Rafael Leao (©Reuters)
Rafael Leao (©Reuters)

Subota u Seriji A: Vlahović je noćna mora Lacija, Fonseka zavodi red, poslao Leaa na klupu

Vreme čitanja: 7min | sub. 19.10.24. | 13:29

Srpski reprezentativac dao šest golova nebeskoplavima na sedam utakmica. Portugalac na klupi Milana nema popusta za zemljaka pred duel sa Udinezeom na San Siru u osmom kolu Serije A

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa u Seriji A se igra u Torinu između Juventusa i Lacija, ali glavna vest dolazi iz Milana budući da je Paulo Fonseka odlučio da ostavi Rafu Leaa i Tamija Ejbrahama na klupi u večerašnjem duelu sa Udinezeom.

Izabrane vesti

Juventus dočekuje Lacio desetkovan. Van stroja su Bremer, Niko Gonzales, Kopmejners, Mekeni, Milik, dok je Konseisao suspendovan zbog crvenog kartona protiv Kaljarija, a Fađoli i Vea su roviti i zato će početi, najverovatnije, meč na klupi. Na drugoj strani Lacio može da odahne jer će Genduzi stisnuti zube i igrati večeras na Alijanc stadionu. Praktično, treneru gostujećeg tima Baroniju nedostaje samo Lacari.

U pomenutoj konstelaciji kormilaru Juvea Tijagu Moti nije ništa drugo ostalo nego da skine prašinu sa formacijske postavke 4-1-4-1 koju je često praktikovao u Bolonji. Ulogu defanzivnog pleja i spone između odbrane i veznog reda će obavljati Kefran Tiram. Istini za volju, Juve će lako moći da transformiše formaciju u 4-2-3-1 sa spuštanjem Lokatelija u veznu liniju i podizanjem Daglasa Luiza u ulogu ofanzivnog pleja.

MOZZART DAJE NAJVEĆU KVOTU NA SVETU NA POBEDU JUVENTUSA PROTIV LACIJA.

Juventus je jedini tim u Seriji A koji još uvek nije osetio gorčinu poraza u ovoj sezoni, međutim Bjankoneri su remizirali na poslednja tri prvenstvena meča na svom stadionu postigavši samo jedan gol, i to sa bele tačke (Vlahović protiv Kaljarija). Lacio na prva tri gostovanja nije zabeležio nijedan remi, dva poraza (Udineze i Fjorentina) i pobeda nad Torinom.

Rimski klub je samo jednom uspeo da pobedi Juventusa u Torinu u poslednje dve decenije, pre sedam godina, kada je bilo 2:1. U tom periodu Stara dama je uknjižila 15 pobeda uz četiri remija i pomenuti poraz.

Juventus rizikuje da obori svoj rekord nerešenih utakmica u jednoj godini u Seriji A. Do sada je torinski klub odigrao nerešeno 14 puta i samo je 1978. imao više remija 15 i 1956. kada je 17 utakmica završio s podelom bodova.

Marko Baroni je uspeo da promeni mentalitet igrača Lacija u prvih nekoliko meseci zajedničkog rada. U prethodnoj sezoni nebeskoplavi su bili među timovima koji su izgubili najviše bodova iz pozicije kada su došli u vođstvo, u ovoj sezoni Lacio je tim koji je uspeo da osvoji čak sedam bodova preokrenuvši rezultat.

Dušan Vlahović je noćna mora Lacija. Srpski reprezentativac je postigao šest golova rimskom klubu na sedam mečeva. Kuriozitet je da je dva postigao glavom dva levom i dva desnom nogom. Takođe, Dušan je samo Kaljariju dao više golova u Seriji A. Ipak, večeras će Vlahović imati teret više na plećima, od kada je došao u Kontinasu nijednom nije vezao četiri meča u kojima je zatresao protivnčku mrežu a u prethodna tri susreta protiv Đenove, Lajpciga i Kaljarija je redovno postizao golove.

Đanluka Zambrota se pridružio dugačkom spisku bivših fudbalera i trenera koji su prognozirali da će Vlahović biti apsolutni protagonista ovog Juventusa i da će završiti sezonu sa 30 i više golova na svom računu.

Nuno Taveres nije golgeter kao Vlahović, ali je drugi najbolji asistmen u pet najjačih liga Evrope. Bek Lacija je na pet mečeva u dresu novog tima spakovao pet golova. Samo je Bukajo Saka bolji od njega sa sedam asistencija.

Kuriozitet je da su Tijago Mota i Marko Baroni igrali sa dvojicom najboljih argentinskih, a za neke i planetarnih fudbalera sveta. Kormilar Juvea je prošao deo svog igračkog puta sa Leom Mesijem u Barseloni, a šef struke Lacija sa Maradonom u Napoliju. To je ujedno i indikator generacijske razlike između dvojice trenera i različitog pristupa igri.

MILAN – UDINEZE (18.00)

U Milanu se priča samo o tome: Rafa Leao će biti na klupi protiv Udinezea. U Milanelu su precizirali da se ne radi o kazni za portugalaskog asa zbog izjava tokom boravka u nacionalnoj selekciji. Paulo Fonseka uz podršku kluba želi da pošalje jasan signal Leau da nije nedodirljiv i da mora da promeni svoje ponašenje i pojača zalaganje ako želi da bude starter.

Inače, ovo nije prvi put da Laeo završi na klupi u ovom prvenstvu. Već se dogodilo protiv Lacija, utakmica koja je ostala upamćena i po odluci Leaa i Tea Ernandeza da ignorišu Fonseku tokom tzv. cooling break.

Pored Leaa na klupi će se naći i Tami Ejbraham koji nije poštovao decidiranu naredbu Fonseka da je izvođač penala Kristijan Pulišić. Inače, Amerikanac će večeras igrati u ulozi ofanzivnog pleja iza leđa Alvara Morate, mada postoji mogućnost i da Loftus-Čik zaigra od prvog minuta i u tom slučaju bi na klupi zavšrio Čukvueze, a Pulišić bi delovao sa desnog boka. Umesto Leaa, na levom boku, igraće Okafor.

Naš Strahinja Pavlović, uprkos najavama da bi mogao da počne meč protiv Udinezaa, i dalje je pod znakom pitanja. Naime, generalno u Milanu vlada velika nedoumica koga će Fonseka poslati na teren jer su sva četvorica centralnih defanzivaca u igri za dva mesta: Gabija, Tomori, Pavlović i Tčau.

Fonseka se nalazi u velikim problemima. Njegov startu na klupi Milana je apsolutno razočaravajući uprkos pobedi u derbiju nad Interom. Čak je i Marko Đampaolo imao bolji početak od njega na klupi Milana ako uzmemo prosek osvojenih bodova na prvih devet utakmica u Seriji A i Ligi šampiona. Đampaola je takav start koštao otkaza i na njegovo mesto je došao Stefano Pioli. Fonseku klupa, zasada, nije u opasnosti, ali ako ne napravi rezultate do novembarske pauze čeka ga ista sudbina.

------------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Udineze je doputovao u Milano bez Tovena i Kristensena, dok će Aleksis Sančez biti na raspolaganju tek početkom novembra. Milan je veoma oslabljen izostankom Tea Ernandeza (crveni karton protiv Fjorentine) dok su Kalabrija, Benaser i Florenci povređeni.

U poslednjih sedam dvoboja Milan i Udineze se nalaze u perfektnoj ravnoteži: dve pobede za svakoga i tri remija. Kuriozitet je da je Milan pobedio poslednji meč u Udinama, a Udineze poslednji duel na San Siru. Ovde treba naglasiti da Friulanci nisu nikada vezali dve pobede na Meaci protiv Milana.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Emerson Rojal, Gabija (Tčau), Tomori (Pavlović), Teračano – Fofana, Rejnders – Čukvueze (Loftus-Čik), Pulišić, Okafor – Morata

UDINEZE 3-5-2 : Okoje – Kabasele, Bijol, Đaneti – Ehizibue, Lovrić, Karlstrom, Ekelenkamp, Zemura – Brener, Luka

ĐENOVA – BOLONJA (15.00)

Đenova i Bolonja su u prethodnoj sezoni bili najprijatnija iznenađenja, ali u ovom šampionatu plaćaju visoku cenu prodaje ključnih igrača. Liguri su ostali bez Pepa Martineza, Retegija i Gudmundsona, Emilijani, Kalafjorija i Zirkzea.

Đilardinovi momci su dobro počeli sezonu, otkinuli su bod šampionu Interu na premijeri, ali su u poslednjih pet kola osvojili samo jedan bod. Bolonja ima tri boda više, ali je daleko od proseka koji je držala u prethodnom prvenstvu kada je obezbedila povratak na glavnu evropsku pozornicu posle 60 godina.

Statistika iz poslednjih godina je na strani domaćina. Đenova je izgubila samo jedan meč u prethodnih deset okršaja sa Bolonjom uz pet pobeda i četiri remija. Jedini poraz od 2020. godine je doživela na Marasiju i to nije dobar predznak. Najveći problem Đenove je odbrana. Primili su 15 golova u prvih sedam kola i posebno zabrinjavajuća okolnost je da su od pomenutih 15 pogodaka 12 primili u drugom poluvremenu.

Za kladioce je važan podatak da su Bolonja i Đenova dva tima koja su procentualno postigli najviše golova u Seriji A u poslednjih 15 minuta. Gosti su tri od pet golova dali u završnici meča a Đenova tri od sedam.

Bolonja će biti desetkovana ovog popodneva na Ferarisu budući da Italijano ne može da računa na čak sedmoricu fudbalera zbog povreda: Erlić, Ferguson, Ebišer, El Azuzi, Endoje, Iling- Junior, Kambijagi. Ni Đenova neće biti u mnogo boljoj poziciji jer će Đilardinu nedostajati Bani, De Vinter, Golini, Ekuban, Malinovski, Mesijas i Vitinja. Za Alberta Đilardina, uprkos javnoj podršci klupskih čelnika, današnji duel je presudan za dalji nastavak rada u ligurijskoj prestonici.

ĐENOVA 3-5-2: Leali – Maturo, Voljako, Vaskez – Zanoli, Torsbi, Bohinen, Mireti, Martin – Pinamonti, Ankeje

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski – Holm, Kazale, Beukema, Likojanis – Moro, Frojler – Orsolini, Fabijan, Karlson – Kastro

SERIJA A – 8. KOLO

Subota

15.00: (3,70) Đenova (3,30) Bolonja (2,10)

15.00: (1,88) Komo (3,50) Parma (4,20)

18.00: (1,45) Milan (4,80) Udineze (8,00)

20.45: (2.25) Juventus (3,25) Lacio (3,60)

Nedelja

12.30: (6,00) Empoli (3,80) Napoli (1,67)

15.00: (3,20) Leče (3,40) Fjorentina (2,40)

15.00: (6,00) Venecija (4,00) Atalanta (1,65)

18.00: (2,80) Kaljari (3,05) Torino (2,70)

20.45: (4,40) Roma (3,50) Inter (1,85)

Ponedeljak

20.45: (2,35) Verona (3,20) Monca (3,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AMilanJuventusDušan VlahovićRafael LeaoPaulo Fonseka

Obaveštavaj me

Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara