Hulijan Alvarez (©AFP)
Hulijan Alvarez (©AFP)

Novajlija Tigre zavredeo poštovanje Galjarda: River Plejt sa najjačim snagama na najprijatnije iznenađenje

Vreme čitanja: 6min | sre. 11.05.22. | 23:05

Liga kup Argentine: Noćas na programu preostala dva četvrtfinalna meča

Poznati su i prvi polufinalisti argentinskog Liga kupa. Prethodne noći, Rasing je na svom El Silindru više nego ubedljivo savladao Aldosivi sa 5:0, dok je Boka Juniors slavila protiv Defense i Hustisije sa 2:0. Ujedno Đenovljani i Akademci iz Aveljanede činiće prvi polufinalni par. Druga dva učesnika saznaćemo posle noćašnjih okršaja između Estudijantesa i Argentinos Juniorsa (00.15), odnosno River Plejta i Tigrea (02.30).

Duelom između Milionera i Matadora zatvaraju se četvrtfinalni okršaji. U ligaškom delu takmičenja učestvovalo je 26 timova ravnomerno raspoređenih u dve Grupe A i B. U narednu fazu plasirale su se samo ekipe koje se nalaze između prvog i četvrtog mesta iz svake grupe. Polufinalni dueli, za razliku od četvrtfinalnih, održavaju se na neutralnom terenu koje bira zvanično telo LPF. U velikom finalu biće usvojen isti princip kao i u polufinalu, tako da će se odlučujući meč za pehar Liga kupa takođe održati na neutralnom terenu.

Izabrane vesti

River Plejt je veoma uspešno završio prvu fazu Liga kupa, našavši se na drugom mestu Grupe A sa 29 osvojenih bodova, koji su proizvod devet pobeda, dva remija tri poraza. Iako nije bio baš ubedljiv u poslednjoj utakmici na svom terenu, gde je pobedio Platense rezultatom 2:1 zahvaljujući više nego sumnjivom penalu, ipak je jedan od glavnih kandidata za osvajanje turnira. Takođe, Milioneri nisu izgubili nijednu utakmicu u Kopa Libertadores, i lideri su Grupe F sa 10 bodova.

Tim Marsela Galjarda, koji je završio kao pratilac Rasinga u Grupi A, ne želi da zaustavi dobar napredak i bez sumnje će tražiti plasman među najbolja četiri tima domaćeg takmičenja. Pošto je u pobedi protiv Platensea prošle nedelje izveo potpuno alternativnu formaciju, El Munjeko noćas neće ništa prepustiti slučaju i na travnatu podlogu Monumentala poslaće najbolji tim, a to znači da će u odnosu na prošli meč napraviti svih 11 izmena.

02.30: (1,48) River Plejt (4,00) Tigre (6,50)

Postava će biti ista kao pre skoro nedelju dana kada je River na gostovanju u Brazilu odigrao 1:1 sa Fortalezom u veoma teškom meču u okviru četvrtog kola grupne faze Kopa Libertadores. Franko Armani će povratiti svoje mesto među stativama, a Andres Erera, Paulo Dijaz, David Martinez i Milton Kasko će se ponovo pojaviti u defanzivnoj liniji.

Kao i uvek u važnim utakmicama, vezni red će činiti dvojac Enco Perez i Enco Fernandez, dok će nekoliko metara ispred zaduženi za ofanzivne akcije biti Tomas Poketino, Nikolas De La Kruz i Ezekjel Barko. Kao jedini najistureniji u formaciji naći će se najbolji strelac Rivera Hulijan Alvarez.

Sa druge strane, iako je tačno da dolazi iz poraza od Boke 2:0 i da nema pobedu već četiri utakmice, Tigre je kao povratnik u elitna takmičenja generalno imao sjajan pohod u Liga kupu koji mu danas omogućava da se bori protiv Rivera za polufinale. Tačnije, tim Dijega Martineza je uspeo da završi na trećem mestu u Grupi B pošto je osvojio 20 bodova, kao rezultat pet pobeda, pet remija i četiri poraza.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Samo nekoliko novih igrača je Tigre promenio u svom sastavu od tog finala za promociju protiv Barakasa, krajem novembra prošle godine. Trener Dijego Martinez odlučio je da zadrži okosnicu tima i znao je da se izuzetna uloga njegove ekipe u Nasional B ligi može proširiti i na najvišu kategoriju. Tako je i bilo. Matadori su u četvrtfinalu Liga kupa i žele da zadaju udarac Riveru u to usred Nunjeza.

Neuspeh od 2:0 prošle subote sa Bokom ne zasenjuje sjajan učinak koji je tim iz San Fernanda imao u prvoj fazi takmičenja. Isto tako, bio je treći sastav sa najmanje primljenih golova (12), iza Boke Juniors i Veleza (11). Broj koji ne samo da ističe sigurnost u intervencijama golmana Gonzala Marinela, sa prošlošću vezanom upravo za Milionere, već i celokupne odbrane koju nastavljaju da čine ista četiri igrača Lukas Blondel i Sebastijan Prieto na bekovima, Viktora i Abela Lučana na centru defanzive, koje ponekad zamenje Nikolas Demartini.

Skoro trećina Tigreovih golova nosi potpis Pabla Manjina. Iskusni napadač, koji je demonstrirao svoju vatrenu moć poslednjih sezona, postigao je pet golova na deset nastupa u 2022. godini. U tome mu je dosta pomogao Ihiel Proti, sa kojim je stvorio nemilosrdni napadački dvojac. “Duga devetka” ne prašta kada ima brisan prostor ispred sebe, ali i mnogo toga manje sa bele tačke, sa koje ima maksimalan učinak izvođenja.

Ali to nisu jedina oružja koje Tigre poseduje. Na desnoj strani se ističe prisustvo pomenutog Blondela, koji se dosta ubacuje po strani iz pozadine. Do sada je postigao tri gola, što je više nego zanimljivo za jednog defanzivca.

U centralnom krugu se pojavljuje pravi termometar tima i glas komande, Sebastijan Prediger. Sa 35 godina još trči i igra kao u najboljim danima. Pored njega, još jedan igrač koji igra i postiže golov je mladi Ezekjel Fernandez, koji već počinje da privlači pažnju čelnika Boke Juniors.

Za Dijega Martineza ovo nije prvo iskustvo u vođenja ekipe u najvišoj kategoriji, 2020. godine predvodio je Godoj Kruz, ali nije mogao da se snađe u timu iz Mendoze u kojoj u veoma kratkom boravku nije uspeo da zabeleži pobedu. Pre mandata u Tombi, Martinez je uspeo da Estudijantes iz Buenos Ajresa uvede iz Metropolitano B u Nasional B ligu. U Pinča de Kaserosu je ostao upamćen po efikasnosti i čak preko 60% pobeda u sezoni. Bile su to statistike slične onima koje je ostvarivao u svojim počecima kao trener u Ituzaingu i Kanjuelasu.

Među sadašnjim igračima Tigrea ima dosta onih koji su u nekom trenutku nosili dres River Plejta, kao što je to slučaj sa golmanom Gonzalom Marinelijem koji je izašao iz nižih kategorija Milionera i danas jedan od najboljih pojedinaca Matadora. Tu je još i Martin Galmarini, vezista je nosio beli dres sa crvenom dijagonalom na grudima između 2008. i 2010. Trenutno, sa 40 godina, on je idol kluba iz San Fernanda, gde je i počeo svoju profesionalnu karijeru. El Matador ima i nekoliko igrača iz Boke. Ukupno čak njih šestoro su odrasli u omladinskim školama Đenovljana i sada brane plavo-crveni dres, a to su Manuel Rofo, Oskar Salomon, Ezekjel Fernandez, Agustin Obando, Mateo Retegi i Fakundo Kolidio.

Ne uzimajući u obzir amatersku eru, River Plejt i Tigre su se susreli u ukupno 63 utakmice sa jasnom prevlašću Milionera, koji su pobedili 43 puta, dok je Tigre slavio u samo sedam navrata, dok je preostalih 13 okršaja završeno bez pobednika.

Poslednja utakmica između njih bila je u Superligi 2018/2019. Bio je to meč koji su navijači Matadora dobro upamtili pošto su tu utakmicu morali da pobede da bi izbegli ispadanje. Tigre je herojski dobio rezultatom 3:2, ali nije zavisio samo od sebe. Paralelna pobeda Patronata primorala ga je da od sledeće sezone svoje nastupe izmesti u drugi rang takmičenja.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA KUP ARGENTINE – ČETVRTFINALE

Sreda

Rasing Klub - Aldosivi 5:0 (2:0)

/Alkaraz 3, 22, Kopeti 47, 57, Korea 78/

Boka Juniors - Defensa i Hustisija 2:0 (1:0)

/Vilja 41, Ramirez 78/

Četvrtak

00.15: (2,25) Estudijantes (3,05) Argentinos Juniors (3,25)

02.30: (1,48) River Plejt (4,00) Tigre (6,50)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineRiver PlejtTigre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara