Jovica Nikolić u sendviču dvojice igrača Kila (©RK Vojvodina)
Jovica Nikolić u sendviču dvojice igrača Kila (©RK Vojvodina)

Junačka Voša uplašila Kil, ali nedovoljno za čudo

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.24. | 20:18

Zebre sa Baltika pobedile srpskog šampiona sa 32:28 (20:17) u drugom kolu Lige Evrope. U finišu tim Borisa Rojevića prišao na -2, ali nije bilo snage za potpuni preokret u sjajnom ambijentu SPENS-u pred 7.000 gledalaca

Nije Kil što je nekada bio, u tranzicionom je periodu, podmlađen, ali je i dalje moćan velikan svetskog rukometa i jedan od favorita za trofej u drugorangiranom evropskom takmičenju. Srpski šampion pokušao je da parira, uspeo u tome, u finišu uplašio nemački tim, ali Zebre su i bez trojice povređenih bekova (Elefsena Skipagotua, Rajnkinda i Bilika), bez Andreasa Volfa na golu veći deo meča, pokazali klasu.

Tim sa Baltika je slavio u Novom Sadu protiv Vojvodine sa 32:28 (18:15) pred oko 7.000 gledalaca u SPENS-u u drugom kolu Lige Evrope. Ni kada su Norveška i Španija dolazili u Srpsku Atinu nije bilo toliko gledalaca, pa su Lale u rukometnu Evropu poslale sjajnu sliku i poruku da bi u godinama koje slede mogli da stignu i do Lige šampiona.

Izabrane vesti

Nisu se Lale predale i kad su imali - 7. Na krilima odličnog Milana Jovanovića i golmana Frana Lučina prišli su na -2 - 25:27, sedam minuta pre kraja. Imala je četa Borisa Rojevića dva napada za -1, nije iskoristila, ali je ostavila sjajan utisak u fenomenalnom ambijentu u najvećoj dvorani u Srpskoj Atini.

Nije granitna odbrana Novosađana iz prethodnih sezone mogla protiv raznovrsnih napada ekipe Filipa Jihe. Pucalo je na crti, snažni pivotmeni Hendrik Pekeler i Patrik Vinček stvarali su probleme domaćinu, raspucan je bio Mađar Bence Imre na desnom krilu, dok su sa distance letele bombe Emila Madsena i Erika Johansona.

Vojvodina neće mnogo da žali za bodovima, Kil je „viđen“ sa maksimalnim učinkom u Grupi, dok bi Lale u naredna dva kola protiv španske Torelavege mogla da traži bodova za prolazak u narednu rundu Lige Evrope, odnosno u Top 16 kao i prošle sezone.

U prvih 30 minuta, Vukašin Vorkapić je bio odličan na startu meča. Propustio je srpski reprezentativac šansu da dovede svoj tim u vođstvo, promašio je penal i zicer iz kontre. Već sredinom prvog perioda igre, Kil je stekao tri gola prednosti (9:6). Posle dva gola Ahmede Sese i nekoliko odbrana Andreja Trnavca, Lale su smanjile na -1 (11:12). Kad god su domaćini prišli, Zebre su imale odgovor. Nikolić i Vorkapić su promašili zicera za izjednačenje u 20. minutu. Sve je „skidao“ po kvalitetu treći čuvar mreže četvorostrukog šampiona Evrope, Čeh Mrkva.

Ulaskom Stefana Dodića u finišu prvog dela igre razmrdao je Vojvodinu. Lucidni Vranjanac je dao tri gola za sedam-osam minuta na parketu. Dobar je bio i Jovica Nikolić. Na poluvremenu +3 – 18:15 za nemačkog velikana. Mnogo je golova Voša primila, kao i pre sedam dana u Našicama. Ovog puta nije napad mogao da to nadoknadi.

U nastavku su gosti brzo stvorili + 7 – 25:18, koje Lale nisu mogle da stignu. Dali su Zebre gas u prvih 10 minuta, činilo se slomili otpor srpskog šampiona. Morao je Rojević da zatraži tajm-aut u 39. minutu, pokušao da razmrda igrače i uspeo je u tome. Tračak nade da je moguće čudo bio je u 49. minutu, kada su domaćini smanjili na -3 - 24:27. Milan Jovanović se razigrao, Fran Lučin bio odličan na golu, SPENS je proključao. Brazilac Da Silva je dao gol za 25:27.

Imao je domaćin napad za -1, ali Jovanović i Da Silva nisu iskoristili napad, krila Damke i Imre su u finišu s krila davali golove, pa nije bilo neizvesne završnice, ali Vojvodina je pokazala da raste kao tim i klub i zaslužuje čestitke na otporu velikanu sa severa Nemačke.

Rukometaše Vojvodine bodrio je s tribina novi-stari trener fudbalera sa Karađorđa, Nenad Lalatović, koji je od direktora kluba Darka Jevtića dobio dres s brojem 20. Takođe, Marko Vujin i Jevtić su uručili dresove Voše Domagoju Duvnjaku i Patriku Vinčeku.

VOJVODINA – KIL 28:32 (15:18)

NOVI SAD – Dvorana: SPENS. Gledalaca: 7.000. Sudije: Andorka i Huker (Mađarska)

VOJVODINA: Lučin (6 odbrana), Vorkapić 4, Mileta 1, Vukovljak, Da Silva 2, Pušica, Rađenović, Nikolić 5, Dodić 3, Predović 1, Đorđić, Kavčić 1, Sesa 4, Puhovski, Jovanović 7, Trnavac (8 odbrana).

KIL: Mrkva (10 odbrana), Volf (2 odbrane), Duvnjak 1, Landin Jakobsen 3, Everbi, Vinček 3, Pabst, Johanson 4, Damke 2, Zerbe, Kuc, Madsen 6, Valinijus, Pekeler 5, Imre 8, Belasen.

LIGA EVROPE - 2. KOLO

Utorak

GRUPA E

Vojvodina - Kil 28:32 (15:18)

Torelavega - Nekse 32:32 (14:11)



tagovi

RK VojvodinaRK KilRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara