Gordon Herbert (© Mozzart Sport)
Gordon Herbert (© Mozzart Sport)

Herbert kuje plan za crno-bele: Da mi je Bonga tu... Velika Bajernova prepreka je porez od 48%

Vreme čitanja: 6min | uto. 15.10.24. | 08:11

Novi trener Bajern Minhena je za Mozzart Sport najavio večerašnji okršaj sa crno-belima u 3. kolu Evrolige (20.45, SK 1), ali se dotakao i čuvenih okršaja sa Srbijom i Nikolom Jokićem

Unapred dobijene utakmice su uglavnom najveća zamka, a takva se atmosfera stvorila pred okršaj Partizan Mozzart Beta i Bajern Minhena pred 3. kolo Evrolige u rasprodatoj Areni (TV Sportklub, 20.45). Razloga je nekoliko, a najveći taj što je novi tim crno-belih ekstremno motivisan da se pokaže pred navijačima prvi put ove sezone u elitnom takmičenju.

Optimizam vlada i zbog borbenosti koja je prikazana u prethodnom periodu, a na sve to i protivnik... Na papiru nije nepobediv. Međutim, ako neko ume da napravi iznenađenje to je novi strateg Bajerna - Gordon Herbert koji je najavio meč za Mozzart Sport.

Izabrane vesti

Čovek koji je doneo najveći uspeh nacionalnom timu Nemačke kada je dobio Srbiju u Manili i osvojio svetsko zlato sada želi da napravi nešto veliko i sa Bajernom. Kako kaže za naš portal, za to mu je potrebna pomoć Vladimira Lučića o kojem je pričao u superlativu, ali isto tako je izrazio veliko žaljenje što nije stigao u Minhen nekoliko dana ranije kako bi pokušao da zaustavi Isaka Bongu da iz redova Bavaraca pređe baš kod Željka Obradovića u crno-beli tabor gde se vrlo brzo uklopio.

Sada bez svestranog krila sa kojim je pravio čuda u reprezentaciji pokušava da rastuži navijače Partizana koji su spremni da proslave prvu pobedu ove sezone posle dva dramatična poraza u Vitoriji od Baskonije i u Madridu od Reala.

"Čuveni tim, u košarkaškoj državi, sa legendarnim trenerom. Uzbudljivo je za nas što smo ovde i što imamo priliku da igramo sa Partizanom", bilo je prvo što je Herbert za Mozzart Sport rekao o večerašnjem okršaju.

Iako je Partizan otvorio sezonu sa dva gostovanja, malo ko u Evroligi je imao teži raspored od Bajerna. Prvo kolo protiv Reala u Minhenu, onda odlazak u Atinu na noge aktuelnom šampionu da bi sada sve začinili dolaskom u Beograd.

"Kada sam pogledao raspored, samo sam rekao... Vau... Baš teško".

Ipak, sezonu su otvorili senzacionalnim trijumfom protiv Real Madrida.

"Odigrali smo dobar meč i pobedili. Isto tako smo se dobro držali protiv Panatinaikosa. Bilo je možda previše uspona i padova što na kraju nismo izdržali. Prišli smo bili na pet poena zaostatka u finišu, ali smo na kraju pali. Ipak, to je deo sporta. Idemo sa željom da napredujemo iz utakmice u utakmicu".

Jasno je da protiv Partizana, Bavarci žele da dođu do trijumfa. Pitamo ga šta to crno-beli imaju?

"Imaju pre svega Isaka Bongu sa kojim sam dugo sarađivao".

Jasno je bilo po njegovom tonu da mu nedostaje krilni košarkaš koji polako ali sigurno postaje ljubimac navijača Partizana.

"Nisam pričao sa Isakom neko vreme. Videću ga na utakmici. Otišao je pre nego što sam stigao. Imamo odličan odnos. Trenirao sam ga u Frankfurtu i reprezentaciji. Bilo bi lepo da sam ga zadržao, ali isto tako sam srećan zbog njega što prešao u odličan tim kod velikog trenera".

Iako Gordon Herbert važi za iskusnog trenera, tek sada je debitovao u Evroligi. Tokom karijere imao je i NBA iskustva.

"Očigledno čitava internacionalna košarkaška scena je sve bliža NBA ligi. Uostalom, pet ili šest najboljih igrača u NBA ligi su Evropljani. Evroliga je postala izvanredan brend, budućnost je neverovatna i mislim da može da napreduje i dalje".

Posle velikog uspeha na klupi Nemačke, sve je bilo spremno da karijeru nastavi u Japanu gde košarka trenutno doživljava ekspanziju, a onda...

"Sve je bilo pomalo neočekivano, vrtlog dešavanja posle Olimpijskih igara. Bili smo razočarani zbog dva poslednja poraza na kraju. Imali smo visoka očekivanja koja nismo ispunili i bili smo razočarani. Iako da je neko pričao pre nekoliko godina da će Nemačka biti četvrta na Olimpijskim igrama, svi bi bili prezadovoljni. Ipak, bili smo sada razočarani. Posle tih mečeva... mnogo toga se izdešavalo, brzo sam krenuo u Bajernu, ali to mi je pomoglo da prevaziđem tugu sa Olimpijskih igara. Sada sam deo jednog od najvećih sportskih brendova na svetu što je velika čast".

Posao privikavanja olakšava mu srpski internacionalac Vladimir Lučić koji ima najduži staž u ekipi i status kapitena.

"Pre dve ili tri godine je bez bilo kakve dileme bio najbolji košarkaš u nemačkom šampionatu i jedan od najboljih u Evroligi. Imao je neke povrede koje su ga mučile i onda se pojavio na pripremama ovog leta u neverovatnoj kondiciji. On ima 35 godina, a telo kao da ima 25. Motivisan je, pravi lider ovog tima, pokazuje primerom na terenu kako treba da se radi. Uz sve to je familijaran čovek i za mene je čast što sarađujemo."

Iako je uprava Bajerna bila iznenađena kada je ostala bez Pabla Lasa, brzo je reagovala sa Herbertom koji je onda sastavio tim po svom ukusu i ima nekoliko zanimljivih individualaca na čelu sa Šabazom Nejpirom, Andreasom Obstom... Zato i pitamo gde vidi Bajern u budućnosti?

"Vidim ga na Fajnal foru", bez dvoumljena kaže smireni Nemac i navodi nas na sledeće pitanje.

Kada očekujete da to ostvarite?

"Teško je reći, ali imamo ozbiljnu prepreku u Nemačkoj gde je porez od 48 posto dok je u mnogim zemljama oko 12 posto... Tako je, kako je... Idemo napred. Imamo dobre domaće igrače uz dobre strance. Mnogi nisu verovali šta ćemo uraditi sa reprezentacijom Nemačke, sada imamo viziju u Bajernu i idemo da ispunimo sve zacrtane ciljeve. U Nemačkoj sam imao sjajnu generaciju, odlične individualce. Moj zadatak u Nemačkoj je bio da taj skup individualaca pretvorim u tim. Tražio sam od njih da se posvete tom zadatku tri godine i baš to sam dobio i zahvalan sam im na tome. Nešto slično ćemo sada pokušati u Bajernu".

Razgovor sa Herbertom ne bi bio kompletan da se ne dotaknemo reprezentacije i dva čuvena okršaja sa Srbijom. Onaj iz Manile pre dva leta i iz Pariza sa Olimpijskih igara.

"Na Mundobasketu Srbija i mi možda nismo bili najtalentovaniji, ali smo bili najbolji timovi, a mislim da je šteta što nismo bili u finalu na Olimpijskim igrama. Srbija je bila najbolji tim protiv kojeg smo igrali na čitavom turniru u Francuskoj. Bili su veoma blizu da pobede SAD. Na kraju oba tima su bila razočarana što su morala da igraju za bronzu. Na kraju moram da čestitam Srbiji jer je bila bolja na tom meču i zasluženo pobedila".

Najveća razlika u tom meču bila je u liku i delu Nikole Jokića koji je vodio Srbiju do pronze na Olimpijskim igrama.

"Teško je spremiti meč za njega, moraš da se nadaš da nije navio sat i da je kasno ustao. Moje mišljenje je da je Nikola Jokić najbolji igrač na planeti. Imao sam priliku da razgovaram sa njim u Lilu, fantastičan čovek. Uporedio bih sa sa Dirkom Novickim koji je bio košarkaška ikona u Nemačkoj. Posle tog razgovora mislim da je bolji čovek nego što je košarkaš", završava Herbert razgovor za Mozzart Sport.

EVROLIGA - 3.kolo

Utorak

19.30 (2,25) Alba (15,00) Asvel (1,80)

19.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Crvena zvezda (4,10)

20.05 (3,00) Makabi (16,00) Efes (1,50)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Olimpija Milano (4,10)

20.30 (1,80) Virtus Bolonja (15,00) Žalgiris (2,25)

20.30 (2,25) Baskonija (15,00) Real Madrid (1,80)

20.30 (4,10) Pariz (17,00) Panatinaikos (1,30)

20.45 (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,00) Bajern (3,70)

Sreda

20.30 (1,60) Barselona (16,00) Monako (2,65)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK Bajern MinhenEvroligaGordon Herbert

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan Mozzart Bet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara