Nemanja Nedović (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović (Foto: Starsport)

Nedović pronašao pravi recept i overio ga u Pireju

Vreme čitanja: 5min | pet. 17.11.23. | 15:08

Preuzeo je veliki teret protiv Olimpijakosa i odlično ga izneo, potvrdio da je jedan od najboljih u Zvezdinim redovima na startu sezone

Imao je prošle sezone problema sa povredama, nije ga najbolje služio šut sa distance, ali je ipak bio jedan od najboljih strelaca i igrača Crvene zvezde. Leto je iskoristio da napuni baterije posle naporne takmičarske godine i još bolje pripremi telo za nove izazove. Uprkos kraćem odsustvu zbog nove povrede, Nemanja Nedović je odlično otvorio drugu sezonu od povratka na Mali Kalemegdan i posle sjajne partije u Pireju jasan je zaključak da je jedan od najboljih igrača crveno-belih u proteklih mesec i po dana.

Nametnut mu je veliki teret zbog povreda trojice izgrača iz spoljne linije, ali i činjenice da je Jago dos Santos bio rovit. Bilo je jasno da bez njegovih poena ekipa Janisa Sferopulosa ne može da parira grčkom šampionu. Položio je težak ispit sa visokom ocenom. Ubacio je 26 poena, uz četiri asistencije i tri skoka za 31:28 minuta provedenih u igri. Sakupio indeks 28. Jasno, bio je prvi strelac i najkorisniji igrač Zvezde, pa ostaje žal što jedna od njegovih najboljih partija u crveno-belom nije zaokružena prvim trijumfom na evroligaškim gostovanjima u tekućoj sezoni.

Izabrane vesti

Odlično je otvorio utakmicu, ubacio prvi šut sa distance, odmah potom i ukrao loptu rivalu za lagano polaganje u kontri. Jedino u trećoj deonici nije uspeo da doprinese, ali tada je pred agresivnom odbranom rivala zatrokirala čitava ekipa i ubacila skupa devet poena, što je na kraju imalo i presudan značaj za krajnji epilog. Ipak, dao je timu veštačko disanje kada se činilo da je gotov. Ubacio neverovatnu trojku pod faulom, pa realizovao i dodatno bacanje, vratio timu puls u poslednjoj deonici. Pružio mu šansu da priđe i na posed zaostatka, ali je potom izgoreo u želji i napravio jednu od retkih grešaka. Brzopleto se podigao u protivničkom reketu, a onda poslao loš pas pod koš i domaćin se odbranio. Nehotice je u odlučujućoj četvrtini i zgazio čeonu liniju pod obručem ekipe Jorgosa Barcokasa, kada je Tomas Vokap trebalo da započne napad iz auta, što nije promaklo sudijama, te su mu svirale tehničku grešku.

Ipak, kada se podvuče crta, ne može mu se ništa zameriti. Možda je došlo i do pada koncentracije zbog velike potrošnje, ali sigurno je da je imao najbolju nameru u oba pomenuta slučaja. Dva detalja ne bacaju senku na odličan performans Zvezdinog beka, koji je radio baš ono što se od njega i tražilo tokom čitave utakmice. A posebno ne mogu da ukaljaju sve dobro što Nemanja radi od početka sezone.

Nedović dosad prosečno beleži 12,4 poena, 3,9 asistencija i 2,3 skoka u Evroligi, za indeks 14,1. Drugi je najkorisniji igrač crveno-belih i na sasvim solidnom 24. mestu u elitnom takmičenju. Nije mala stvar što su od bekova ispred samo Nikolas Laprovitola iz Barselone (15,8 indeks), Šejn Larkin iz Anadolu Efesa (16,3), Kinan Evans iz Žalgirisa (17,1), Majk Džejms iz Monaka (18,4) i Nemanjin prošlosezonski saigrač, sada vedeta madridskog Reala, Fakundo Kampaco (19,6). Poslednja dvojica spadaju i u najuži krug prvog preseka kandidata za MVP priznanje.

Uz sve to, vide se i značajni pomaci u igri srpskog reprezentativca. Utisak je da igra sa više samopouzdanja i strpljenja, da bolje rezonuije i daleko više uključuje saigrače. Sve to potkrepljuju i statistički podaci.

Nedović je na sedam mečeva prosečno na terenu provodio oko 22 minuta, a za to vreme je izgubio skupa šest lopti. Kada u jednačinu ubacimo i 27 asistencija, dolazimo do podatka da je odnos završnih dodavanja i izgubljenih lopti Zvezdinog košarkaša 4,5, a bolju brojku imaju samo četiri igrača u čitavom takmičenju i nijedan od njih nije bek. Takođe, to je značajan napredak u odnosu na prethodnu sezonu, kada je mu je odnos završnih dodavanja i izgubljenih poseda bio 1,8.

Takođe, primećuje se i drugačiji pristup igri, pa i drugačija uloga u napadu, što se najbolje oslikava kroz razigravanje ekipe i kontrolu lopte. Nedovićev procenat asistencija iz ukupnog broja ofanzivnih poseda u Evroligi je 24,7 odsto. Prošle sezone je bio na 16,7. Dakle, igra više za druge. Kada su u pitanju izgubljene lopte, brojka od ukupno šest dovoljno govori, ali kada se pogledaju svi posedi, dolazi se do zaključka da je prodao loptu u samo 5,5 odsto slučajeva. Prošle sezone je bio na 9,5 odsto.

Na sve to, čak i ređe poseže za šutem sa distance: 30,1 odsto pokušaja za tri od ukupnog broja poseda, u odnosu na 33,3 odsto iz minule takmičarske godine. Pritom pogađa sa sasvim dobrih 39,4 odsto preciznosti (13/33), dok je u prvoj godini drugog mandata na Malom Kalemegdanu šutirao sa 28 odsto uspešnosti za tri.

Nastavio je da koristi svoje atletske sposobnosti na pravi način i prodorima dolazi do dobrih rešenja, pa ga tako protivnici često zaustavljaju faulovima i šalju na liniju penala. U proseku uspeva da iznudi 3,9 prekršaja po meču, a samo 11 košarkaša na evrosceni to češće radi od njega. Kada ga uporedimo sa bekovima, Markus Hauard iz Baskonije je takođe na 3,9 iznuđenih faulova u proseku, Kampaco tera rivale da ga fauliraju prosečno 4,6 puta po nastupu, a Evansova brojka u toj koloni je 4,8. Sa linije pritom šutira vrlo dobrih 14/17 (82,4 odsto), te prekršaje protivnika prilično skupo naplaćuje.

Kada se podvuče crta, Nemanja Nedović radi zaista dobar posao za Zvezdu u napadu ove sezone. Želja i motiv su kod njega uvek prisutni, posebno u crveno-belom dresu i sve ukazuje da je na pravom putu. Na kraju krajeva, kao i čitava ekipa.

Možda rezultati nisu kakvim su navijači, pa i svi u klubu nadali, ali to je posledica brojnih faktora. Zvezda uprkos učinku 3-6 ima koš razliku +29, a bolju trenutno imaju samo tri vodeća tima Evrolige: Real Madrid, Barselona i Virtus Bolonja. To je jasan pokazatelj da Janis Sferopulos raspolaže kvalitetnim timom, koji nijednom rivalu nije dozvolio da ga ubedljivo porazi. Sastav sa Malog Kalemegdana je u svakom porazu imao šansu, a koliko god da je to bolno, ukazuje da je Crvena zvezda rame uz rame sa najboljim evropskim timovima i da će kada se sve kockice slože moći da se nada i daleko boljim rezultatima na najvećoj pozornici.


tagovi

KK Crvena zvezdaNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara