Dejan Kuzmanović u duelu sa Ajvanom Tonijem
Dejan Kuzmanović u duelu sa Ajvanom Tonijem

Priča Srbina iz Monaka: Tvorac Anrija i Embapea dao mu traku, a godinu dana kasnije nema klub

Vreme čitanja: 7min | uto. 22.10.24. | 08:08

"Teško je nametnuti se kroz tim koji ne igra takmičarske utakmice, kao što je bilo sa mojom generacijom u Monaku. Zvezdin Maksimović bi mogao da igra ovde", kaže za Mozzart Sport štoper Dejan Kuzmanović za kog se prošle zime interesovao Partizan

Prelep je Monte Karlo, Novak Đoković ga je izabrao kao svoju rezidenciju, nekim Srbima se posrećilo u tamošnjim čuvenim kazinima, ali kada je fudbal u pitanju - Monako nije sredina predodređena za velika dela naših igrača.

Dres prvog tima poznatog kluba iz francuske kneževine nosili su Bora Milutinović, Vladimir Jugović, Stevan Ostojić, Nenad Stojković i Strahinja Pavlović. Nekadašnji štoper Partizana, Stojković, osvojio je sa Monakom 1985. godine Kup Francuske, dok je Jugović svoju bogatu biografiju u poznim danima karijere dopunio Liga kupom zemlje galskih petlova. Ništa epohalno...

U skorije vreme dvojica štopera rođenih u Francuskoj, a poreklom iz Srbije, pokušali su da se kroz omladinsku školu nametnu za status prvotimca Monaka. Bezuspešno. Boris Popović (24) je sada igrač Serkl Briža na pozajmici u portugalskoj Aruki, dok je Dejan Kuzmanović (20) bez kluba, nakon što je posle svega mesec dana napustio redove italijanskog četvrtoligaša NovaRomentina.

Kako je došlo do toga da jedan od najperspektivnijih igrača francuskog fudbala, kapiten Monakovih selekcija do 17 i 19 godina, želja tamošnjeg Fudbalskog saveza, a reprezentativac Srbije u kadetskom i omladinskom uzrastu, umesto da uđe u prvi tim Kneževa odluta nepoznatim putem daleko od stadiona Luj II, Kuzmanović je ispričao za Mozzart Sport uoči duela Monaka i Crvene zvezde u Ligi šampiona (18.45).

"Za Monako sam potpisao sa 13 godina, nakon što su me skauti pratili nekoliko meseci dok sam bio u akademiji koja okuplja najbolje igrače iz Liona i okoline, ali sam u klub došao sa 15. Bio sam presrećan, velika je čast doći u klub koji je te godine bio prvak Francuske i igrao polufinale Lige šampiona. Početak nije bio lak, sačekali su me drugačiji treninzi i obaveze, ali brzo sam se navikao i zaista uživao tokom svih pet godina provedenih u Monaku", istakao je Kuzmanović.

Fudbalsko školovanje mladog Srbina u Monte Karlu išlo je sjajno, pa je posle stipendijskog potpisan i profesionalni ugovor na dve godine. Ipak, Dejan Kuzmanović će u profesionalne vode uploviti negde daleko od prelepe Azurne obale.

"Bio sam standardan u mlađim kategorijama i B timu, ali ako te trener prvog tima ne želi, onda je jako teško da se probiješ... Generacija koja je pre moje igrala za B tim Monaka je ispala iz četvrtog u peti rang, pa je klub odlučio da se naredne sezone 2004. godište ne takmiči, već samo da igra prijateljske utakmice. Jesu neke od njih bile protiv jakih rivala, kao što je mladi tim Liverpula ili prvi tim Brentforda, međutim, nije isto kada igraš utakmice bez takmičarskog naboja i kada se iz nedelje u nedelju boriš za bodove. Drugačije iskustvo se stiče".

Dodatan, a verovatno i najveći problem za srpskog štopera bila je konkurencija.

"Žao mi je što nisam dobio šansu da se dokažem. Mislim da imam nivo za Monako, ali nemam potreban profil jer oni traže visoke i fizički jake defanzivce, kao što je Strahinja Pavlović kog su bili doveli iz Partizana, ali eto, i on nije prošao, a sada je u Milanu... Kada mi je istekao ugovor, dogovorili smo se da odem kao slobodan igrač. Pet godina sam bio tamo, igrao sa dobrim igračima, navikao na dobre treninge i video kako je biti deo velikog kluba, sada sam spreman za seniorski fudbal", uverava momak rođen u Lionu.

Među Kuzmanovićevim saigračima iz mlađih kategorija trojica su trenutno u prvom timu Monaka - Elijes Ben Segir, Edan Diop i Mamadu Kulibali.

"Ben Segir je vrhunski igrač, što i pokazuje kao redovan član startne postave. Bilo je pored njih trojice još dobrih igrača u generaciji 2004, ali smo imali taj problem da ne igramo prvenstvo. Makar da smo igrali Ligu šampiona za omladince, nego tada kada smo mi došli na red, prvi tim nije bio učesnik elitnog takmičenja. Nismo imali sreće, ali sve je to fudbal, nema kajanja... Igrao sam i sa Akliušom, ali on je dve godine stariji. Već se dokazao u prvom timu, igrao za reprezentaciju na Olimpijskim igrama. Fantastičan igrač".

Kao kapitenu mlađih selekcija kluba kakav je Monako, Kuzmanoviću nisu nedostajale ponude. Prvi izbor letos bio je Šturm, ali je tokom pregovora sa Austrijancima došlo do komplikacija i ugovor nije potpisan. Bio je potom mladi defanzivac i u Srbiji, trenirao neko vreme sa fudbalerima Grafičara, ali je završio u Italiji, gde se dogovorio sa četvrtoligašem NovaRomentinom.

Ta priča, ipak, nije potrajala.

"Bio sam samo mesec dana tamo, ali kao da nisam, jer sam samo trenirao, nisam igrao utakmice Serije D. Dosta toga nije bilo kako treba i po dogovoru. Nisu mi našli stan, pa je kasnila plata, tako da sam raskinuo ugovor i otišao. Sada sam kod kuće u Nici i čekam januarski prelazni rok. Ima opcija, dve su iz Belgije, ali videćemo".

Ko zna, možda Kuzmanovića budemo gledali u Mozzart Bet Superligi. Imao je već kontakte sa klubovima iz srpskog prvenstva.

"Partizan se interesovao prošle sezone u januaru preko mog menadžera, ali nisu bili dovoljno konkretni, a letos me je zvao Goran Stevanović da dođem u Napredak, ali sam se nadao nekoj boljoj ponudi i izabrao da čekam, pa se i to zakomplikovalo".

Stevanović ga je svojevremeno zvao i u mladu reprezentaciju Srbije.

"Igrao sam za selekciju Srbije do 18 godina, a Stevanović me je zvao da igram za mladu reprezentaciju kada je on bio selektor, ali su se dogodile promene u rukovodstvu FSS, pa su ga brzo smenili i posle toga nije bilo novog poziva iako sam bio u najboljem timu omladinske lige Francuske te sezone".

Tokom reprezentativnih akcija Dejan Kuzmanović je imao priliku da se upozna sa Stefanom Lekovićem koji je sad prvotimac Crvene zvezde i biće u konkurenciji za tim protiv Monaka, dok je u danima provedenim u Grafičaru slušao o potencijalu Andrije Maksimovića, koji je tada bio na pripremama sa prvotimcima Zvezde.

"Leković je odličan igrač i šteta je što ne igra više, valjda će se to promeniti. A o Maksimoviću sam čuo priče, pa ga gledao na TV-u. Strašan igrač, pokazao je protiv Benfike i Intera šta ume. Da je u Monaku sigurno bi mogao da se probije do prvog tima, ima kvalitet".

KAPITEN KOD TRENERA KOJI JE NAPRAVIO ANRIJA I EMBAPEA

Tjeri Anri i Kilijan Embape su najveći prozivodi Monakove akademije, a veliki udeo na razvoj obojice fantastičnih napadača imao je Frederik Barilaro, čovek koji više od 30 godina radi kao trener u omladinskom pogonu kluba iz Monte Karla. Verovao je i u Dejana Kuzmanovića...

"Barilaro je sjajan trener, temperamentan je i ume da bude strog, ali rezultati govore u njegovo ime. Već 30 godina je tu, napravio je mnogo igrača od kojih su najpoznatiji Anri i Embape. Trenirao me je dve godine u omladincima, bio sam kapiten ekipe koja je igrala finale plej-ofa. Izgubili smo tada od Nanta, ali bili smo baš jaki. Iz tog tima su Ben Segir, Diop i Kulibali".

Za razliku od Barilara, trener Monakovog B tima, Damijen Perinel, sada pomoćnik u stručnom štabu Adija Hitera, neće ostati mladom Srbinu u lepom sećanju.

"Nije on kriv što nisam dobio šansu kod Hitera, ali nismo se dobro slagali. Radio je sa B timom potpuno drugačije od drugih trenera u mlađim kategorijama i meni to nije odgovaralo. Kada je bilo jasno da neću proći taj poslednji filter razgovarao sam sa Barilarom i lepo smo se rastali. Dao mi je savete za koje verujem da će mi pomoći. Period proveden u Monaku svakako je veliko i lepo iskustvo za mene", naglasio je Kuzmanović.

ZVEZDINA ŠANSA NA KRILIMA

S obzirom na to da živi u Nici, biće u utorak na stadionu Luj II da gleda duel svog bivšeg kluba protiv Crvene zvezde.

"Naravno da idem na utakmicu. Pratim utakmice srpskih klubova koliko mogu, najviše Crvenu zvezdu i Partizan".

Kao višegodišnji član Monaka Kuzmanović je dobro upoznat i sa kvalitetom prvog tima, koji ove sezone igra odlično i još nema poraz.

"Posebno su jaki kod kuće, pobedili su i Barselonu. Posle utakmice sa Zvezdom čeka ih lokalni derbi sa Nicom u gostima, ali siguran sam da će i sutra igrati u najjačem sastavu. Zvezdu čeka jako težak posao, zbog remija u Zagrebu Monako mora da ide na pobedu jer u ovom novom formatu Lige šampiona svaki bod je jako važan. Meni se dopada taj sistem sa jedinstvenom tabelom, ima više utakmica i zanimljivije je".

Bivši kapiten Monakovih omladinaca, ipak, ne otpisuje unapred crveno-bele iz Beograda.

"U fudbalu je sve moguće, a Crvena zvezda ima dobar tim sa nekoliko odličnih igrača kao što su Maksimović, Krunić, Radonjić... Možda bi preko krila mogli nešto da urade, jer Monako ima određenih problema sa bekovima", savetuje Kuzmanović za kraj.


tagovi

Dejan KuzmanovićMonakoLiga šampionaFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Ostale vesti


Najviše komentara