Grčki navijač (©Reuters)
Grčki navijač (©Reuters)

Sezonu počeli sa kik-bokserima i košarkašima u timu, doveli 29 fudbalera odjednom, a sada ih zovu turistima

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.03.22. | 08:51

Kavalu, u čijim redovima su petorica Srba, čekaju dani odluke u borbi da sačuva drugoligaški status

Grčka je poznata kao jedna od najlepših turističkih destinacija u Evropi. Njena predivna obala privlačna je mnogima i veliki je broj turista koji je posećuju, međutim, problem je ako ste zaposleni u Grčkoj kao fudbaler, a svoje obaveze na terenu zapostavite zbog uživanja na plaži.

Predsednik Kavale, Aleks Haditagi, tvrdi da su upravo to uradila 23 od 29 fudbalera koje je angažovao u svoj tim prošlog januara tokom zimskog prelaznog roka.

Izabrane vesti

Osim što je rekao da se dobro zna koja šestorica ne spadaju u tu grupu, nije imenovao, ali mora se pomenuti da su u drugoligaša sa severa Grčke (odakle kreće trajekt za poznato ostrvo Tasos), zimus stigla petorica Srba: Lazar Stakić (20 godina, Teleoptik), Stefan Jaraković (22, Voždovac), Dragan Nedeljković (21, bez kluba, pre toga Radnički Niš), Bogdan Stamenković (24, Radnik) i Miloš Spasić (24, bez kluba, pre toga Admira Vaker). Pre njih, u decembru prošle godine, za trenera je postavljen 42-godišnji Aleksander Nuri koji je u sezoni 2016/2017. doveo Verder od borbe za opstanak do svega tri boda od plasmana na međunarodnu scenu. Kasnije je vodio Ingloštat, pa bio asistent Jirgenu Klinsmanu u Herti, a u Grčku je došao iz Amerike, gde je radio u stručnom štabu selektora Grega Berhaltera.

Ne deluje da će u Kavali napraviti čudo i sačuvati nekadašnjeg trostrukog polufinalistu grčkog kupa (poslednji put 2010) od ispadanja u treći rang, ali ne treba ga kriviti s obzirom na to šta je zatekao... Zbog finansijskih problema klub je prošlog leta imao zabranu dovođenja igrača, pa je Kavala uprkos promociji iz treće lige u sezonu drugoligaškog karavana ušla sa samo 16 igrača, od kojih su tek trojica bili fudbaleri, a ostali košarkaši i kik-bokseri. Pošto većina njih nije imala potrebne registracije, objašnjava nam kolega iz Grčke Hristos Konstantinidis, veliki broj utakmica na startu sezone Kavala je igrala sa desetoricom od početka i, očekivano, ubedljivo gubila. Gol-razlika u prvih sedam mečeva bila je nula datih i 45 primljenih golova.

Kada im je zabrana konačno ukinuta u decembru, Haditagi je počeo da dovodi sa svih strana. Među igračima koji su došli bio je i brazilski napadač Kaiubi s iskustvom iz Nemačke, u kojoj je primera radi sakupio preko 100 nastupa za Augzburg. Nisu, izgleda, svi došli radi fudbala...

"Bliži se tri meseca kako smo zajedno i pred nama je još 10 utakmica do kraja sezone, pa mislim da je vreme za iskrenu i otvorenu diskusiju o tome gde smo danas i šta nam je potrebno u narednih 12 dana. Kako smo poslednji na tabeli i preti nam ispadanje u treću ligu, mislim da niko ne može da bude zadovoljan. Ali, kako smo dospeli ovde? Znam da smo imali težak početak i sedam uzastopnih poraza, ali naš problem je mnogo veći od toga. Mislim da je problem u ekipi koju trenutno imamo na okupu. Doveli smo 29 fudbalera, a samo šestorica su pokazala da zaslužuju da nose dres Kavale. Imamo samo šest igrača na koje možemo da računamo u svakoj utakmici. Siguran sam da znate na koga se to odnosi", naveo je Haditagi u uvodu svog obraćanja koje su preneli grčki mediji.

Potom je osuo paljbu po ostalima...

"Činjenica je da su ostala 23 igrača postali turisti u našem gradu i našem klubu. Ne pokazuju borbeni duh, ponos, niti želju za pobedom. Veoma sam razočaran njima. Imamo navijače među najboljima u Grčkoj. Gleda vas po tri-četiri hiljade ljudi, ali svaki put sa stadiona odlaze frustrirani i iziritirani. Nijedan drugi tim u Superligi 2 nema takvu podršku kao vi. Igrate za klub sa istorijom, za koji su igrale stotine dobrih i strastvenih fudbalera koji su ginuli za ovaj prelepi dres, ali vi se igrate sa skoro 60 godina istorije. Pred name su tri utakmice u sledećih 12 dana i ako ih ne pobedimo, ispašćemo iz lige. Zapitajte se šta ćete onda. Kako mislite da odete u bilo koji prvoligaški rang u Evropi ako niste sposobni da igrate u grčkoj drugoj ligi. Ovo je moj poslednji poziv da se probudite. Zapitajte se kakva će vam biti budućnost, sve je u vašim rukama", poručio je predsednik Kavale svojim fudbalerima.

Hoće li ga poslušati, videćemo u nedelju, kada Kavala igra u Volosu protiv direktnog konkurenta za opstanak, Olimpijakosa (kluba koji se 2011. sastao sa Radom u kvalifikacijama za UEFA kup).

Kavala je sa 16 bodova na pet manje od prvog iznad zone ispadanja, Panseraikosa, a do kraja Superliga 2 ostalo je još devet kola.

GRČKA 2 – ZAOSTALI MEČEVI 21. KOLA

Sreda

14.00: (1,80) Apolon Panto (3,30) Olimpijakos Volos (4,50)

14.00: (1,55) Levadijakos (3,60) Kalitea (6,25)

Četvrtak

14.00: (2,05) PAOK 2 (3,05) Plerikos (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

GrčkaGrčka 2Kavala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara