"Rajko Mitić" to nije video još od Rajka Mitića!

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 09:05

Najbrža petarda u istoriji Crvene zvezde

Crvena zvezda je za dvadesetak minuta polufinala Kupa Srbije protiv Novog Pazara rešila pitanje plasmana u meč za trofej. Za samo 23 minuta igre, crveno-bela oluja je oduvala nesrećne Pazarce sa travnjaka i - 5:0!

Imala je Crvena zvezda kroz istoriju i ubedljivije pobede od jučerašnje osmice. I ubedljivija poluvremena od onog prvog juče. Ali Marakana ne pamti da je nekome u prvih 23 minuta utakmice natrpano pet komada u mrežu kao juče očajnom Novom Pazaru.

Izabrane vesti

U evropskim mečevima je najubedljivije poluvreme Crvene zvezde viđeno u prvom kolu Kupa evropskih šampiona 1957. godine kada je Didelanž iz Luksemburga pregažen sa ukupnih 9:1, a do 30. minuta je bilo 5:0. Bora Kostić je dao tri gola za pola sata. Linfild iz Severne Irske je 1969. pregažen sa 8:0, Karasi je tada dao tri gola, Klenkovski i Lazarević po jedan u prvom poluvremenu. Dala je Zvezda i Hibernijansu sa Malte pet golova za poluvreme u KEŠ-u 1981. godine (8:1 kraj) ali je Pižonu, Saviću, Šestiću i kompaniji za petardu bilo potrebno 43 minuta igre.

U prvenstvenim mečevima je Zvezda u nekoliko navrata postizala po devet golova. Prvi put 1958. godine protiv Vardara (9:1) a tada je Rajko Mitić peti gol Zvezde postigao u 28. minutu. Do tada su mrežu Makedonaca pogađali Tasić (dva puta), Toplak i Kostić. I to je do juče bilo najbrže postignutih pet golova u Zvezdinoj istoriji.

U oktobru 1980. godine je Zvezda deklasirala Slobodu iz Tuzle sa 9:1, četiri gola je dala za 18 minuta (Borovnica tri za 13!), ali se na peti čekalo do 42. minuta. Opet je strelac bio Borovnica koji je na kraju dao pet. Sa 9:1 je savladan i kruševački Napredak 2001. godine, ali je Zvezda "samo" četiri od devet golova dala u prvom poluvremenu. Zvezda je u prvenstvu 1995. savladala Rad 8:1, a dve godine kasnije Čukarički istim rezultatom. Međutim u oba slučaja do petog gola nije došla u prvom poluvremenu. Jesenas je pobedila Kolubaru 7:1 u gostima, čak šest golova je dala u prvom poluvremenu, ali je peti pao u 36. minutu. Dakle, ni tada petarda nije bila brža nego ova juče.

U nacionalnom kupu je Zvezda imala najubedljivije pobede i tu je došla i i jedina u klupskoj istoriji sa 10 postignutih golova. Zvezda je protiv Mladosti iz Podgorice 1998. godine slavila sa 10:1 u šesnaestini finala. Drulić je dao četiri, Gojković tri, Aćimović dva, a Bunjevčević jedan gol. Ali za pet golova je Zvezdi tada bilo potrebno 35 minuta igre. Crvena zvezda je u Kupu Jugoslavije 1954. godine pobedila Velež 9:0 ali su samo dva gola pala u prvom poluvremenu. Godinu dana kasnije je u kupu opet dala devet golova. Radničkom u Kragujevcu (9:1). Za pet golova joj je bilo potrebno 40 minuta. Hajduk sa Liona je u kupu 1997. godine pobeđen takođe 9:0 a i tada je sedam golova viđeno u drugom poluvremenu. U Kupu Jugoslavije 1952. je Zvezda savladala Kvarner 8:1, a pet od osam golova je dala u drugom poluvremenu. Trepča je pre tri godine pobeđena 8:0 uz šest golova u drugih 45 minuta utakmice. Liriju iz Prizrena je 1989. Zvezda deklasirala 8:2. Ali nikada ovako ekspresno kao juče nije izrešetala mrežu protivnika u kup takmičenjima…

Davala je Zvezda kroz istoriju u Evropi, prvenstvu i kupu po osam golova Mariboru, slovenačkom Odredu, 14. Oktobru, Pobedi, a po sedam Hajduku, Vardaru, Prištini, Borcu, Olimpiji, Dinamu iz Vinkovaca, Jedinstvu, Boru, Car Konstantinu, Borcu, Vojvodini, Novom Sadu, Kolketiju, Železniku, Ventspilsu, BSK Borči… Nebrojeno puta je davala po šest ili pet golova.

Ali aktuelna generacija je ta koja se upisala u klupsku istoriju kao autor najbrže petarde.


tagovi

Rajko MitićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara