Fransisko Fidriševski, napadač Aukasa (©AFP)
Fransisko Fidriševski, napadač Aukasa (©AFP)

Uz kapital druge najveće banke Ekvadora Aukas napada prvi trofej u profesionalnom fudbalu

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.08.22. | 23:10

Lider Klausure u noći između subote i nedelje, od 03.00 časova po srednjoevropskom vremenu gostuje fenjerašu Makari

Aukas je u vreme pre nego što je fudbal u Ekvadoru postao profesionalan bio uspešan i popularan. Osvajao je turnire, većina navijača u Kitu je navijala za njega, ali u periodu posle Drugog svetskog rata sve se promenilo. Višedecenijska kriza, nesnađenost u nekoj modernoj organizaciji fudbalskih klubova i pre svega sama činjenica da nije konkurisao za trofeje gurnuo je Aukas blizu zaborava. Verovatno bi tu i ostao da se nije pre nekoliko godina dobio bogatog sponzora. Od tada je krenuo uspon Orijentalesa, koji 7. kolo ekvadorske Klausure i duel sa Makarom (nedelja, 03.00) dočekuju na liderskoj poziciji na tabeli.

Prestonički klub nema još uvek nijedan trofej u profesionalnom fudbalu. Poslednji pehar je osvojio još 1951. godine, Amatersku ligu. Primera je postala profesionalna 1957, a od tada Aukas nije više bio tim za velika dela.

Izabrane vesti

Doduše, nadimak Idol naroda mu je ostao do današnjih dana, iako je vremenom sve manje navijača počelo da dolazi na njegove utakmice. Popularizaciji Aukasa nije pomoglo ni angažovanje poznatih fudbalera, a igrali su za njega svojevremeno Rene Igita, Sebastijan Abreu, Nikolas Asensio, Arijel Gracijani, Agustin Delgado, Đovani Espinoza

Trofej bi mogao da promeni to, a preduslov za uspeh u moderno vreme je postao – novac. Prvi čovek kluba Deni Volker ga je obezbedio 2017. godine, kada se Aukas poslednji put vratio iz druge lige u Primeru. Pronašao je bogatog sponzora, Banko del Pasifiko, drugu najuspešniju banku u Ekvadoru. Stadion „Gonzalo Pozo Ripalda“ je poneo sponzorsko ime. Od tada je krenuo progresivni uspon.

03.00: (3,20) Makara (3,20) Aukas (2,20)

Osvojio je Aukas 2018. godine dva sedma mesta (u Aperturi i Klausuri), 2019. se plasirao u plej-of, gde je dogurao do polufinala, 2020. je bio 6. u Aperturi, a 2021. se vratio na osmo mesto u Klausuri.

Ove sezone je u Aperturi Aukas zauzeo peto mesto, imao je samo četiri poena manje od osvajača turnira Barselone iz Gvajakila. Ona je tako obezbedila mesto u finalu za titulu, igraće ga protiv osvajača Klausure. Aukas je ozbiljno rešen da to bude baš on.

Jedini je za sada koji u njoj nema poraz, a ako računamo i Aperturu, vezao je 11 mečeva bez poraza. Poslednji prvenstveni je doživeo još 25. aprila, od Emeleka sa 1:0. Poklopili su se odlični rezultati sa dolaskom Sesara Farijasa na klupu Orijentalesa. Bivši selektor Bolivije je preuzeo ekipu baš posle tog poraza, on se takođe bori za prvi trofej.

Sesar Farijas (©AFP)Sesar Farijas (©AFP)

Najbolji strelac Aukasa je i najefikasniji igrač ekvadorskog šampionata, Argentinac Fransisko Fidriševski. On je u Klausuri postigao dva gola, bio je junak pobeda nad Deportivom Kuenkom i Nueveom de Oktubreom, a ukupno je dao 12 golova ako računamo i Aperturu. Fidriševski je jedan od šestorice Argentinaca koji igraju za Aukas. Od stranaca tu su još defanzivac reprezentacije Haitija Rikardo Ade, odnosno golman iz Urugvaja Damijan Fraskarelji.

Bilo bi veliko iznenađenje ukoliko se Aukasov sjajni niz prekine baš noćas, jer Makara je najslabija ekipa u ligi. Za sada ona ima samo dva poena, pa joj pripada „fenjer“.

U Aperuri je Aukas bez problema savladao Makaru, doduše na svom terenu, sa 2:0. Prvi pogodak je postigao Fidriševski u 34. minutu, konačan rezultat je postavio Ronald Briones početkom drugog poluvremena. Makara je Klausuru završila na 13. poziciji, sa 13 bodova manje od Aukasa.

-------------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

-------------------------

EKVADOR 1 (KLAUSURA) – 7. KOLO

Subota

Gvalaseo – Tekniko 0:3 (0:2)

/Estupijan 5, Blanko 45, Palasios 75/

Orense – Barselona Gvajakil U TOKU

Nedelja

00.30: (1,25) LDU Kito (5,50) Kumbaja (10,0)

03.00: (3,20) Makara (3,20) Aukas (2,20)

20.00: (1,63) Delfin (3,60) Mušuk Runa (5,20)

22.30: (1,37) U. Katolika (4,50) Nueve de Oktubre (7,75)

Ponedeljak

01.00: (1,53) Emelek (3,80) Deportivo Kuenka (6,00)

02.00: (4,10) Gvajakil Siti (3,35) Independijente del Valje (1,85)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Aukas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara