(©Reuters)
(©Reuters)

Nova generacija bolida: Manji i lakši automobili od 2026. godine

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 08:19

Uvedene su značajne aerodinamičke promene

Međunarodna automobilska federacija (FIA) predstavila je u četvrtak prve detalje o novoj generaciji bolida koja će biti u upotrebi od 2026. godine. Izmenjeni aerodinamički propisi će funkcionisati zajedno sa novim pravilima o pogonskim jedinicama, koje uključuju veću snagu baterije i upotrebu stoprocentnog održivog goriva.

Novi automobili koji sadrže pokretnu aerodinamiku, biće 30 kilograma lakši od trenutnih, međuosovinsko rastojanje biće smanjeno (sa 3600mm na 3400mm) dok će bolid biti i nešto uži (sa 2000mm na 1900mm), a maksimalna širina poda smanjiće se za 150mm.

Izabrane vesti

Snaga hibridnog pogona značajno će se smanjiti (sa 550-560kw na 400kw), dok se snaga baterije povećava sa 120kw na neverovantih 350kw, što je porast od skoro 300 procenata.

Dodatno, iako će se nastaviti korišćenje Pirelijevih guma od 18 inča, širina prednjih guma biće smanjena za 25mm, a zadnjih za 30mm u odnosu na prethodnu generaciju automobila. FIA je takođe najavila da će se potisna sila smanjiti za 30%, kao i vazdušni otpor za 55% kako bi se šasija bolje prilagodila novim pogonskim jedinicama ali i kako bi trkanje bilo što bliže.

Ključne aerodinamičke promene mogu se videti na prednjem i zadnjem krilu, a dizajnirani su tako da umanje fenomen "prljavog vazduha" kao i da bi smanjili potrošnju goriva ili povećali performanse u krivinama. Zadnje krilo sadržaće tri pokretna elementa, sa uprošćenim završecima, dok će prednje imati dva. Postojaće dva načina za njihovo korišćenje: takozvani Z i X režimi. Z-režim predstavlja standardni režim visoke sile pritiska za vožnju kroz krivine, dok će za vožnju na pravcima vozači moći da se prebace na konfiguraciju sa niskim otporom, odnosno X-režim, koji će pomoći u povećanju maksimalne brzine. Razlika u odnosu na trenutni DRS sistem (umanjenje aerodinamičkog otpora) je što on može da se upotrebi samo kada je vozač u jednoj sekundi u odnosu na onog ispred sebe, dok će se novi režimi koristiti nezavisno od vremenske razlike među vozačima. Sličnost koju će imati sa DRS-om je što će postojati određene "zone" na stazama na kojima će moći da se koriste ova dva režima.

Šef aerodinamike FIA Džejson Somervil dodatno je objasnio ove promene.

"Razlika između DRS-a na trenutnom automobilu i planovima za 2026. se svodi na korišćenje tokom kruga. Tipično, DRS je pomoć za preticanje i odobren je kada ste u jednoj sekundi u odnosu na vozača ispred sebe u specifičnim delovima staze. Sa automobilom za 2026. omogućićemo vozačima da se prebacuju sa režima visoke sile pritiska na režim sa niskim otporom nezavisno od vremenskog intervala. Dakle, na unapred definisanim tačkama oko kruga, vozač će moći da se prebaci na režim niskog otpora kako bi mu pružio performanse na pravcima gde nije ograničeno prianjanje. Onda, kad se približavate zoni kočenja, vratićete se na režim visoke sile pritiska. Svaki automobil imaće mogućnost da se prebaci između ova dva režima, pomerajući zadnje i prednje krilo, i svaki prateći automobil će uraditi isto. Ovo je aktivni sistem koji će kontrolisati vozač, iako će dobiti signal, kao i sada, kada može da se prebaci na režim niskog otpora. Sistem će se vratiti na režim visoke sile pritiska ili kontrolom vozača ili pritiskom kočnica".

Uz ova dva nova režima, a kako bi se zamenio trenutni DRS sistem i omogućilo preticanje javlja se i takozvani "Manual Override Mode" (MOM). Vozačima će biti omogućena veća snaga kada su u jednoj sekundi u odnosu na konkurenta ispred sebe, odnosno korišćenje elektromotora na duži vremenski period.

Ono što se ne vidi na inicijalno objavljenim prikazima novog bolida su još i delimično ravan pod kao i difuzor niže snage kako bi se smanjio efekat tla i koji ne bi performanse učinili toliko zavisnim od niskih podešavanja visine vozila. Bolidi će sadržati i nove bezbednosne elemente, uključujući dvostepenu strukturu prednjeg udara i poboljšanu bočnu zaštitu.

Regulacije za 2022. godinu koje su uvedene u pokušaju da se osigura zanimljivije i bliže trkanje nije uspelo, ali FIA je optimistična da će sa novim pravilima za 2026. situacija biti drugačija.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1FIAauto-moto sport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara