Jusuf Demir, Marko Lazetić i Fabio Mireti (©Reuters, ©MN Press, ©AFP)
Jusuf Demir, Marko Lazetić i Fabio Mireti (©Reuters, ©MN Press, ©AFP)

Počinje Euro U19: Juventusov De Brujne, Mesi iz Austrije, Arsenalov Kafu, dvometraš kojeg lovi Siti i Marko Lazetić među zvezdama

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.06.22. | 15:11

Nekoliko igrača sa predstojeće smotre najboljih omladinskih selekcija naročito privlače pažnju

Možda je sredina leta, ali za neke od najboljih fudbalskih tinejdžera na Starom kontinentu stvari će uskoro postati ozbiljne. Evropsko prvenstvo do 19 godina počinje danas sudarom domaćina Slovačke sa Francuskom, dok je večernji program rezervisan za okršaj Italije i Rumunije.

Turnir je poslednji put odigran 2019. godine - zbog pandemije - i Španija i Portugalija, kao finalisti od pre tri godine, ovog puta se nisu kvalifikovali. Višegodišnji izazivači na omladinskom nivou, Nemačka i Holandija, takođe propuštaju ovu smotru, što se ne može reći za Srbiju, Izrael, Englesku i Austriju koji čine Grupu B i u nedelju će započeti sa borbom.

Izabrane vesti

Ipak, i pored toga što nema nekoliko tradicionalnih selekcija, prepoznatljivih po uspehu u mlađim kategorijama, i dalje postoji veliki broj igrača koji imaju potencijal da postanu zvezde. Među njima je i Marko Lazetić, mladi napadač Milana, koji predvodi navalu trenera Aleksandra Jovića, kao i vršnjaci iz Francuske, Engleske, Austrije...

Baš zbog njih vredi obratiti pažnju na turnir u Slovačkoj u naredne dve sedmice...

Voren Bondo (Francuska)

Mlađani Voren Bondo ima već 34 nastupa u prvom timu pre svog 19. rođendana. To je najnoviji mladi francuski vezista koji je skrenuo pažnju velikana širom Evrope. Bajern Minhen, Mančester Junajted i Milan su prethodno pokazali interesovanje za tinejdžera iz Nansija, koji redovno igra u drugom rangu francuskog fudbala. Bondo je svestran, univerzalac, a Francuska će verovatno gledati da izgradi igru oko njega kako bi ponovila uspeh svoje ekipe iz 2016.

Džejmi Bajno-Gitens (Engleska)

Bajno-Gitens je novajlija u timu Engleske na ovom turniru, ali zbog toga što je imao mnogo problema sa povredama koji su ga mučili u poslednjih 18 meseci. Prste je umešao i Covid-19, koji je uništio prvih godinu i po dana ovog mladića u Borusiji iz Dortmunda, ali bivši krilni fudbaler Mančester Sitija je postigao 10 golova u 17 utakmica za U19 tim Milionera u minuloj kampanji i istakao kandidaturu za punopravno članstvo u seniorskom timu Dortmunda sledeće sezone.

Karni Čukvuemeka (Engleska)

Navijači Premijer lige su već videli bleskove Čukvuemekine sposobnosti u njegovim nastupima za Aston Vilu, ali ovo je turnir na kojem on ima mogućnosti da bude u glavnoj ulozi. Tek punoletni vezista, sa 14 nastupa u Premijer ligi iza sebe, podseća na Pola Pogbu u svom najboljem izdanju, a evropski elitni klubovi su u redu da ga se dočepaju. Čukvuemeku, navodno, jure Mančester Junajted, Barselona, Arsenal i Bajern Minhen.

Lijam Delap (©Reuters)Lijam Delap (©Reuters)

Lijam Delap (Engleska)

U ovo vreme prošle godine Lijam Delap se radovao pošto je oborio rekord po broju golova u jednoj sezoni Premijer lige 2 pošto je postigao 24 pogotka u 20 utakmica za Mančester Siti U23. Povrede su, međutim, usporile Delapov napredak, a 19-godišnji sin kultnog heroja Premijer lige Rorija Delapa morao je da se zadovolji sa samo tri nastupa za prvi tim Sitija. Međutim, na omladinskom nivou, malo je napadača u Evropi sa boljim učinkom.

Jusuf Demir (Austrija)

Jusuf Demir je započeo sezonu 2021/2022 u timu Barselone i izgleda da će se izboriti za svoje mesto u seniorskoj reprezentaciji Austrije, pošto je za dlaku propustio mesto u timu za Evropsko prvenstvo 2020. Umesto toga, pozajmica 19-godišnjaka na Kamp Nou prekinuta je pošto je Barsa priznala da ne može da priušti opciju od 10 miliona evra koju je prethodno dogovorila da će da plati za trajno potpisivanje Demira, i on se vratio u Rapid Beč. Krilo, koje se ranije povezivalo sa brojnim vrhunskim klubovima, borilo se za formu po povratku u austrijski fudbal, a sada bi ovaj turnir mogao da Demiru pruži odskočnu dasku da se vrati u svoj najbolji režim. Kao jedan od retkih igrača na turniru sa seniorskim nastupima, "Austrijski Mesi" ima potencijal da bude zvezda u Slovačkoj.

Rareš Ilie (Rumunija)

Rumunija je autsajder za osvajanje Eura do 19 godina, što ne čudi s obzirom na to da se seniorska ekipa već više od 20 godina kvalifikovala na samo dva velika turnira, a tamo nije pobedila ni u jednoj utakmici. Adut Trikolora sa Karpata je krilo Ilie, koji je u poslednjih 13 utakmica u sezoni za Rapid Bukurešt postigao pet golova i upisao sedam asistencija. Ovog 19-godišnjaka, kome je najprijatnije da igra sa leve strane, njegov klupski trener i legenda Rumunije Adrijan Mutu vidi kao momka za velike stvari. Igranje na ovom turniru biće dobar početak.

Marko Lazetić (Srbija)

Milan je u januaru platio 4.000.000 evra Crvenoj zvezdi da dovede Marka Lazetića na San Siro, pošto je bio impresioniran karaktersitikama mladog srpskog napadača. U poređenju sa svojim sunarodnikom Dušanom Vlahovićem, 18-godišnjak je do sada upisao samo jedan seniorski nastup za Milan, a u taboru prvaka Italije trebalo bi da ga u narednih 12 meseci pošalju na pozajmicu gde bi imao prostora za igru i napredak. Međutim, najpre će predvoditi selekciju Srbije U19 ovog leta, koja je pokorila kontinent 2013.

Fabio Mireti (Italija)

Italija se smatrala za favorita za osvajanje Evropskog prvenstva, ali ih je kasno povlačenje Vilfrida Njonta i Đorđa Skalvinija posle njihovih debija u seniorskoj selekciji Azura teško pogodilo. Mnogo će se sada očekivati od veziste Fabija Miretija, koji je ovog leta već stigao do reprezentacije Italije do 21 godine i impresionirao je kada je ubačen u sastav Juventusa u poslednjim nedeljama sezone u Seriji A. Osamnaestogodišnjak ima model igre nalik onoj Kevina De Brujnea, a pošto je Mireti bio jedan od zvezda u ovosezonskoj Omladinskoj ligi UEFA, očekuje se da će to biti i na Euru u Slovačkoj.

Bruk Norton-Kafi (Engleska)

Arsenalu trenutno nedostaje talentovanih mladih igrača, a jedan bi uskoro mogao da uđe u prvi tim u obliku Norton-Kafija. Desni bek je privukao pažnju navijača Tobdžija pošto je impresionirao tokom pozajmice u Linkoln Sitiju u trećem rangu engleskog fudbala prošle sezone. Bio je toliko dobar da je označen kao "Norton-Kafu", fizički impozantan bek nalik legendarnom Brazilcu Kafuu, koji poseduje jake napadačke instinkte kao i pristojne odbrambene osobine.

Dejn Skarlet (Engleska)

Najbolji strelac u kvalifikacijama za turnir sa šest golova, Dejn Skarlet je bio mašina za golove tokom omladinske karijere i za Totenhem i za Englesku. Žoze Murinjo je ovog 18-godišnjaka, koji već ima 10 nastupa u prvom timu za Spurse, opisao kao fenomenalnog, a ako može da prevede svoju "đačku" formu na seniorski nivo, onda će portugalski trener biti dokazano u pravu.

Isak Ture (Francuska)

Isak Ture će se isticati i pre nego što šutne loptu na turniru, s obzirom da je centralni defanzivac visok 205 cm. Ovaj 19-godišnjak je u stanju da potkrepi fizičko prisustvo fudbalskim sposobnostima, toliko da postoje sve glasnije priče da će ga kupiti Mančester Siti odmah pošto se turnir završi. Ako se to desi, Ture će verovatno biti vraćen na pozajmicu u Francusku, gde je upisao 18 nastupa u prvom timu Avra u drugoj ligi.

EVROPSKO PRVENSTVO U19 - 1. KOLO

GRUPA A

Subota

17.30: (8,50) Slovačka (4,80) Francuska (1,37)

20.00: (1,35) Italija (5,00) Rumunija (9,00)

GRUPA B

Nedelja

17.30: (1,95) Srbija (3,50) Izrael (3,90)

20.00: (1,65) Engleska (3,80) Austrija (5,50)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Evropsko prvenstvo U19omladinska reprezentacija SrbijeMarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara