Ralf Rangnik (AFP)
Ralf Rangnik (AFP)

Rangnik nije znao za smenu Marka Nikolića i prvi put je progovorio od dolaska u Rusiju

Vreme čitanja: 6min | uto. 19.10.21. | 19:08

Lokomotivino rukovodstvo izašlo u javnost i objasnilo promenu strategije

Nemačkom stručnjaku Ralfu Rangniku pripadaju ponajveće zasluge za uspeh Red Bulove fudbalske imperije u prethodnih desetak godina. Počevši od uspona Salacburga, preko Lajpciga do gomile filijala poput brazilskog Bragantina, američkog Njujorka ili austrijskog Liferinga u kojima se stvaraju mladi igrači. Rangnik je pre toga slične temelje postavio i u Hofenhajmu, a od letos ima sličan zadatak u Lokomotivi iz Moskve.

Dolazak poznatog Nemca u Rusiju je bio iznenađenje za mnoge i naznaka da će Lokomotiva krenuti drugačijim fudbalskim putem od konkurencije u Rusiji. Rangnik je u Lokomotivi letos postao menadžer za sport i razvoj, a u paketu sa njim je došao i njegov zemljak, izvršni direktor Tomas Corn. Njih dvojica su dobili velike ingerencije u klubu čiji vlasnik su Železnice Rusije. Letos su odradili prelazni rok u kojem su potrošili oko 30.000.000 evra i doveli nekolicinu igrača čija imena ne znače mnogo u svetu fudbala. Posle igrača je na red došla promena trenera pa je srpskog stručnjaka Marka Nikolića nedavno zamenio nemački strateg Markus Gizdol.

Izabrane vesti

Potezi Rangnika i Corna nisu našili na simpatije ruske javnosti, a danas su se Nemci i rukovodstvo kluba prvi put oglasili u javnosti otkako je letos započeta saradnja. Iako su ruski mediji i javnost uvereni da je Rangnik od početka želeo da smeni Nikolića i da je samo čekao pogodan momenat, klupsko rukovodstvo je danas iznelo u javnost drugačiju priču. 

„Istina je smo mi obavestili Ralfa Rangnika o odluci da smenimo Marka Nikolića. Svi dobro znamo razloge niegove smene, ali neka to ostane između nas. Rastali smo se na dobar način“, rekao je danas predsednik Lokomotivinog borda direktora Aleksandar Plutnik.

Na pitanje novinara zašto su dozvolili sebi da smene trenera sa kojim su nekoliko meseci ranije produžili ugovor i kojem sada moraju da isplate 3.000.000 evra obeštećenja, odgovorio je generalni direktor Vladimir Leončenko.

„Obeštećenje? To je normalna praksa u fudbalu. Prošlog leta smo potpisali novi ugovor i nijedan trener ne pristaje na novi ugovor bez klauzule o obeštećenju. Na kraju smo došli do sporazumnog raskida. Zahvalni smo Nikoliću ali ne mogu da otkrijem visinu odštete koju će dobiti“.

Potom je reč uzeo Rangnik...

„Kontakti sa Lokomotivom su počeli krajem februara i od mene i mojih saradnika je zatraženo da dostavimo analizu o razvoju kluba koju smo završili do aprila. U julu smo postigli dogovor. Moj zadatak je da razvijam klub u skladu sa strategijom koju smo napravili. Baviću se transferima i podizanjem vrednosti igračkog kadra. Na primer, moj zadatak je kupovina mladih igrača“, rekao je Rangnik.

Nemac kaže da došao da unapredi klub.

„Prvo što mi je upalo u oči je da Lokomotiva kao klub nema skauting službu?! Jednostavno nisam mogao da verujem kada sam to video. Tomas Corn je to promenio i osnovao odeljak za skauting. Do sada se klub samo oslanjao na usluge savetnika i agenata. Zajedno sa Cornom i Merkelom sam napravio skauting službu i našli smo šestoricu igrača: Maradišvilija, Tikinzjana i još četvoricu stranaca. Jako je važno da nalazimo mlade igrače koji će doprineti rastu vrednosti celog kluba. Tako sam radio i u Hofenhajmu i u drugim klubovima. Danas je teško nagovoriti igrača da dođe u Rusiju jer ova zemlja ne pripada fudbalskoj top klasi. Prvo moramo da ubeđujemo igrače kada pričamo sa njima“.

Objasnio je i izbor Markusa Gizdola za novog trenera.

„Kada je rukovodstvo rešilo da smeni trenera, morali smo u roku od sedam dana da nađemo novog sa iskustvom i koji ume da radi sa mladim igračima. Nismo baš imali listu od 15 imena već samo nekoliko opcija. Poznajem Markusa još od 2007. godine, radili smo zajedno u Šalkeu i Hofenhajmu i tri dana posle Nikolićevog odlaska smo se dogovorili da dođe u Lokomotivu“.

Ne krije Rangnik da će Lokomotivina strategija biti oslanjanje na mlade igrače koje će kasnije prodavati.

„Ranije je prosečna starost Lokomotivinog tima bila znatno veća nego danas. Sa Markusom i ostalima ćemo probati da primenimo novu strategiju koja se jako malo koristila u Rusiji. Nismo doveli nikoga starijeg od 25 godina. Očigledno je da je jezgro tima oformio Nikolić. Mi ćemo moći da ocenimo igrače koje smo doveli tek kada prođe izvesno vreme. Beka Beka i ostali mladi igrači će biti od velike koristi“.

Ruske novinare je zanimalo da li Lokomotiva koristi konsalting usluge agencije koja je u Rangnikovom vlasništvu i kako se ona zove.

„To nije nikakva tajna. Radim po svom sistemu i Lokomotiva je jedini klub sa kojim sarađujem. Neka ime agencije ostane u tajnosti jer nije od suštinskog značaja da znate ime. Radim isto ono što sam radio u prethodnim klubovima minulih 15 godina. Nudimo usluge kao i ostale konsalting agencije. Pored igrača, razvijamo trenere i direktore. U prethodnih osam godina, Red Bulov fudbalski sistem je prodao veliki broj igrača. Zaradili su više novca nego svi ruski klubovi zajedno. Zašto? Zato što stalno igraju u Ligi šampiona i pokazuju se na najvećoj sceni. Želimo da to donesemo i u Rusiju. Pričali smo sa trenerima poput Tedeska i Nikolića i očigledno je da se ruski talenti ovde jako teško probijaju. Ako želite da imate skup tim, morate da ulažete u mlade fudbalere“.

On se nada da će Lokomotivi preneti pelcer iz Red Bula.

„Salcburg i Lajpcig su samo dva primera u gomili. Doveli smo šestoricu igrača koji bi teško pristali da igraju u Lokomotivi da nismo lično mi pregovarali sa njima. Išao sam u Pariz po Beka Beku i na početku mu nije padalo na pamet da iz Francuske dođe u Rusiju. U Salcburgu mi je bilo lakše jer su svi znali kakav nam je sistem. Koja je poenta dovođenja iskusnih i zvučnih imena u Rusiju? Ne vidim neku veliku korist... Novac, mali porezi i lepi gradovi neće privući mlade igrače iz Evrope u Rusiju. Zaista mi je neshvatljivo da je Rusija u fudbalu iza Grčke, Austrije, Portugalije ili Holandije... Rusija može biti šesta zemlja evropskog fudbala ako promeni strategiju razvoja igrača. Želimo da napravimo brz i moderan Sapsan (ruski brzi vozovi op.a.) od parne lokomotive. Za tako nešto je potreban naporan rad“.

Rukovodstvo kluba je objasnilo zašto je bila neophodna promena strategije u funkcionisanju kluba.

„Železnice Rusije neće napustiti Lokomotivu. Podrška kompanije će uvek biti jaka, ali klub mora jačati kao biznis partner. Strategija je da se ostvaruju dobri sportski rezultati i osvajaju trofeji na domaćoj sceni, da igramo evropska takmičenja i dođemo do nokaut faze, da nam raste broj navijača i da nam rastu prihodi. U tom pravcu idemo i do kraja godine će se videti prvi rezultati. Klub mora da nauči kako da bude finansijski aktivniji. Trenutno na svaku rublju zarade ide 2,1 rublja troškova. Moramo da radimo na tome. Cela nova strategija je urađena uz ozbiljne analize. Svi znamo koliko je sada teška konkurencija da se uđe u Ligu šampiona. Negativan transfer bilans nije samo problem Lokomotive već i ostalih klubova“, rekao je Plutnik.

Cilj Lokomotive je da igra osminu finala Lige šampiona.

Klubovi koji redovno igraju u nokaut fazi evrokupova imaju vrednost od preko 250.000.000 evra. Lokomotiva je sada na nekom nivou od oko 100.000.000 evra. Da bi neki klub van „Liga petice“ došao do te tačke, potreban mu je budžet od 120.000.000 do 150.000.000 evra. Sve je to deo strategije kojom je Lokomotiva krenula. Nadamo se da ćemo duplirati vrednost igračkog kadra. Ako vrednost ekipe ne bude rasla, onda se ne možemo nadati nokaut fazi u Evropi. Istorija i brojne analize su to potvrdili“, rekao je predsednik Lokomotivinog borda direktora.

Generalni direktor Leončenko kaže da su neki potezi već povučeni.

„Počeli smo sa novim finansijskim planom za naredne tri godine. Osoblje u klubu smo redukovali za 50 odsto i sada neke usluge plaćamo spoljnim saradnicima. Promenili smo politiku plata. Ruske Železnice ostaju naš generalni partner jer klub ne bi preživeo bez njih. Ali moramo da sami generišemo veće prihode“.


tagovi

Ralf RangnikMarko Nikolić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara