Herman Kano slavi pogodak sa saigračima (©Reuters)
Herman Kano slavi pogodak sa saigračima (©Reuters)

Moreplovci, buđenje: Stižu Bolivijci, a Vasko ređa uspone i padove

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.07.21. | 22:20

Brazil 2: Noćas na San Žanuariju snage odmeravaju nekadašnji vladar kontinenta i Sampajo Korea

Da li je došlo vreme da se velikan iz Rio de Žaneira probudi ili su Bolivijci iz Maranjaa posle 34 godine konačno krenuli da trasiraju svoj put ka eliti... Noćas se (23.55), na stadionu Sao Žanuario u sklopu 10. kola brazilske Serije B sastaju nekadašnji vladar kontinenta Vasko da Gama i Sampajo Korea, jedini tim koji je nastupao u svim nacionalnim rangovima brazilskog fudbala.

Čak i uz težak start takmičenja, tim iz Rija se oporavio i eventualna pobeda u noćašnjem okršaju mogla bi da ga dovede na peto mesto i samo jednu poziciju niže od onih koje obezbeđuju promociju u najviši rang. Moreplovci prolaze kroz niz uspona i padova, uz naizmenične pobede i poraze u poslednjih sedam susreta. U poslednjem duelu Vasko je uspeo da minimalnim rezultatom savlada Konfijansu, a gol odluke postigao je Mateus Nunes u 14. minutu meča. Uprkos dobro isplaniranim akcijama i dolasku u rano vođstvo, ofanzivni deo nije uspeo da realizuje brojne šanse i pobedu učini superiornijom.

Izabrane vesti

23.55: (1,95) Vasko (3,15) Sampajo Korea (4,00)

Sa druge strane, sa samo jednim porazom u tekućoj sezoni Sampajo Korea na Žanuario dolazi sa nizom od tri uzastopne pobede, pored toga na poslednje četiri utakmice njena odbrana nije kapitulirala, a na poslednjih pet nije doživela poraz. U prethodnom kolu Trikolori iz Maranjaa - ili Bolivijci kako glasi još jedan od popularnih nadimaka ovog sastava upravo zbog identičnih boja sa zastavom ove južnoameričke države - u jednom veoma uravnoteženom meču sa Londrinom uspeli su da dođu do minimalne pobede golom Žefinja u 36. minutu meča. Tim koji predvodi Felipe Surijan sa ukupno 18 osvojenih bodova u devet odigranih susreta trenutno zauzima treću poziciju u šampionatu i u zavisnosti od ishoda u noćašnjem dvoboju potencijalna pobeda bi ga prvi put ove sezone dovela na čelo. Pored pet pobeda, tri remija, Sampajo je pretrpeo i jedan poraz, kada je u sklopu 4. kola Operario slavio minimalnim rezultatom. Treba naglasiti da je od poslednjih devet duela Korea samo na jednom uspela da postigne više od jednog gola, bilo je to u u meču sa Konfijansom pri pobedi 3:1.

Vasko je jedini velikan koji se nalazi u gornjem delu tabele, Botafogo je na 11. mestu, dok se Kruzeiro i drugu godinu zaredom muči sa sopstvenim problemima i trenutno zauzima 13. poziciju. Da bi nastavio sa usponom, ekipi koji predvodi Marselo Kabo potrebna su izvesna pojačanja, a na radaru Moreplovaca našao se nekadašnji igrač Vaska Eder Luis. Vezista je 2011. godine sa Vaskom osvojio Kup Brazila, a pamte ga i po tome što je u dva navrata Moreplovce posle ispadanja u Seriju B uspeo da vrati u elitni rang takmičenja. Luis trenutno nastupa za Uberlandiju, koja je član Serije D, a u karijeri je branio boje Atletiko Mineira, Sao Paula, portugalske Benfike, Al Nasra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Guaranija. Na zalasku karijere, stari miljenik navijača, ponudio se klubu kako bi im pomogao u borbi za povratak u Seriju A.

Sampajo će za meč protiv Vaska ponovo moći da računa na desnog beka Luisa Gustava, koji je izostao na poslednjem meču sa Londrinom zbog suspenzije. Sa druge strane, zbog gomilanja žutih kartona vezista Eloir Moreira neće se naći na raspolaganju treneru Felipeu Surijanu. Pored toga, realizovani su transferi igrača sa kojima je klub bio u pregovorima tokom proteklih nedelja. Defanzivac Eder Lima već trenira sa ekipom i noćas se može očekivati njegov nastup na Žanuariju. Drugo pojačanje je levi bek Felipinjo, ali on još čeka na regulaciju dokumenata.

Tokom narednih dana Sampajo će saopštiti još nekoliko pojačanja. Predsednik kluba otkrio je da su Bolivijci u pregovorima sa veznjacima Leom Arturom, nekadašnjim članom Korintijansa, Fluminensea, Resifea i Figueirensea, i Mateusom Oliveirom koji je pre šest dana raskinuo ugovor sa Atletiko Gojanienseom. Pored njih pominje se angažovanje Nadsona Almeide, ofanzivnog igrača koji je već nosio dres Trikolora u kampanji 2015, kada su zauzeli osmo mesto pod komandom Lea Kondea.

Što se tiče direktnih obračuna ovih timova, Vasko nije izgubio nijedan od poslednja četiri susreta sa Sampajom, postigavši uvek barem jedan gol. U poslednjem duelu koji je viđen pre pet godina u istom ovom rangu, na Sao Žanuariju bilo je 1:1, a samo nekoliko meseci ranije, Moreplovci su u gostima na Kastelau slavili sa ubedljivih 4:0. U zvaničnoj statistici timovi su se suočili tek sedam puta. Vasko je izašao kao pobednik u tri navrata, isto toliko puta viđena je I podela bodova, dok je Sampajo slavio samo jednom.

BRAZIL 2 – 10. KOLO

Sreda

Ponte Preta - Avai 0:0

Kruzeiro - Koritiba 0:0

CRB - Botafogo 2:1 (0:1)

/Kareka 46, Marta 76 - Navaro 30/

Petak

Remo - Vila Nova 0:1 (0:0)

/Donato 81/

23.55: (3,30) Londrina (3,00) Guarani (2,25)

23.55: (1,95) Vasko (3,15) Sampajo Korea (4,00)

Subota

02.30: (2,60) Gojas (2,90) Nautiko (2,85)

16.00: (1,82) Operario (3,20) Pelotas (4,60)

21.30: (2,30) Botafogo (3,05) Kruzeiro (3,15)

23.55: (2,55) Konflanka (2,85) Vitorija (2,95)

Ponedeljak

01.30: (2,30) Bruske (3,00) CSA (3,20)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 2Vasko da GamaSampajo Korea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara