"Prvi čovek FIFA Infantino i gen. sekretar Samura u Manami"
"Prvi čovek FIFA Infantino i gen. sekretar Samura u Manami"

Smenjena cela Etička komisija FIFA!

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.05.17. | 12:42

Na kongresu svetske kuće fudbala u Bahreinu "dan dugih noževa". Da li je borba protiv korupcije gotova?

Prvi čovek FIFA Infantino i gen. sekretar Samura u ManamiRedovni kongres Fifa u Bahreinu danas je počeo sa pravom bombom pošto je smenjena vrhuška Etičke komisije. Bez posla u jednom dahu su ostali glavni istražitelj Kornel Borbeli i sada već bivši glavni sudija tog tela Hans Joakim Ekert. Za mesto novog glavnog istražitelja predložena je Kolumbijka Marija Klaudija Rohas, a za glavnog sudiju Grk Vasilijos Skuris, nekadašnji predsednik Evropskog suda pravde. O njima, kao i o ostalim članovima Komiteta glasaće se u četvrtak, poslednjeg radnog dana kongresa.

Hans Joakim Ekert, doskorašnji glavni sudija Etičke komisijeKao i svaka smena visokopozicioniran kadrova, tako ni ova nije prošla bez problema. Borbeli i Ekert su šokirano ovom odlukom odmah sazvali konferenciju za medije na kojoj su izneli niz optužbi na račun vrha Fife.

Izabrane vesti

"Ovo je veliki udarac na borbu protv korupcije u ovoj ustanovi", tvrdi Borbeli. "Istraživali smo stotine slučaja, dok je nekoliko stotina čekalo procesuiranje. Radili smo na velikom broju slučajeva i jasno je da naša smena nije imala razloge da se dogodi, već da je to politička odluka"

Etička komisija Fife je bila glavni malj tokom celog procesa ocrnjivanja, a potom i smene bivšeg prvog čoveka Sepa Blatera i generalnog sekretara Žeroma Valkea. Balterov naslednik, Đani Infantino je takođe bio pod sumnjm, ali je oslobođen istih avgusta prošle godine.

Šta se tačno dešava iza kulisa kongresa, nije sasvim jasno, ali deluje da je "čišćenje Fife" završeno, to jest da su otišli oni koji su najviše smetali velikim sponzorima, uglavnom američkim firmama koje žele u potpunosti da preuzmu upravljanjem Međunarodnom fudbalskom federacijom. Američki sudovi su počeli 2015. da dižu optužnice protiv nekoliko desetina uposlenika Fife zbog korupcije, a većina njih, uglavnom iz Latinske Amerike je i osuđeno.

(foto: Action Images)


tagovi

Đani InfantinoFIFAkorupcijaSep BlaterŽerom Valke

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara