Andre Dramond (AFP)
Andre Dramond (AFP)

Ko kaže da se u NBA ne nabija statistika?

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.10.24. | 09:10

Andre Dramond priznao da je namerno promašivao kako bi povećao broj skokova

Uvek smo imali podeljenja mišljenja oko statistike u NBA ligi. Jedan deo ljubitelja najjače košarkaške lige sveta tvrdi da veliki broj igrača ima direktnu želju da "naduva" statistiku, dok drugi deo poništava tu tvrdnju argumentima da je jednostavno takva igra. Rasel Vestbruk je bio uvek glavna tema zbog svojih tripl-dablova, gde su mu se centri sklanjajali kako bi pokupio skok i dolazio do učinka od dvocifrenog broja u tri najveće kategorije. Mnogi su tu etiketu stavljali na leđa i Džejmsu Hardenu, koji je takođe voleo da upiše tripl-dabl, ali i da šutne minimum 10 trojki po meču u vremenu kada je žario i palio u Hjuston Roketsima.

Primera je mali milion, pogotovo kod bekova u slabijim timova, ali polako se ta teorija seli i na visoke igrače. Ako skrenemo malo u drugi deo američke košarke, što je WNBA, u ženskoj ligi imamo bivšu studentkinju univerziteta LSU Enjdžel Ris. Krilni centar Čikago Skaja, poznata kao neko ko dosta voli da priča i provocira, posebno zbog rivalstva sa koledža sa Kejtlin Klark, redovno dobija optužbe da namerno promašuje svoje šuteve kako bi došla do velikog broja skokova i beležila dabl-dabl u proseku. Tako je obarala rekord za rekordom što se tiče te statističke kategorije i kada se pogleda neka utakmica ili video snimci sa istih, teško je odbraniti 22-godišnju Amerikanku. Pošto se WNBA koliko-toliko pratio dok je bila pauza u NBA ligi i mnogi su upućeni sa ovim dešavanjem, zapitao se veliki broj ljudi: Da li se tako nabija statistika i u muškom delu ove lige? Andre Dramond se potrudio da nam iskreno odgovori na to pitanje.

Izabrane vesti


Priznao je iskusni centar da je tokom karijere namerno promašivao šuteve kako bi uhvatio skok i popravio statistiku. Gostovao je u podkastu kod Tea Pinsona i priznao da je to radio. Na pitanje da li je nekada namerno promašivao šuteve kako bi išao na skok, kratko i jasno odgovorio je "Da", ali nije želeo dalje da objašnjava kako je to radio, iako je svima prilično jasno kako funkcioniše taj deo.

"Pitao sam jednog drugara, ko je najbolji skakač u NBA ligi trenutno i odgovor je bio Dvajt Hauard sa 12,3 skokova u proseku. Ja sam kao novajlija imao 8,9 skokova u proseku, znam da mogu da imam više od njega. Kada sam shvatio kako to funkcioniše, rekao sam sebi da ću biti najbolji skakač koji je ikada igrao košarku. I namerio sam se to da uradim. Četiri puta sam bio najbolji skakač i zamalo sam bio najbolji ulazeći sa klupe", rekao je Dramond i iznenadio sagovornike kada je priznao "delo".


I bivši igrač Detroit Pistonsa, Klivlend Kavalirsa, Los Anđeles Lejkersa, Filadelfija Seventisiksersa, Bruklin Netsa i Čikago Bulsa imao je lepu statistiku.

Dvostruki Ol-star i jednom prilikom član treće najbolje NBA petorke ima 11 sezona u karijeri gde je beležio dabl-dabl u proseku, a najveći broj skokova imao je u sezoni 2017/18, kada je i bio u trećoj najboljoj petorki. Prošle sezone u Čikago Bulsima je sa klupe imao 8,4 poena i devet skokova za samo 17 minuta na parketu.

Nekadašnji deveti pik na draftu se ove sezone vratio u Filadelfija Seventisikserse, gde će biti rezervni centar Džoelu Embidu.


tagovi

Andre Dramond

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara