Momir Ilić (©Reuters)
Momir Ilić (©Reuters)

Momir Ilić nije više trener Vesprema, zamena za Srbina je Ćavi Paskval

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.06.24. | 19:59

Mladi stručnjak posle tri godine napušta klupu mađarskog šampiona

Ono što je nagovešteno posle eliminacije Vesprema u četvrtfinalu Lige šampiona od danskog Olborga, dobilo je potvrdu u ponedeljak uveče – Momir Ilić je završio trogodišnju misiju u redovima mađarskog prvaka.

Ni dupla kruna u komšiluku nije spasila srpskog stratega koji drugi put uzastopno nije uspeo da odvede najbogatiji klub na svetu na finalni turnir Lige šampiona u Lankses arenu u Kelnu narednog vikenda. Aranđelovčaninu je istekao trogodišnji ugovor, pa su u redovima velikana odlučili da kreću u novu eru bez nekadašnjeg asa Kila i upravo Vesprema gde je i završio bogatu igračku karijeru.

Izabrane vesti

Poznat je i naslednik. Na klupi mađarskog šampiona sedeće trofejni španski strateg Ćavi Paskval koji napušta klupu Dinama iz Bukurešta godinu danas pre isteka ugovora. Vesprem će ekipi iz Bukurešta da uplati 200.000 evra za obeštećenje. Rumunski portal gsp.ro spekuliše da će Paskval u Vespremu da ima platu veću od 30.000 evra mesečno.

Vesprem još nije potvrdio ovu vest, ali se Paskval putem zvaničnog sajta rumunskog šampiona oprostio od tima s kojim je ove sezone osvojio duplu krunu i igrao finalni turnir Lige Evrope (četvrto mesto za Dinamo u konkurenciji nemačkih klubova, šampiona ovog takmičenja Flensburga, Fikse Berlina i Rajn Nekar Levena).

Nikada se nisam obazirao na glasine ili nagađanja, to prepuštam drugim ljudima, mene lično nije briga. Ne volim da koristim medije niti da podstičem spekulacije, pa vam zato pišem ovo pismo. Došlo je vreme da se oprostimo od porodice Dinamo Bukurešt. Razni razlozi me teraju da ovu odluku donesem veoma oprezno i nadam se da je ispravna, kako za mene tako i za klub. U svim odlukama koje sam donosio u ovom životu (pogrešnim ili ne) uvek sam dozvolio da me vodi moj instinkt. Isti instinkt me je naterao da sletim u Bukurešt pre tri godine i bio sam u pravu. Pustio sam sebe da me vodi ambicija i mislim da je to bilo sjajno vreme, barem za mene. Nije bilo lako doneti odluku da dođem u Bukurešt da pokušamo da izgradimo nešto veliko. Za tri sezone osvojili smo tri nacionalne lige, dva Superkupa i dva Kupa Rumunije. Uspeli smo da se plasiramo u osminu finala Lige šampiona, uživali smo u prisustvu u Bukureštu najboljih svetskih timova (PSŽ-a, Kjelcea, Magdeburga, Barselone, Kila, Vesprema...), takmičili smo se, pa čak i uspeli da pobedimo neke od ovih“, napisao je Paskval i dodao:

Kvalifikovali smo se na Fajnal-for Lige Evrope, uživali u igrama najboljih rukometaša na svetu, gledajući ih kako igraju ovde, a neki od njih i brane dres Dinama. Ali trenutno mi taj isti instinkt govori da bi trebalo da se raziđemo profesionalno na kraju sezone. Profesionalno kažem, jer mi je emotivno nemoguće da se doživotno rastanem od ovog kluba. Osećam se dinamično i uvek ću želeti klubu sve najbolje i pomoći koliko mogu“, napisao je nekadašnji trener Barselone s kojom je osvojio Ligu šampiona.

Paskval u Vespremu dobija ugovor do 2028. godine, a sigurno je da je osnovni cilj titula prvaka Evrope koja decenijama zaobilazi gradić u blizini jezera Balaton koji ulaže enormna sredstva iz godinu u godinu. Najbolji rukometaši sveta igraju u ovom klubu, ali nikako da stigne najvažniji klupski trofej na Starom kontinentu.

Spekuliše se da bi put Vesprema mogao da krene i Luka Cindrić, hrvatski rukometaš koji je prošlog leta iz Barselone stigao u Dinamo.

Tim iz Bukurešta napušta Lazar Kukić koji se seli u PIK Seged, a ostaje Vladimir Cupara koji ima ugovor do 2026. godine sa rumunskim šampionom. Poznat je i naslednik Ćavija Paskvala na klupi Dinama, a to je španski stručnjak David Davis koji je poslednje dve godine predvodio šampiona Afrike, egipatski Ah Ahli.


tagovi

Momir IlićVespremĆavi PaskvalRK Dinamo BukureštEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara