Arnas Butkevičijus (FIBA Liga šampiona)
Arnas Butkevičijus (FIBA Liga šampiona)

Litvanija na nogama: Žalgiris "otima" najboljeg igrača najvećeg rivala

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.06.22. | 13:50

Tim iz Kaunasa navodno postigao dogovor sa Butkevičijusom

Dugo je bila tišina u Žalgirisu posle izuzetno turbulentne sezone, započete smenom austrijskog stručnjaka Martina Šilera, nastavljene potom smenom i slovenačkog trenera Jurija Zdovca, a zatim zavrešene debaklom u plej-ofu litvanskog šampionata iz koga ga je - u polufinalu (prvi put u istoriji) - izbacio Lijetkabiels predvođen srpskim trenersko-igračkim trijom Nenadom Čankom, Đorđem Gagićem i Nikolom Radičevićem.

A onda "bomba". Nije čini se u ovom trenutku mogla da bude veća. Kako Basketnews javlja, Žalgiris je postigao dogovor sa Arnasom Butkevičijusom, zvanično najkorisnijim igračem finala domaće lige i najboljim košarkašem najvećeg rivala - Ritasa - koji je posle 12 godina osvojio nacionalnu krunu.

Izabrane vesti

Ritas je, prema pisanju litvanskog sajta Krepšinis, pokušao da zadrži Butkevičijusa. Ponudio mu je 500.000 evra neto za tri sezone, što je premalo s obzirom da je ove godine, sa svim premijama inkasirao 300.000 evra (zarada bez bonusa 250.000 evra). Odbranio je Ritas "napad" Dinama iz Sasarija. Ali izgleda nema adute u borbi sa Žalgirisom koji igra Evroligu i na čijoj klupi sedi Kazis Maksvitis, uslovno rečeno Butkevičijusov mentor.

Iskusni bek i trener odlično se poznaju više od jedne decenije. Pod vođstvom Maksvitisa, Butkevičijus je osvojio zlato sa selekcijama Litvanije na Svetskom prvenstvu za igrače do 19 godina (2011) i na Evrobasketu za igrače do 20 godina (2012).

Takođe su sarađivali dve godine u Neptunasu (2013-2015). Posebno je bila upečatljiva debitantska sezona i Butkevičijusa, Maksvitisa i tima iz Kalaipede u Evroligi (2014-2015) u kojoj je bek imao prosek od 7 poena, 2,8 skokova i jedne asistencije.


tagovi

kk Žalgiris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara