Bogdan Bogdanović (AFP)
Bogdan Bogdanović (AFP)

Bogdanović u Atlantinom beznađu

Vreme čitanja: 9min | sre. 23.10.24. | 13:43

Počinje nova era Atlanta Hoksa i u njoj će Bogdan Bogdanović imati jako bitnu ulogu

Šta žele Atlanta Hoksi? Odgovor na to pitanje verovatno nemaju ni oni. Ne može tačno da se odredi u kom pravcu ide ova franšiza, koja 53 godine nije videla NBA finale i to od kada se iz Sent Luisa preselila u Atlantu. Teško da ima veliki broj ljudi koji pamti njihova finala iz 1957, 1958, 1960. i 1961. godine kada ih je predvodio sjajni Bob Petit, koji im je i doneo jedinu titulu 1958. godine, ali sebi nije zaradio nagradu za MVP-ja finala, pošto ona nije postojala do 1969. godine kada je prvu osvojio Džeri Vest kao gubitnički igrač Los Anđeles Lejkersa protiv Boston Seltiksa, nešto što se nije desilo više nikada u istoriji.

Nekadašnji Bafalo Bizoni, Tri-Siti Blekhoksi, Milvoki i Sent Luis Hoksi, dosta toga su promenili u poslednjih nekoliko sezona i sada se za sve pitaju generalni menadžer Lendri Filds i jedan od omiljenijih trenera u NBA ligi Kvin Snajder. Pokušali su njih dvojica da naprave čudnu kombinaciju sa Treom Jangom i Dežonteom Marejem kao dvojicom startnih plejmejkera odjednom i po eksperimentu, sada kada podvučemo crtu i kada je Dežonte trejdovan, realno nije uspelo to.

Izabrane vesti

Otišao je u Nju Orleans Pelikanse za dva pika prve runde, Dajsona Denijelsa, Ej Džej Lidla, Kodija Zelera i Lerija Nensa Džuniora. S obzirom da su dali tri pika prve runde i Danila Galinarija kada su ga doveli iz San Antonio Sparsa, niti su išta dobili, niti su išta izgubili.


Sada sledi nešto drugačije za Atlanta Hokse, samo je pitanje kako će izgledati ekipa i šta je cilj. Realno, na papiru imaju ekipu koja trenutno može da se bori i za nešto više od plej-ina. Tu je jedan superstar, dva veterana i mladi igrači. Neki od mladih igrača razvili su se prošle godine, a sada je tu i prvi pik sa ovogodišnjeg drafta Zakari Rizaše. Doduše, draft je bio veoma loš na oko i svi su govorili da je najlošiji svih vremena, što govore i imena koja su izabrana u samom vrhu, ali trebalo bi da pustimo da vreme kaže i da se mladi igrači dokažu u NBA ligi. Ako budu promašaji, nek budu, ali prvo da dobiju svoju priliku jer niko od njih još nije zaigrao u NBA ligi.

Pored trejdovanog Dežontea Mareja, ove sezone neće biti Sadika Beja koji se pridruži Vašington Vizardsima, Bruna Fernanda koji je dobio otkaz, Ej Džej Lidla koji je došao u trejdu i napustio Hokse kako bi potpisao za Sanse i nekada veliku košarkašku nadu Ej Džeja Grifina, koji je prvo otišao u Hjuston Roketsa, a zatim objavio da završava karijeru kako bi pronašao Isusa, tačnije kako bi se okrenuo veri i postao sveštenik.


Ostalu trojicu iz trejda za Mareja su zadržali i dodali su Dominika Barloua i Dejvida Rodija, a pored draftovanih Zakarija Rizašea i Nikole Đurišića, produžili su ugovor sa češkim plejmejkerom Vitom Krejčijem, koji je pronašao sebe u Hoksima i Atlanta je u njemu pronašla ono što im treba pošto je izostankom Treja Janga prošle sezone Krejči bio starter na 14 od 22 utakmice koliko je odigrao. Nisu hteli da produže Seta Landija, Vesa Metjuza i Dilana Vindlera, kao i Trenta Foresta, kojeg ste mogli da gledate u dresu Baskonije protiv Partizana u Vitoriji i Crvene zvezde u Beogradu u prva dva kola Evrolige.

Svaka priča oko Hoksa se vraća na Dežontea Mareja, koji je imao odličan učinak na oba kraja parketa, ali jednostavno to nije tako dobro funkcionisalo kada je Tre Jang igrao. Dok nije bilo Janga, koji je propustio 28 utakmica, ključeve ekipe dobio je Marej, što je lepo izgledalo u nekim trenucima. Međutim, on nije kao Jang u organizaciji napada. Jeste dobar u čitanju igre, ima veliki broj asistencija, ali napadačka moć Hoksa nije ista sa njim kao organizatorom i Jangom kao kreatorom + igračem koji može da ubacuje 25, 26 poena u proseku tokom cele sezone.


I zanimljivo je da na kraju deluje da će Atlanta Hoksi opet igrati sa dva plejmejkera, pošto je realno da uz Treja Janga startuje Vit Krejči. Čeh nije dobar šuter i nije dobar poenter, ali u organizaciji može ponekad da ga rastereti i najvažnije od svega je da igra odbranu za obojicu, kao što je to bio slučaj u Boston Seltiksima kada je Ejveri Bredli kao bek koji ne zahteva loptu igrao duplu odbranu za njega i Ajzeu Tomasa, koji je bio prva opcija i glavni poenter tada u slavnoj franšizi. Deluje da će Kvin Snajder tako nešto smisliti, pošto je teško videti da će na beku startovati Gerison Metjuz ili naš Bogdan Bogdanović.

Bogdan je izašao iz fantastičnog olimpijskog turnira i osvojio je bronzanu medalju sa Srbijom. Imao je 18,3 poena, četiri skoka i 3,8 asistencija po meču. Pogodio je 18 trojki iz 39 pokušaja, što je sjajnih 46,2%. To su tri trojke ravno po meču na 6,5 šuteva po FIBA pravilima, koliko je pogađao i prošle sezone u Atlanti, samo na 8,1 šut. Najavio je i Bogdanović na medijskom danu Atlante Hoksa da voli da igra za Srbiju više nego išta i da ga to čini boljim igračem. Generalno je poznat kao igrač koji posle turnira, bilo to evropsko, svetsko ili Olimpijske igre, uđe u vrhunsku sezonu, što je i dokazao posle Manile.

NBA i Mozzart časte: Dva dana besplatnog klađenja

Preuzeo je ulogu šestog čoveka još pre dve sezone, iako je prošle i startovao 33 utakmice kada nije bilo Janga, ali je veći deo mečeva igrao sa klupe i bio je u konkurenciji za nagradu za šestog čoveka godine, samo je konkurencija bila prejaka i bio je na kraju daleko iza Naza Rida i Malika Monka, dva glavna igrača sa klupe u ligi. Završio je na petom mestu, igrao je 30,4 minuta i beležio 16,9 poena u proseku po utakmici, najviše u celoj NBA karijeri.

Iako ima tek 32 godine i realno je na vrhuncu karijere baš sada Bogi, što je pokazao prošle sezone i na Olimpijskim igrama, ovde će imati ulogu veterana kao jedan od najstarijih i najiskusnijih igrača ekipe, makar ovih bitnijih. Tako ga vidi Kvin Snajder, što smo videli i prošle godine u plej-ofu i vidi ga kao šestog igrača, kao pokretača sa klupe jer kod njega Bogdanović igra i pleja i dvojku i trojku u raznim kombinacijama.

POGLEDAJTE SVE KVOTE ZA POTENCIJALNE OSVAJAČE NBA LIGE

Kao što je i sam rekao, Bogdanović je mnogo popravio odbranu, što smo takođe videli ovog leta u Parizu i sada ima novo oružje za ovu sezonu, pošto protiv njega neće biti lako na oba kraja parketa. Realno i bez zavlačenja je drugi najbolji igrač ove ekipe posle Treja Janga, koji ga je nedavno naveo kao Top 5 šutera trenutno u NBA ligi. Jang će se pitati za sve, Bogdan će biti pokretač sa klupe i sigurno će njih dvojica zajedno deliti parket i pokušati da vode klince do obećane zemlje. Tačnije do nekog solidnog uspeha, što mogu da naprave.


Imaju odlične Diandrea Hantera na trojci i Džejlena Džonsona na četvorci, koji su iskočili prošle sezone i iskoristili priliku da se probiju što u rotaciji, što da statistički napune svoj rezime. Pogotovo je Džonson odlično igrao u 52 utakmice kao starter sa jakih 16 poena u proseku, 8,7 skokova i 3,6 asistencija. Nije ništa posebno šuter za tri poena, ali ne sme mu se ni sklanjati, pošto šutira 35% na 3,6 šuteva u proseku, to jest pogađa 1,3 trojku. Veliki broj šuteva imao je u rukama Džonson prošle sezone, pošto ih je u proseku imao 12,5 na 33,7 minuta i na kraju je to bila dobra odluka Kvina Snajdera, pošto je dobio odličnog igrača za budućnost, koji pokriva pozicije niskog krila i krilnog centra.

Džonsona ćemo definitivno gledati na četvorci, s obzirom da je na trojci sjajni Diandre Hanter, koji je isto imao dobru sezonu. Od kada je ušao u NBA ligu pre pet sezona, ima sjajne brojke i uvek je oko 15 poena. Doduše, ništa pored toga ne doprinosi drugo, ali igra dobru odbranu i što je najvažnije za modernu košarku, popravio je šut za tri poena. Nije kao Džonson koji je u zavisnosti kako se probudi i kako ga ide, već pogađa nešto preko dve trojke po utakmici na 38,5%.

Po svemu sudeći, izgleda da će biti startna trojka, dok će prvi pik sa ovogodišnjeg drafta Zakari Rizaše morati da sačeka svoju priliku sa klupe. Teško će se Kvin Snajder odlučiti da stavi na klupu jednog od najpouzdanijih igrača Atlanta Hoksa od sezone 19/20 kako bi igrao momak iz Francuske, iako je bio prvi pik na draftu ove godine, što je bila neverovatna sreća Atlanta Hoksa.


Rizašo je dobar šuter, odlično čita igru i deluje da ima potencijal da bude vrhunski defanzivac. Malo se u krugovima NBA insajdera spominjalo da će zbog njega Diandre Hanter možda i na trejd blok i da će se na zimu gledati neki odličan defanzivac u zamenu za njega. Pitanje je da li će u tom pravcu ići Atlanta Hoksi, koji na poziciji visokih igrača imaju još Klinta Kapelu, Lerija Nensa Džuniora i najnižeg centra u ligi Onjeku Okongvua, uz Kodija Zelera kog verovatno nećemo gledati uopšte na parketu ili u nekim ekstremnim situacijama.

Poslednji prvi pikovi na NBA draftu, kao što su Viktor Vembanjama, Paolo Bankero i Kejd Kaningem su odmah uleteli u svoj tim kao prva ili druga opcija, dok će Rizašo morati da se zadovolji i samo ako bude starter. Posle Janga i Džonsona kao glavnih ruku u Hoksima, Bogdana Bogdanovića takođe, pitanje je koliko će imati prilike Rizašo da pokaže svoj ofanzivni potencijal. Realno bi trebalo da bude krilni igrač koji će prihvatiti 3&D ulogu. Igraće odbranu i čekati loptu u korneru ili na 45 stepeni kada Tre Jang bude organizovao napad ili Krejči ili Bogdanović, ko već bude sa loptom i organizator u tom trenutku.

Rizašo je u Burgu šutirao solidnih 38,7% na 3,7 šuteva i odigrao je solidno u predsezoni gde je imao 18 poena u proseku i dobar šut za tri. Verovatno će ga Atlanta graditi da bude šuter za tri poena sa visokim procentom i da ga ne opterećuje ni sa čim drugim u napadu. Što se tiče odbrane, on i Džejlen Džonson zajedno na krilnim pozicijama biće strah za protivniče ekipe samo na oko jer su obojica visoki, imaju širok raspon ruku i atletski su na elitnom nivou.

Sada sledi zaključak da Rizašo nema vremena u ovoj ekipi kao što su je imali Vembanjama, Bankero i Kaningem na primer jer jednostavno Atlanta Hoksi ne mogu u ribild, s obzirom da nemaju svoja tri pika u naredne tri godine. Pikove prve runde za 2025, 2026. i 2027. godinu trejdovali su za Dežontea Mareja i teško da će trejdovati Treja Janga ili bilo kog od dobrih igrača, osim možda Diandrea Hantera, kako bi bili što lošiji i krenuli od nule jer jednostavno to nema smisla. Ne mogu na draft, nemaju novca da nešto naprave i moraće sa ovim što imaju da igraju najbolje što mogu i da izvuku maksimum iz svega.


Ako se sve poklopi, da Tre Jang igra na Ol-star nivou i da Bogdanović opet bude jedan od najboljih sa klupe uz sezonu karijere, da Hanter i Džonson igraju još bolje nego prošle sezone i da Rizašo odmah postane bitan igrač u NBA ligi, može nešto i da bude od Hoksa, makar da izbegnu plej-in i uđu u plej-of bez muke. Međutim, to je veliko "ali". Trenutno im kladionice u Vegasu daju granicu od 36 pobeda i deveto mesto na Istoku. Videćemo đta će od toga ispasti.

Za kraj, što se tiče Nikole Đurišića, srpskog košarkaša koji je bio 43. pik na draftu ove godine, on će sezonu početi u razvojnom timu i kako stvari stoje, od njegovog igranja za Atlanta Hokse ove sezone nema ništa.

Biće Jastrebovi jedan od najzanimljivijih timova za pratiti u NBA ligi ove sezone.

NBA (noć sreda na četvrtak)

01.00: (2,60) Detroit (13,0) Indijana (1,60)

01.30: (1,75) Majami (12,5) Orlando (2,30)

01.30: (2,50) Filadelfija (13,0) Milvoki (1,65)

01.30: (3,35) Toronto (14,0) Klivlend (1,40)

01.30: (1,40) Atlanta (14,0) Bruklin (3,35)

02.00: (1,40) Nju Orleans (14,0) Čikago (3,35)

02.00: (1,40) Hjuston (14,0) Šarlot (3,35)

03.00: (2,50) Juta (13,0) Memfis (1,65)

04.00: (2,95) Portland (13,0) Golden Stejt (1,50)

04.00: (2,95) LA Klipers (13,0) Finiks (1,50)

*** Sve kvote su podložne promenama



tagovi

Bogdan BogdanovićAtlanta HoksTre JangDeandre HanterZakari Rizaše

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara