""
""

Nova afera na ZOI: Da li su Rusi oteli zlato u umetničkom klizanju?

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.02.14. | 12:34

Svetski mediji bruje o pristrasnom suđenju, stručnjaci takođe u čudu posle proglašenja trijumfa Adeline Sotnikove

Istorijska zlatna medalja Adeline Sotnikove u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju izazvala je polemiku u svetskoj sportskoj javnosti, koja sumnja da su sudije pod pritiskom ruske publike bile pristrasne. Sotnikova je briljirala u svom slobodnom programu - i tehnički i umetnički, ali je imala i grešku prilikom jednog doskoka, što se u sudijskim ocenama nije videlo, tvrdi Rojters.

Ruska klizačica je od prvog takta Ronda kapricioza svaki pokret izvodila u potpunom skladu sa muzikom, realizujući čak 11 skokova od kojih sedam trostrukih.

Izabrane vesti

Odmah su međutim, krenula pitanja u svetskoj sportskoj javnosti - da li je zlato - prvo za žensko rusko klizanje u istoriji Igara zasluženo, ili je "iskovano" pod pritiskom ogromnih očekivanja publike, deprimirane prethodnim odustajanjem svog klizačkog heroja Jevgenija Plušenka, porazom hokejaša i neuspehom svoje 15-godišnje miljenice Julije Lipnitskaje koja je na kraju zauzela samo peto mesto.

Ulje na vatru sumnji dodaje i činjenica da je konačna razlika između Sotnikove i drugoplasirane Južnokotrejke Ju Na Kim - koja je takođe briljirala u finalnom programu, bila više nego drastična - čak 5,48 bodova.

Dvostruka olimpijska šampionka Nemica Katraina Vit posle objavljivanja konačnih rezultata otkrila je da je zbunjena ishodom, a bivši četvorostruki svetski šampion Kanađanin Kurt Brauning koji radi kao TV komentator rekao je da je po njegovom mišljenju Južnokorejka "natklizala" Sotnikovu.

"Pokušavam da shvatim o čemu se radi. Mislio sam da je bilo očigledno da je Ju Na bila bolja. Ne radi se tu samo o sistemu suđenja, to je čista matematika", rekao je Brauning.

Južnokorejska klizačica mirno je rekla da nije na njoj da komentariše suđenje i da se "ništa neće promeniti njenim rečima".

Ipak, u Južnoj Koreji se podigla prava bura negodovanja, pošto je u roku od nekoliko sati čak 700.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se traži preispitivanje suđenja.

(foto: Action Images)


tagovi

ZOI 2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara