Aleksandar Stojković
Aleksandar Stojković

Veliki podvig sa malih terena: Nišlija dao 54 gola u prvenstvu!

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.06.23. | 08:42

Nesvakidašnje golgetersko ostvarenje iskusnog Aleksandra Stojkovića u pohodu Sinđelića na prvo mesto u Zoni Centar i plasman u Srpsku ligu Istok

Velike priče najčešće nastaju u malim ligama. Tako je vazda bilo u sportu, posebno u fudbalu.

Sad, jeste reč o velikom gradu, pa i klubu sa velikom tradicijom, ali ipak o tek četvrtom rangu takmičenja i jednom zaista nesvakidašnjem podatku. Najstariji niški fudbalski klub Sinđelić, pet godina stariji od svog komšije Radničkog koji je nedavno obeležio stogodišnjicu postojanja, osvojio je prvo mesto u Zoni Centar i vratio se u Srpsku ligu Istok posle dve godine odsustva.

Izabrane vesti

Ništa čudno, bio je izraziti favorit i prošle sezone – o tome nešto više kasnije, u redovima koji slede – ali način na koji je to učinio izaziva posebnu pažnju. Hajde to što je do trona stigao bez poraza – u 30 kola ostvario 28 pobeda i samo dva remija, od čega drugi u poslednjem kolu, ali uz čak 165 postignutih golova (gol-razlika +150), ili tačno 5,5 po utakmici.

A od tih 165, eto ga parametar za Riplija, čak 54 su delo jednog fudbalera – Aleksandra Stojkovića. On sam dao je više od dve trećine ekipa koje su minule sezone učestvovale u 12 zonskih liga ovog ranga takmičenja. Da li je baš rekord i u kojim prostornim i vremenskim okvirima, to je teško proveriv podatak, ali za sličan podvig, priznajemo, nismo čuli!

Zapravo je 55 golova, ali u Comet sistemu piše 54, jer je jedan moj gol tokom sezone pripisan saigraču. Naravno, potpuno nebitan detalj u kontekstu uspeha ekipe, pa i tog mog golgeterskog podviga, mada je klupski sekretar najavio da će pisati prigovor i tražiti da se to ispravi”, ističe u razgovoru za Mozzart Sport golgeter popularnih niških Orlića iz naselja Durlan.

Na putu do prvog mesta, beležio je Sinđelić pobede od 18:2, 12:2, tri puta od po 9:0... A Stojković?

Najviše sam dao u toj pobedi 12:2 u Malošištu – šest golova, na nekoliko sam postigao po četiri, ali najveći kuriozitet je da sam na svakoj utakmici u prolećnom delu prvenstva postigao najmanje po gol. Naravno, da ne bude zabune, koliko posledica mojih golgeterskih sposobnosti, ovaj učinak je, ipak, toliko i efekat superiornosti ekipe, koja nije imala pravu konkurenciju u ovoj ligi, u kojoj ima igrača sa iskustvom nastupa u saveznom rangu i koju je vrlo umešno sa klupe vodio Stevan Stefanović”, deli zasluge sa saigračima Stojković.

Pretpostavljamo da je nekome ko baš i nije upućen u dešavanja u nižim ligama na jugu Srbije palo na pamet da je možda reč o veštačkom pumpanju brojeva i podizanju cene, ali takve predrasude odmah odbacite, jer radi se o gotovo pa fudbalskom veteranu. Stojković će za dva meseca napuniti 36 godina.

Fudbaleri niškog Sinđelića (foto: Srđan Marinković)Fudbaleri niškog Sinđelića (foto: Srđan Marinković)

Ovaj rođeni Nišlija karijeru je započeo u Radničkom, u kome je, kao i u imenjaku iz Pirota, Radniku i Timoku, osetio iskiušenja prvoligaškog fudbala. U rangu niže promenio je gotovo dvocifren broj lokalnih klubova, a četiri sezone proveo je na Islandu.

Četiri puta ukupno, a tri puta uzastopno sam bio najbolji strelac Srpske lige Istok. U pirotskom Radničkom, Topličaninu - u onoj sezoni prekinutoj zbog korone, kao i u Budućnosti iz Popovca, gde sam postigao 37 golova za sezonu, za šta su mi takođe rekli da se ne pamti ta cifra u tom rangu takmičenja”-podvlači Stojković.

Podsetimo, niški Sinđelić je početkom prošle decenije dve sezone proveo u Prvoj ligi Srbije, jednu godinu čak igrao viši rang od komšijskog Radničkog, tada dogurao i do četvrtfinala Kupa Srbije. Veštačko proširenje Srpske lige Istok dovelo je pre dve godine do nužnosti njenog jednako veštačkog skraćivanja, pa se crta podvlačila ispod osmoplasiranog na tabeli, a Sinđelić je, iako deseti u ligi od 20 klubova, morao u niži rang.

Veliku borbu lane je vodio sa lokalnim rivalom Carom Konstantinom, pobedio na terenu, pa izgubio za zelenim stolom, ali će dva tima sada ponovo zameniti mesta – Bubanjci će u Zonu, a Sinđelić u Srpsku ligu, gde će biti jedini predstavnik Niša, naravno uz Budućnost iz Popovca, kolektiv koji se već dugi niz godina izdvaja po organizaciji, stabilnosti i infrastrukturi, a smatra se klubom sa šire teritorije grada.

Sa mnom u timu, to je gotovo izvesno. Dogovorili smo se, ostajem, imaćemo, verujem, ekipu za gornji deo tabele”, zaključio je Aca Stojković.


tagovi

Sinđelić NišAleksandar Stojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara