Golčina Darija Esuga
Golčina Darija Esuga

Sedorfov duh ušao u Sportingov biser za praćku sa 40 metara, Francuska dobila reviju golčina za finale (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.05.22. | 19:02

Heroj Francuza je Lisandru Olmeta, sin nekadašnjeg golmana Paskala, pošto je odbranio jedanaesterac u šestoj seriji. U finalu se čekaju Orlići

Prvi finalista kadetskog Evropskog prvenstva u fudbalu je - Francuska! Momci uzrasta do 17 godina pobedili su vršnjake iz Portugalije u pravom trileru završenom kroz penal seriju gde je je konačni rezultat glasio 6:5, dok je posle 90 minuta na semaforu stajalo 2:2 (2:2).

Može slobodno da se konstatuje da je konačni rezultat postavljen je već u nadoknadi prvog poluvremena, kada je štoper Portugalije Žoao Muniz zatresao sopstvenu mrežu za novo izjednačenje. U narednih 45 minuta kao da su igrači dva tima bili suviše oprezni i viđena je samo jedna konkretna šansa do penal ruleta, ali sve to je pokrilo spektakularno prvo poluvreme. Spektakularno u svakom pogledu!

Izabrane vesti

Pre svega zbog činjenice da su pala četiri gola, a onda i kakva su dva projektila viđena u tom delu utakmice. Naime, već u 8. minutu utakmice Voren Zair Emeri poslao je neodbranjiv udarac sa gotovo 25 metara nakon što je Sael Kumbedi oduzeo loptu nesmotrenom Ivani Limi. Zair Emeri je povukao loptu napred, a onda lansirao bombu koja je prošla tik uz desnu stativu.

Zastao je dah zbog golčine golobradog veziste PSŽ, ali ono što je uradio 17-godišnji Dario Esugo završiće na televizijskim špicama i vrteće se internetom dugo. Ukratko, razapeo je praćku sa bezmalo 40 metara koja bi komotno mogla da uđe u konkurenciju za pogodak godine! Igrao se tek 20. minut, a Portugalija je ovim pogotkom uzela vođstvo rezultatom 2:1.

Nešto stariji fudbalski fanatici pamte da je nešto slično napravio vrsni Klarens Sedorf u dresu madridskog Reala tokom gradskog derbija sa Atletikom 1997. godine. Oba gola jednako su spektakularna!

Radost portugalskih fudbalera nije dugo trajala. Naime, u drugom minutu nadoknade prvog poluvremena Žoao Muniz prevario je svog čuvara mreže posle varke Mamadua Sara posle kornera sa desne strane. Kroz ceo drugi deo utakmice jedinu priliku vrednu pomena imao je Zair Emeri posle tačno sat vremena igre. Našao se izdanak pariskog kluba u situaciji jedan na jedan sa golmanom Portugalije, pokušao je da reaguje iskusno i puca uz levu stativu, ali se Diogo Fernandes bacio kao mačka i odbranio mu šut.

To je bilo sve do jedanaesteraca u kojem je Francuska šutirala bez greške. Golove su postizali Gugen, Dijalo, Kabamba, Bijar, Tel i Bišiabu, dok su na drugoj strani sigurni bili Gonsalves, Muniz, Rodriges, Esugo i Đalo, dok je Mendonsin udarac u šestoj seriji zaustavio golman Lisandru Olmeta. Za one kojima je ovo prezime poznato, Lisandru je sin čuvenog golmana Paskala Olmete, koga navijači Crvene zvezde poznaju po tome što je branio u čuvenom finalu Kupa šampiona 1991. godine kada je Darko Pančev postigao gol sa bele tačke takođe u penal seriji za evropsku krunu!

U finalu se sada čekaju naši Orlići koji od 20 časova igraju protiv Holandije, čije su poslednje dve generacije - 2018. i 2019, pošto se 2020. i 2021. nije igralo zbog korone - osvojile kadetsko Evropsko prvenstvo.



tagovi

Evropsko prvenstvo U17

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara