""
""

Ivković: Ne zameram igračima, iako su moje pozive odbili rečima: "Ne možemo, sada je kasno"!

Vreme čitanja: 5min | sub. 13.07.13. | 13:33

"Ne želimo sada da kvarimo atmosferu, da govorimo o tome kako i zbog čega neki igrači nisu tu. Jednostavno, mislim da je ovo poslednji put da o ovoj temi govorimo. Verujem da nijedan od igrača ne govori: 'Evo, mi smo sada tu, a gde su oni?", rekao je selektor Srbije

Samo dva dana pre odlaska na Kranjsku Goru, gde će košarkaši Srbije odraditi prvi deo priprema za predstojeći Evrobasket (4. - 22. septembra), izabranici Dušana Ivkovića odradili su otvoreni trening, na kojem su pripadnici medija mogli da se upoznaju sa trenutnim stanjem u našem najjačem timu.

Samo 11 igrača odradilo je trening, dok su Miloš Teodosić i Stefan Marković sedeli na klupi i davali podršku saigračima. Činjenica da je ovako mali broj igrača treniralo nije previše uzburkala našeg selektora, bar ne tokom samog rada, s obzirom da je svoje pulene stavio na najveće muke. Ipak, posle odrađenog treninga, popularni Duda je bio voljan da sa pripadnicima medija porazgovara o gorućim problemima koji prate reprezentaciju od samog starta.
"Drago mi je što ste došli u ovolikom broju da nas ispratite, jer smo ovim treningom završili tu uvodnu fazu u Beogradu. Mogu reći da su igrači radili izvrsno, predano i kvalitetno. Uspeli smo da uvedemo igrače u trenažni proces i zagrejemo ih za ono glavno što nas čeka na Kranjskoj Gori. Mogu reći da se radilo dobro i kvalitetno, da su svi osim Markovića, koji ima određene probleme sa leđima, ispunili plan i program rada, da su odradili te testove. Jako nam je bitan taj individualni program rada, kako bi svaki igrač spremno dočekao Evropsko prvenstvo u Sloveniji", rekao je Ivković na samom početku.

Izabrane vesti

On je potom istakao da je reprezentacija Srbije nešto ranije ušla u trenažni proces od ostalih ekipa, a potom i obrazložio razloge. 
"Mi smo nešto ranije počeli sa treninzima, za razliku od ostalih reprezentacija. Sada se vidi da je to bilo opravdano, međutim, iz ličnog iskustva znam, pošto sam do sada vodio mnogo pripremnih programa, da do sada nikada nije postojao problem ovakve vrste kao što se to sada javlja u reprezentaciji. Ono što ni u snu nisam mogao ni da pretpostavim kada sam sastavljao spisak, koji je trebao da bude skup najboljih naših igrača, jeste da dođemo u situaciju da obavimo ovaj uvodni deo priprema sa 11 igrača. Istina, igrači koji su bili radili su jako kvalitetno, a kao najveći primer mogao bih da izdvojim Krstića, koji je prošle godine bio povređen, imao kompletnu rehabilitaciju tokom priprema za kvalifikacije - on je kao kapiten i kao najiskusniji igrač reprezentacije obavio sve testove i treninge. Međutim, da sam mogao da pretpostavim da će se dogoditi ovako nešto verovatno bih napravio neki dodatni spisak, ali ja to nisam bio u stanju da uradim. Da me sad neko ne pita zašto nisam to uradio - jednostavno, kada sam sastavljao spisak svi igrači su završili sezonu u svojim klubovima, nisam pozvao nijednog igrača koji je bio pod znakom pitanja, sem Teodosića".

Put na Kranjsku Goru se bliži, a samim tim rastu i očekivanja selektora Srbije.
"Ja mnogo toga očekujem od priprema na Kranjskoj Gori, mi tamo putujemo u ponedeljak rano ujutru, tamo će nam se priključiti i Vasa Micić, koji je posle Svetskog prvenstva dobio nekoliko dana, tek da predahne, jer praktično celo leto će biti u pogonu svih reprezentativnih selekcija Srbije. Doći će i Nedović, koji će stići direktno iz Amerike. Međutim, sad na treningu sam čuo da je imao neku lakšu povredu tamo, nadam se da to neće biti ništa ozbiljno". 

Slučaj Vladimira Micova je enigma za sve pripadnike medija u ovom trenutku.
"Vidite, moje je uvek da odaberem najbolje igrače i da ta selekcija uvek bude jaka. Ja sam razgovarao sa Vladimirom i siguran sam da bi on imao svoje mesto u reprezentaciji i to što nije odradio nijedan trening je već neka druga priča, koliko je to opravdano. Veliko je pitanje šta će se preduzeti po tom pitanju. On se pojavio na prozivci, a posle toga praktično više nisam progovorio nijednu reč".

Dušan Ivković je u sličnom tonu nastavio da govori o problemima koji su zadesili našu reprezentaciju.
"U ovoj fazi priprema ja ne mogu da radim sa 11 igrača. Meni su potrebne tri petorke, ja ovde praktično nisam imao ni dve petorke, jer smo imali čak četvoricu centara. Da sam imao neku raniju informaciju o svim ovim dešavanjima sigurno je da bi više igrača bili pozvani na pripreme. Ja sam se uvek trudio da budem primer ostalim trenerima i igračima. Posle odrađenih kvalifikacija bio sam pri mišljenju da bi možda bilo dobro da svu podršku damo nekom novom selektoru. Međutim, nije bilo takvih razmišljanja među ljudima. Iskreno, ja sam ostvarivao kontakte sa mnogima, i tu sam dobijao negativne odgovore. Rekli su mi: 'Pa ne možemo, kasno je sad'. Ali, igraćemo sa ovim mladim igračima".

U košarkaškoj javnosti se postavlja pitanje - da li su igrači bili iskreni tokom preliminarnih razgovora sa selektorom, pre početka priprema.
"Mislim da postoji ogroman problem. Mora da postoji period kada će se igrači oporaviti od napornih sezona. Ovo već sada izlazi na nekih 80 utakmica, što je kao u NBA, tako da sam verovao da će i pored problema koji su tu, da preovlada želja da se igrači žrtvuju za reprezentaciju. Ja uopšte igračima ne zameram. Ne treba nikoga da kritikujemo. Eto, setite se samo Duška Savanovića, koji je pre četiri godine iz sličnih problema u kojim se naša selekcija našla prekinuo medeni mesec i došao na pripreme. Kada na spisak stavite imena 20 igrača, a dođe vam samo 11, onda je to problem".

Prekaljeni stručnjak nije želeo da otkrije imena igrača koji su posle naknadnih poziva odbili da dođu na pripreme.
"Ne želimo sada da kvarimo atmosferu, da govorimo o tome kako i zbog čega neki igrači nisu tu. Jednostavno, mislim da je ovo poslednji put da o ovoj temi govorimo. Verujem da nijedan od igrača ne govori: 'Evo, mi smo sada tu, a gde su oni?' Ne, daleko od toga, mi smo trenutno u toj situaciji, imamo ove igrače na raspolaganju, ovo je najbolje što možemo. Ja se nadam da ćemo i pored svih problema biti najspremnija ekipa na Evropskom prvenstvu i da ćemo dostojno braniti boje Srbije", zaključio je Ivković.

(FOTO: MN Press)


tagovi

Dušan IvkovićEvrobasket 2013košarkaška reprezentacija SrbijeSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara