeda u Našicama sigurno vam je unela dodatnu dozu samopouzdanja?

Naravno. Malo ko je verovao da možemo da pobedimo, ali eto, razuverili smo mnoge. Igrali smo dobro, pogotovo u napadu. Dobiti u gostima ekipu koja ima u svojim redovima Štrleka, Lučina nije mala stvar“.

Prošle sezone ste igrali na istoj poziciji sa Darkom Milenkovićem, sada sa Franom Miletom? Kakva je saradnja sa novajlijom?

Odlična, dopunjujemo se dobro. Fran je dobar momak, i dalje mlad, može da napreduje. I prošle sezone sam imao sjajnu saradnju sa Darkom Milenkovićem. On je uvek koristio svaki trenutak na terenu, da promeni ritam, uradi nešto pozitivno. Igrao je i beka, stvarno je bio naš džoker“.

Vratili ste se u srpski rukomet iz Francuske prošlog leta. Kakve su impresije posle nešto više od godinu dana u crveno-belom dresu?

Imao sam želju da igram Ligu Evrope. Vojvodina mi je ponudila saradnju. Prihvatio sam, to je za mene bila idealna situacija, upala mi je kašika u med, da igram ovako jako takmičenje, a i da budem u svojoj zemlji, kod kuće. Mislim da je to san svih naših igrača, da mogu da igraju u ambicioznom klubu u Srbiji. Nisam se nijednog trenutka pokajao, uživam u Vojvodini“, zaključilo je brzonogo desno krilo Novosađana.

Mnogo igrači Vojvodine imali su sudare sa Kilom. Petar Đorđić i Miljan Pušica su dugo igrali u Bundesligi, sezonu i po u najjačoj ligi na svetu bio je i desni bek Jovica Nikolić. Belorus Boris Puhovski je vojevao bitke sa Zebrama u Ligi šampiona u dresu ukrajinskog Motora iz Zaporožja.

LIGA EVROPE – 2. KOLO

Utorak

18.45: (2,05) Savehof (8,00) Tuluz (2,05)

18.45: (4,90) Tatran Prešov (10,0) Kadeten Šafhauzen (1,25)

18.45: (4,90) Hrobri Glogov (10,0) Konstanca (1,25)

18.45: (1,55) Istad (8,50) Bidasoa (2,95)

18.45: (5,20) Vojvodina (11,0) Kil (1,22)

18.45: (1,03) Melsungen (20,0) Vardar (16,0)

18.45: (6,75) Sesvete (12,0) Tatabanja (1,15)

18.45: (1,12) GOG Gudme (13,0) Kriens Lucern (7,75)

18.45: (4,00) Granoljers (8,50) Monpelje (1,35)

20.15: (7,75) Valur (13,0) Porto (1,12)

20.45: (1,95) Torelevega (8,00) Neksa (2,15)

20.45: (1,70) Benfika (8,00) Limož (2,55)

20.45: (1,10) Silkeborg (14,0) Gornjik Zabže (9,00)

20.45: (1,50) Ademar Leon (8,50) Gorenje (3,15)

20.45: (22,0) Karvina (25,0) Flensburg (1,01)

22.30: (7,75) Hafnerfjerdur (13,0) Gumersbah (1,12)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RK VojvodinaVukašin VokapićBoris RojevićRK Kil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara