Sećanje (© MN Press)
Sećanje (© MN Press)

Partizan protiv Sparte postigao jedan od najlepših golova u Evropi (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.12.21. | 15:51

Sećanje na proleće 1966.

Ivica Iliev se raduje susretu sa starim znancima, a navijači nadaju reprizi proleća 1966. Kad su kuglice u Nionu spojile Partizan i prašku Spartu mnogim Grobarima je prva asocijacija duel od pre 55 godina, kad je u nezaboravnom pohodu ka finalu tadašnjeg Kupa šampiona Parni vakljak samleo Čehe.

Posle 1:4 na gostovanju, uzvratio je na fantastičan način pred krcatim tribinama stadiona u Humskoj, slavio 5:0, domogao se polufinala, a kasnije preko Mančester junajteda završne bitke za trofej sa Realom u Briselu, u kojoj je poražen.

Izabrane vesti

Ta „petarda“ snažno je odjeknula. Najubedljivija pobeda kluba iz Humske te sezone, najbolja igra i najlepši gol! Mujin. Kažu kako su epohe neuporedive, da se nekad igralo sporiji fudbal, da je danas nezamislivo ono što je bilo pre više od pola veka, ali umetničko delo Mustafe Hasanagića odoleva zubu vremena.

Nekad su reči suvišne...

Taj pogodak za 5:0 je jedan od najegozičnijih koje je Partizan ikad postigao u Humskoj računajući međunarodne utakmice, a duel sa, u to vreme moćnim Česima, smatra se spektaklom, iako posle žreba nisu svi ubeđeni da će naš predstavnik prođi dalje.

Nisam otputovao u Prag zbog bolesti. Utakmicu sam gledao iz kreveta. Sećam se, moj pokojni otac, veliki partizanovac, ne može da se smiri, luduje po kući, psuje... Skoro da mi zamera što tu ležim, što nisam bio u stanju da branim. U želji da ga smirim kažem mu: „Tata, ne brini, mi ćemo njih da izbacimo“. A on će meni onako iznerviran: „Da ih izbacite?! Pa da l’ si ti normalan?!“, sećao se u razgovoru za Mozzart Sport legendarni golman Milutin Šoškić.

Milutin Šoškić i Ivan Mraz (© MN Press)Milutin Šoškić i Ivan Mraz (© MN Press)

U revanšu je zaista branio. Kao kapiten se na početku meča pozdravio sa Ivanom Mrazom, vođom Spartine ekipe, na kraju ga naterao da mu čestita, posle dva gola Vladice Kovačevića, jednog Velibora Vasovića i još dva Hasanagićeva. Čak je Muja kasnije pričao da je dao još lepši, samo da mu nije jasno zašto ga je sudija poništio.

Da će se nešto tako dogoditi mogao je da bude samo san nekog ludog partizanovca. Ne znam kako bih drugačije dočarao sve što se zbilo. Ta, a onda i sledeća utakmica protiv Mančestera u polufinalu bile su nešto posebno. Nešto jedinstveno i neponovljivo“, dodao je Šoškić.

U Humskoj su saglasni: neka bude 17. februara, u prvom susretu šesnaestine finala Lige konferencije, bude ponovo kao 9. marta 1996. kad su plesali: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Davidović, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Miladinović i Pirmajer.

PRETHODNI DUELI SA ČESIMA

KUP ŠAMPIONA

1966: Partizan – Sparta 1:4, 5:0

UEFA KUP

2002: Partizan – Slavija 3:1, 1:3 (produžecima 1:5)

LIGA EVROPE

2018: Partizan - Viktorija Plzenj 1:1, 0:1

MITROPA KUP

1959: Banjik Ostrava - Partizan 1:1, 2:3

1962: Partizan - Banjik Ostrava 2:2, 1:1

1978: Partizan - Zbrojovka Brno 5:1, 4:1


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeMustafa Hasanagić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara